Photo: Rachel Gorjestani / Unsplash.com
05/07/2017
Pauzele nu sunt o pierdere de timp
Cultul productivității ne face să ne simțim harnici atunci când muncim și vinovați când ne odihnim. Ne-am obișnuit să muncim 50-60 de ore pe săptămână, însă, așa cum am văzut, randamentul e dat de energia, nu de timpul pe care îl investim în munca noastră.
Acest principiu fundamental e pus la încercare de atitudinea noastră față de pauze, care par o pierdere de timp, dar aduc un câștig de energie.
Oamenii care măsoară productivitatea în ore se consideră adesea prea ocupați ca să facă pauze. În schimb, cei care își propun să muncească inteligent, nu neapărat mult, își programează pauze regulate.
Știm că mintea umană nu poate procesa un volum nelimitat de informații și nu se poate concentra perioade lungi de timp. La fel ca un mușchi, creierul obosește pe măsură ce este folosit, așa că pauzele sunt necesare pentru refacerea energiei mentale.
Studiile arată că pauzele reabilitează atenția și creativitatea, consolidează memoria și ne ajută să lucrăm la cel mai înalt nivel de care suntem capabili. O pauză de 15 minute crește capacitatea de concentrare și reduce nivelul de stres, însă nu orice fel de pauză are acest efect.
Când ești la birou și te simți obosit, cel mai ușor lucru este să iei o pauză falsă, adică să intri pe Facebook, să răspunzi la mailuri sau să citești presa. Aceste activități consumă același tip de atenție ca munca în sine și nu fac decât să obosească și mai mult creierul.
Pauzele cu adevărat odihnitoare presupun o deconectare completă de la ecranele și fluxurile de informații la care suntem cuplați în mod obișnuit. Astfel, mintea trece de la modul de lucru preocupat de rezolvarea sarcinilor la destinderea care permite refacerea rezervelor de energie.
Exemplele clasice de activități reconfortante sunt plimbările în aer liber și socializarea din timpul pauzelor de cafea sau de prânz, iar cei care lucrează de acasă au șansa de a trage un pui de somn.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dacă preferați totuși să vă păstrați mintea ocupată, cititul este o soluție. Unii designeri spun că pauzele de citit îi ajută să se calmeze și să-și limpezească gândurile.
Ritmul pauzelor este la fel de important ca felul în care le umplem, iar unele studii confirmă utilitatea pauzelor mici și dese. Cei care nu fac pauze frecvente vor avea nevoie de o pauză mult mai lungă pentru a simți un efect benefic.
În privința raportului dintre timpul de lucru și cel de odihnă, există mai multe școli de gândire. Cel mai popular sistem, tehnica Pomodoro, prevede 25 de minute de lucru urmate de o pauză de 5 minute. După patru astfel de sprinturi, se poate lua o pauză mai mare, de 15-30 de minute.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
O alternativă este împărțirea zilei de lucru în sesiuni de 90 de minute, iar un alt studiu arată că angajații cei mai productivi iau pauze de 17 minute la fiecare 52 de minute lucrate.
Chiar dacă lungimea și tipul pauzelor sunt discutabile, un lucru este limpede: cercetările științifice și mărturiile profesioniștilor arată că acestea sunt esențiale pentru oricine vrea să-și dozeze energia într-un mod sustenabil.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this