Simona Sora
Redactor
14/05/2017
Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului
Am mai spus-o, pentru mine, cartea anului 2016 a fost, în mai multe feluri, Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, de Marie-Louise von Franz, apărută la Editura Nemira. Cu siguranţă a fost aşa, mai ales pentru că insolitul volum al celebrei analiste jungiene a fost tradus de Sanda Roşescu.
Cunoscută la noi în special pentru convorbirile cu Gellu Naum de la începutul anilor ’70, republicate în 2003 în volumul Despre interior-exterior, Sanda Roşescu – la rîndu-i analistă jungiană apropiată de Étienne Perrot (al cărui volum, Visele şi viaţa, l-a tradus recent) – are, înainte de orice, o rară vocaţie a adevărului, care transpare în orice scrie sau traduce.
Iată de ce traducerea acestei cărţi subtile despre visele arhetipale şi perspectiva psihologiei abisale în analiza basmelor, dar mai ales despre „actul eroic veritabil… de a suporta suferinţa şi de a nu face nimic” are şi acel adaos fulgurant al grijii faţă de potenţialul interlocutor/cititor.
Mai există însă un motiv pentru care traducerea în româneşte a analistei jungiene mi s-a părut un eveniment: textul propriu-zis este o analiză fină şi cuprinzătoare a unui basm românesc, Pisica, din perspectiva psihologiei abisale.
N-am reuşit să găsesc basmul cu pricina, deşi am prospectat toate bibliotecile mari din Bucureşti. Aşa încît v-aş fi recunoscătoare pentru orice informaţie fiabilă în acest sens, mai ales că Marie-Louise von Franz e sigură că ţara din care vine basmul pisicii blestemate de Maica Domnului e România sau Transilvania (sau amîndouă), „două regate” în care latura feminină a vieţii nu mai e asumată:
„Pînă la sfârşitul Primului Război Mondial, Transilvania, locuită majoritar de români, făcea parte din Imperiul Habsburgic, Imperiul Austro-Ungar. În basmele româneşti e vorba întotdeauna de un împărat, niciodată de un rege… Putem, aşadar, vorbi aici despre două regate: unul în care femininul e steril şi altul în care femininul a murit”.
Basmul acesta vine parcă din altă lume nu doar pentru Marie-Louise von Franz, ci şi pentru noi, cei de azi.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În prelegerile care au stat la baza cărţii, autoarea vorbeşte despre două excepţii neobişnuite în raport cu stereotipia arhetipală a basmelor: blestemul Maicii Domnului (aşadar, o ambivalenţă greu digerabilă) şi prezenţa unui împărat promiscuu şi alcoolic.
Există în basm, de fapt, două împărăţii, care se transformă într-una singură printr-o contopire pe care Marie-Louise von Franz o analizează pînă la ultimele consecinţe, iar Sanda Roşescu o restituie nu doar într-o limbă românească racordată natural la jungianism, ci şi într-o variantă plastică, aproape poetică…
Avem aşadar, pe de-o parte, o împărăţie în care împărăteasa nu poate avea copii, astfel că împăratul o trimite, ultimativ, într-un periplu din care trebuie să revină însărcinată sau deloc (iar ea se întoarce „grea” inclusiv de un blestem care îi va transforma fata în pisică, la 17 ani); pe de altă parte, avem o altă împărăţie, condusă de un împărat beţiv care vrea să scape de cei trei fii ai lui trimiţîndu-i în lume după cea mai fină pînză de in.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
PressOne Alege: Bătălie între candidații de extremă dreaptă și cozi la București. Pe Marte a fost găsită apa caldă. LIVE
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Printr-o tumbă şi cîteva metamorfoze dureroase, fiul cel mic întîlneşte pisica, iar „răscumpărarea femininului” – rezultatul tuturor desfăşurărilor de simboluri şi peripeţii – o priveşte doar la un prim nivel pe prinţesa-pisică.
În fond, răscumpărarea femininului (adică asumarea vieţii trăite, uneori iraţională, alteori pur senzorială) îi priveşte în mod esenţial pe bărbaţii celor două împărăţii – tipuri abstracte, ca în toate basmele, însă care, în această poveste atipică, ajung doar cu imensă greutate să-şi aproprie principiul feminin, să închidă cercul vieţii într-o uniune a contrariilor firească:
„Răscumpărarea femininului nu înseamnă răscumpărarea cărnii, ci recunoaşterea divinităţii cărnii, a aspectului divin, arhetipal al cărnii, iar implicaţiile acestui aspect sunt dificil şi complicat de explicat în limbaj curent…
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Povestea pisicii este pur şi simplu povestea integrării laturii obscure a femininului şi tinde să compenseze prejudecata creştină colectivă contra femininului şi nevoilor trupeşti”.
Această răscumpărare (din domeniul încremenirii şi al maladiilor ei) înseamnă şi asumarea noului, a provocărilor acestuia, o adaptare la eventaiul de posibilităţi ale înnoirii, o depăşire a trecutului, acel trecut pe care Jung, cu uriaşa lui putere de dizlocare a poncifelor, l-a transformat în aur.
Acelaşi Jung pe care Marie-Louise von Franz îl ia ca martor:
„Jung mi-a spus: dacă nu mergi tot timpul înainte, trecutul te trage înapoi. Trecutul este ca un vârtej enorm care te aspiră şi te aduce mereu înapoi. Dacă nu mergi înainte, regresezi.
Trebuie într-un fel să porţi făclia luminii noi tot înainte, fără să te opreşti, atât istoric, cât şi în propria ta viaţă. În momentul în care începi să priveşti înapoi cu nostalgie sau chiar cu dispreţ, trecutul te posedă din nou. Trecutul are o putere formidabilă”.
Pisica e o carte minunată, care vă va cuceri, cu siguranţă, tocmai pentru că vine în întîmpinarea multor nesiguranţe personale şi colective. Ce n-ar trebui însă uitat (cînd o citim ca parte a lumii noastre, în care latura feminină e sau formatată sau moartă) e o remarcă esenţială (aruncată de Marie-Louise von Franz cumva în treacăt) despre inutilitatea inconştientului:
„Am văzut că la început inconştientul e greu de pătruns, e greu de ajuns în miezul lui; apoi te hrăneşte, iar mai tîrziu poţi să profiţi de luminile lui spirituale care îţi produc o anumită reînviere spirituală. Şi, în cele din urmă, ajungi la experienţa inutilităţii inconştientului.
Asta ar însemna că, la acest stadiu, trebuie să renunţi la ideea de a te servi de inconştient în folosul ego-ului tău. E vorba despre sacrificiul relaţiei cu inconştientul pentru a trage un profit”.
Ca în alte cîteva zone – literatura printre ele –, utilitarismul, folosirea, extrapolarea mai rău fac. Şi atunci, la ce bună înţelegerea acestor lucruri inutile, gratuite şi evanescente? S-ar putea să aflaţi şi citind Pisica subtilei Marie-Louise von Franz.
*
Marie-Louise von Franz, Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, traducere de Sanda Roşescu, Editura Nemira, 2016.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this