O mână care poartă un senzor de piele artificială reușește să aprindă lumina în mediul virtual.
O mână care poartă un senzor de piele artificială reușește să aprindă lumina în mediul virtual.
23/01/2018
Pielea în care trăiești virtual
Nouă cercetători și ingineri din Germania și Austria au produs un soi de piele artificială, denumită generic e-skin, care îi permite celui ce o „poartă” să miște obiecte în spațiul virtual. Cercetarea lor a fost finanțată din fonduri europene, iar rezultatele au fost publicate recent în publicația Science Advances.
Cei nouă cercetători au găsit o metodă de interacțiune în realitatea virtuală sau în aplicațiile de realitate augmentată, prin folosirea unor receptori care sunt în măsură să extindă percepția noastră dincolo de posibilitățile sale naturale.
E-pielea produsă în laboratoare este magneto-sensibilă. Purtătorului îi poate fi urmărită dinamica și poziția, deci și intenția de a muta anumite obiecte, dar fără să existe, de fapt, atingere.
În descrierea proiectului, cercetătorii arată că tehnologia patentată de ei va revoluționa domenii precum navigația, robotica și medicina de recuperare, mai ales în folosul sportivilor de performanță.
Iată un fragment relevant din studiul intitulat „Magnetosensitive e-skins with directional perception for augmented reality” (traducerea ne aparține):
Manipularea fără atingere a obiectelor virtuale necesită cel puțin două funcții de bază, combinate într-un singur obiect, și anume: senzorul de proximitate, care imită funcția „atingere”, și detectarea unei direcții spațiale.
Prima caracteristică este realizată cu senzori de câmp magnetic care sunt, în esență, senzori de proximitate. Am introdus acest concept caracteristic electronicelor portabile și pe e-skin. Cu toate acestea, demonstrațiile timpurii nu au reușit să rezolve direcțiile din spațiu.
Atunci am introdus pentru prima dată e-pielea imperceptibilă mecanic, echipată cu funcționalitate magnetică, capabilă să urmărească mișcările corpului.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
*
Publicația electronică Futurism.com analizează implicațiile acestei descoperiri asupra dispozitivelor din domeniul realității virtuale (VR). Pentru detectarea și urmărirea mișcării, acestea folosesc, deocamdată, aparate foto.
„Deși s-ar putea îmbunătăți în timp, rezoluția acestei metode nu este în general suficient de mare pentru a înregistra mișcări subtile în degete și alte gesturi mai nuanțate.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Odată cu introducerea acestei e-skin, nu numai că ar putea fi detectate astfel de mișcări, ci ar putea fi folosite pentru a manipula și a interacționa cu un mediu virtual.
Implicațiile evidente sunt în tehnologiile standard VR, care variază de la jocuri la experiențe de învățare. Dar, dincolo de VR, tehnologia e-skin poate schimba capabilitățile actuale în realitatea augmentată (AR).
Folosind tehnologia AR, vezi obiecte din jurul tău care ar putea să nu fie fizic acolo. Folosind un e-skin, este posibil să interacționezi într-o zi cu astfel de obiecte virtuale.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În plus față de aceste aplicații distractive, e-skin-ul ar putea dota pe cineva cu un braț protetic cu care să se folosească, de unul singur, de tehnologiile virtuale”.
Cam în aceeași manieră, am putea adăuga noi, în care oamenii din filmul „Avatar” reușesc să realizeze conexiunea dintre un creier și un corp artificial asemănător unui băștinaș Na’vi, pentru a explora biosfera planetei Pandora, altfel inaccesibilă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this