Foto: Ivan Sinayko / Dreamstime.com
14/03/2018
Perfecționismul este un handicap psihologic
Oamenilor perfecționiști le place să creadă că standardele înalte pe care și le impun sunt un avantaj, dar cercetările sugerează că perfecționismul este mai degrabă un handicap psihologic. Iar tinerii par să fie mai vulnerabili decât generațiile precedente.
Un studiu publicat recent în revista științifică Psychological Bulletin arată că perfecționismul a crescut semnificativ după 1989 în rândul studenților din America, Marea Britanie și Canada.
Tinerii din generațiile recente, așa-numiții millenials, au așteptări mai mari de la ei înșiși și de la ceilalți, însă trendul mai îngrijorător este că se simt ca și cum lumea așteaptă mai mult de la ei.
Această formă de presiune socială este asociată cu tot felul de probleme psihice, de la anxietate și depresie, până la gânduri suicidale.
Cauzele acestei tendințe de extindere a perfecționismului în rândul tinerilor sunt încă neclare. Autorii studiului cred că cele mai plauzibile explicații sunt apariția rețelelor de socializare, precum și excesul de individualism și de competitivitate din societățile occidentale.
Încă de mici, tinerii sunt învățați de părinți și de profesori că viața este o cursă în care trebuie să tragă tare pentru a-și depăși semenii.
Valoarea umană tinde să fie echivalată cu succesul profesional, iar cei care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă respectabil și bine plătit se simt slabi și inferiori.
Întrebarea este ce se poate face pentru a atenua această presiune socială care strivește mental tot mai mulți tineri.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Autorii studiului din Psychological Bulletin, Thomas Curran și Andrew Hill, îi îndeamnă pe profesorii și managerii care lucrează cu mileniali să le arate mai multă înțelegere atunci când dau de greu sau când ratează un obiectiv.
În esență, perfecționismul se trage din dorința de a evita eșecurile.
Perfecționiștii sunt mereu stresați din cauza fricii de eșec, așa că își imaginează doar scenarii negative și încearcă să facă tot ce ține de ei pentru a le evita.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Totodată, perfecționiștii își fixează așteptări profesionale atât de nerealiste, încât fie se blochează când își dau seama că nu le pot împlini, fie amână rezolvarea sarcinilor dificile.
Ironia este că tocmai perfecționismul îi împiedică pe oameni să aibă succes. Dacă ești mereu preocupat să eviți greșelile, n-ai cum să înveți de pe urma lor. Dacă ești încordat, n-ai cum să intri în acea stare de flow asociată cu performanța în orice domeniu.
În urmă cu câțiva ani, actorul Bill Murray a ținut un discurs în fața unui grup de jucători de baseball, cărora le-a împărtășit esența atitudinii sale Zen:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Jocul ăsta al vieții este mult mai interesant dacă îl faci să fie un joc pentru tine. Nu e o repetiție. Nu e un antrenament. Este real. Viața asta este reală.
Dacă poți să rămâi ușor, liber și relaxat, vei putea să joci la cel mai înalt nivel, atât ca jucător de baseball, cât și ca om.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this