Columna lui Traian, explicată imagine cu imagine de către Andrei Pogăciaș
18/10/2024
PODCAST. Războaiele dintre daci și romani: căderea Daciei. Columna lui Traian, explicată imagine cu imagine
Aveți în față cel mai muncit episod de până acum la „Colecționarul de Istorie” și, după știința noastră, o premieră absolută într-o emisiune.
În cele 3 ore ale episodului dedicat războaielor duse de Traian între anii 101-106 contra Regatului Daciei - războaie soldate cu înfrângerea dacilor, ocuparea țării de către Imperiul Roman și sinuciderea regelui Decebal - am inserat peste 100 de fotografii ale Columnei lui Traian.
Ca într-o carte de benzi desenate, avem povestea nimicitorului război daco-roman, cel mai crâncen al vremii sale, așa cum ne este ea spusă de învingătorii romani contemporani cu evenimentele.
Probabil că nu există român care să nu fi auzit vreodată de Columna lui Traian. La fel de probabil este că, în afara specialiștilor, foarte puțini români au și văzut efectiv ce se arată pe Columnă. De aici, și multe fabulații.
Istoricul Andrei Pogăciaș ne însoțește din studio în această poveste și ne explică, imagine cu imagine, ce reprezintă sculpturile de pe celebrul monument, de la primele cadre pașnice până la cele finale, din vârful Columnei, cu băștinașii daci alungați și coloniștii aduși în locul lor.
E important de menționat că, la momentul construirii ei, Columna nu arăta așa cum este ea astăzi. Era viu colorată, iar personajele sculptate țineau în mâini arme veritabile. În timp, piatra s-a decolorat, iar armele au căzut sau au fost scoase de acolo. Firul acțiunii rămâne însă la fel de palpitant.
Este un episod la care am muncit din greu atât noi, cât și colegii care l-au montat - amicul Mihai Eremia a stat, practic, tot weekendul ca să repare diverse probleme tehnice apărute pe parcurs.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Sperăm să vă placă rezultatul acestui efort și, la finalul emisiunii, să fi înțeles mai bine dimensiunile războiului nimicitor dintre cele două puteri extraordinare care s-au înfruntat.
Romanii au venit în Dacia cu o armată enormă, mobilizată din toate colțurile imperiului. Legionarilor romani li s-au adăugat călăreți mauri, arcași din Palmyra (Siria de azi), infanteriști batavi, mercenari germanici etc.
Și dacii au avut aliați străini. Au venit sarmații și alte triburi din zonă. Dar numărul trupelor aduse de Imperiu a fost efectiv copleșitor.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Istoria tragediei petrecute acum aproape 2.000 de ani pe aceste meleaguri, în episodul 19 al podcastului nostru, filmat în studioul PressOne împreună cu Andrei Pogăciaș.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this