Sus: Teodor Atanasiu, Timotei Stuparu, Radu Stroe și Ion Ariton. Jos: Liliana Mincă, Ioan Ghișe, Florian Popa și László Borbély. Sursa foto: Cdep.ro
Sus: Teodor Atanasiu, Timotei Stuparu, Radu Stroe și Ion Ariton. Jos: Liliana Mincă, Ioan Ghișe, Florian Popa și László Borbély. Sursa foto: Cdep.ro
22/08/2017
Parlamentarii care n-au mai trecut testul alegerilor, dar au primit funcții la stat
Peste 20 de foști parlamentari din legislatura trecută care n-au mai încăput pe listele de candidați ai partidelor sau care au pierdut alegerile s-au înfipt apoi în posturi călduțe din aparatul de stat.
S-au risipit care încotro: unul la o Agenție Nucleară, altul la Ministerul Sănătății sau la Senat, cu titulaturi precum „expert”, „consilier personal”, „director” sau chiar „președinte”.
Condamnat la muncă în folosul comunității,
lucrează la Senat
Fostul senator PSD Timotei Stuparu (66 de ani) a fost numit secretar general adjunct al Senatului în ianuarie 2017.
Numirea s-a produs în timp ce Stuparu era într-un proces cu năbădăi. A fost trimis în judecată după ce a concediat o femeie angajată la biroul său parlamentar, dar pe care, în acte, a păstrat-o în funcție și al cărei salariu l-a încasat el.
Femeia a aflat și l-a dat în judecată, iar Stuparu s-a apărat spunând că s-a speriat în momentul în care a descoperit-o pe un site de pornografie, iar la partea birocratică a fost o eroare neintenționată.
Stuparu a fost condamnat definitiv, în aprilie 2017, la un an și șapte luni de închisoare cu suspendare și efectuarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Alexandria sau la Primăria Viișoara (județul Teleorman).
L-am contactat pe secretarul general adjunct al Senatului, pentru a afla dacă a prestat munca în folosul comunității și cum îi afectează condamnarea responsabilitățile de la Senat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Da, dacă citiți pe site-ul Înaltei Curți, e o chestiune publică. De ce să mă afecteze? Deocamdată am mers la Serviciul de Probațiune și nici nu e un consilier de probațiune care să mă preia. Oamenii ăștia nu au personal. (…)
Când va fi de executat, o să văd, nici nu știu cum se execută, Primăria nu a primit nimic. Când s-o executa, o să văd ce și cum, o să o fac în concediul de odihnă.”
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
La insistențele reporterului referitoare la modul în care plănuiește să se împartă între munca în folosul comunității și funcția de la Senat, Stuparu a devenit suspicios.
„Dar văd că sunteți îngrijorată… de fapt, probabil, alții. Ce să mă afecteze, că aia nu o să o fac în timp ce lucrez.
E o chestiune care probabil interesează pe cineva, vine toamna și sunt interesați de posturi. Este o situație pe lege, nu am ieșit din lege, nu am dat în cap nimănui, i se poate întâmpla oricui.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tot ce s-a întâmplat cu mine a fost din multă încredere, nu îmi propuneam eu să fur 1.600 de lei de la o angajată.”
Stuparu a fost profesor de școală generală vreme de șapte ani – mai întâi în Vaslui, apoi în Teleorman, până în 1980, după ce a studiat Istorie și Geografie la Institutul Pedagogic din Bacău.
Zece ani din biografia sa nu apar în CV: perioada 1980-1990. Trebuie să fi fost, totuși, o perioadă prolifică, pentru că, în 1990, căderea regimului Ceaușescu l-a trimis pe Stuparu direct în Parlamentul României, pe o funcție de deputat.
Apoi, din 1992 și până în 1995 a fost, la fel ca Liviu Dragnea mai târziu, președinte al Consiliului Județean Teleorman.
În perioada 1996-2000, Stuparu a revenit la catedră, la Școala nr. 1 din Comuna Nanov, județul Teleorman, iar în 2000 s-a întors în Parlament.
Pentru meritele sale la catedră, Timotei Stuparu a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer.
Ieșit la pensie cu 20.000 de lei/an, Stuparu va încasa din poziția de secretar general adjunct al Senatului o sumă de aproape zece ori mai consistentă decât pensia sa de fost profesor.
Recenta condamnare – chiar dacă Senatul, pentru care lucrează acum, a fost parte vătămată în dosar – nu i-a provocat nicio problemă.
Pe ușa din spate a Senatului
Tot la Senat, și tot pe funcții de conducere, au fost numiți și fostul deputat PNL care a migrat la ALDE Mihăiță Calimente, fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu (ALDE), care este astăzi director, dar și fostul senator PSD Neculai Bereanu – de asemenea, director.
Mihăiță Calimente (65 de ani) a fost deputat timp de 16 ani. În ultima legislatură a făcut parte din Comisia pentru apărare și a fost președinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe (SIE).
Potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei, Calimente a început să lucreze ca profesor de educație fizică în 1974. Dacă până în 1989 generații de elevi au învățat de la Calimente cum să execute corect flotările, din 1990, el a renunțat la activitatea didactică și s-a dedicat administrării unei firme.
În paralel, din 1990 și până în 2000, Calimente a fost țărănist. Activitatea sa politică, începută imediat după Revoluție în PNȚCD, a dat roade: în perioada 1996-2000, ca țărănist, a obținut primul său mandat de parlamentar.
După anii 2000, el și-a schimbat atât traiectoria profesională, cât și pe cea politică: a intrat în PNL în 2000, iar în 2002 a încheiat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad și a devenit jurist.
În 2004, după o pauză de patru ani, a obținut un nou mandat în Parlament, de această dată din partea liberalilor. Un an mai târziu, a încheiat cursurile masterului de „Administrație publică” de la Facultatea „Aurel Vlaicu” din Arad, iar în 2007 și-a garnisit studiile cu un curs la Colegiul Național de Apărare.
În septembrie 2016, Calimente a părăsit Partidul Național Liberal și s-a înscris în formațiunea păstorită de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Fiindcă nu a mai obținut un loc în Parlament, Mihăiță Calimente a fost numit în 2017, prin votul senatorilor, în funcția de secretar general adjunct al Senatului.
Pentru că ultima sa declarație de avere, din vara lui 2017, menționează veniturile sale din 2016 – așadar, din perioada în care era deputat – am căutat declarația de avere a fostului secretar general adjunct al Senatului, Cristina Ionescu.
Conform declarației de avere completate de Ionescu în iunie 2017, aceasta a încasat, anul trecut, 174.537 de lei, de peste două ori mai mult decât Calimente, care, conform declarației completate în iunie 2017, a primit anul trecut o indemnizație în cuantum total de 77.271 de lei.
Directorul din Senat Neculai Bereanu (54 de ani) nu a specificat departamentul pe care îl conduce în declarațiile sale de avere și de interese.
Contactat de PressOne, Bereanu a răspuns că este director al Departamentului de Dezvoltare și Achiziții al Senatului.
Întrebat cine l-a numit în funcție, fostul senator a răspuns că a fost numit de Senat și a refuzat să dea alte detalii.
„Nu comentez. Sunt și în trafic”, s-a scuzat Bereanu.
Alții, mai puțin norocoși, au fost angajați pe posturi de consilier. Este cazul fostului parlamentar Ioan Ghișe (ALDE) – care în luna martie completa prima sa declarație de avere în calitate de expert parlamentar, dar și situația fostului senator Laurențiu Coca (PSD) – angajat pe un post de consilier.
Am vrut să aflăm pentru cine lucrează Ioan Ghișe, așa că l-am contactat telefonic. Fostul parlamentar ne-a răspuns prin SMS că este „expert al grupului parlamentar ALDE din Senat”.
Laurențiu Coca nu a putut fi contactat.
Fostul vicepremier și ministru de Finanțe Daniel Chițoiu a candidat în iarnă la alegerile parlamentare pe lista ALDE. După ce a ratat intrarea în Parlament, Chițoiu a fost numit director la cancelaria președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Salvat de urmărire penală în 2014, în dosarul în care a fost achitat între timp și Dan Radu Rușanu, Chițoiu spunea la începutul anului 2016 că dorește să se dedice activității în mediul privat, potrivit unei postări pe contul său de Facebook preluate de HotNews.ro.
„Ce puteam să fac?! Să vă rog
pe dumneavoastră să îmi dați ceva?!”
Fostul senator PDL Ion Ariton (61 de ani) a fost și ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în Guvernul Boc.
Presa a relatat, la începutul lunii august, că la scurt timp după ce a fost achitat în Dosarul Gala Bute, în care fusese inculpat alături de Elena Udrea, Ariton a devenit membru al Consiliului de Administrație de la CFR Călători SA.
În iunie 2017, Ariton a completat o declarație de avere din care rezultă că este consilier personal la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat condus de Ilan Laufer.
Declarația este disponibilă în portalul Agenției Naționale de Integritate, dar este de negăsit pe site-ul ministerului. L-am căutat, așadar, pe Ion Ariton, pentru a afla dacă lucrează sau nu la Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
„Da, lucrez pentru țară!”, a răspuns Ariton, când l-am întrebat al cui consilier este.
„Da, sunt. V-am spus: lucrez pentru țară. De unde vine supărarea?
Nu vă supărați, noi, care am fost în aparatul de stat și am făcut ceva pentru țară, ce trebuie să facem?!
Eu nu pot să ies la pensie, că nu am vârsta. Am 42 de ani de muncă în sistem și ce puteam să fac?! Să mă duc într-un colț de stradă, să vă rog pe dumneavoastră să îmi dați ceva?!
Vă rog frumos, când analizați aceste situații, analizați-le individual. Dacă spuneți că faceți o analiză cu foștii demnitari care, unde sunt… E un material greșit. Nu ne mai băgați la grup, că am mai pățit-o, cu penalii, penalii!
De aia am ajuns în situația asta, pentru că tot presa și tot oameni – nu vreau să zic că dumneavoastră, că eu cred că sunteți de bună-credință – au greșit și s-a văzut rezultatul.
Eu ce să fac la vârsta asta? Dați-mi un sfat. Ce să fac ca să nu mai deranjez? Ca să nu mă mai întrebați unde sunt, să nu mai știți de mine.
Asta o fac de 20 de ani. Viața mea, profesia… Tot ce am făcut a fost vizibil vreme de 20 de ani. Dar acum ce să fac?!”
La Guvern a fost numit în funcție de către premierul Mihai Tudose, pe un post de consilier de stat, și fostul deputat UDMR László Borbély (63 de ani).
Doctor în Economie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Borbély a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu până în 2007.
Apoi, până în 2008, a fost ministrul Dezvoltării în același Executiv, iar în perioada 2010-2012 a fost ministrul Mediului în Guvernul Boc.
Tudose l-a numit în funcția de consilier și pe fostul senator PSD Florian Popa (71 de ani).
Popa este, conform CV-ului său de pe site-ul Senatului, absolvent al Facultății de Medicină Generală (promoția 1970) și doctor în științe medicale cu o teză susținută în 1975.
A fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în perioada 2004-2012, director al Spitalului Pantelimon din București (1984-2005) și este membru titular al Academiei de Științe Medicale.
Secretarii de stat
Fostul deputat PSD Mădălin Voicu (65 de ani) a fost numit la începutul acestui an secretar de stat la Ministerul Culturii.
Anul trecut, el a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani în formă continuată, dar colegii din Parlament l-au salvat de reținere și de arestare.
Ulterior, dosarul lui Voicu a fost restituit procurorilor, în urma unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, fostul parlamentar a rămas deocamdată absolvit de problemele de ordin penal.
Mircea Dușa (62 de ani), un alt fost parlamentar PSD, dar și fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a ajuns secretar de stat, tot la MApN, în Guvernul Tudose.
La rândul său, fosta deputată PSD Gabriela Podașcă (32 de ani) este astăzi secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului.
În martie, fostul deputat ALDE Vicențiu-Mircea Irimie (49 de ani) a fost numit secretar de stat la Ministerul Consultării Publice la începutul anului și demis la scurt timp după plecarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului.
„Recolta” primei sesiuni,
împărțită frățește de partide
Digi 24 a relatat luna aceasta cazul a trei foști parlamentari PSD care au ajuns în funcții la Agenția Nucleară: Horia Grama – în funcția de președinte –, dar și Andrei Dolineaschi și Florin Pâslaru.
Doar în prima sesiune parlamentară, mai mulți foști deputați și senatori au fost numiți în funcții cu girul Parlamentului, după cum urmează:
– fostul senator ALDE Daniel Barbu, președinte la Autoritatea Electorală Permanentă;
– fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu (PNL), în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS);
– fosta parlamentară Anca Boagiu (PNL), în conducerea Curții de Conturi;
– fostul senator Teodor Atanasiu (PNL), în Consiliul de Reglementare care conduce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pe lângă cei numiți de Parlament, fosta șefă a Loteriei și fosta deputată ALDE Liliana Mincă (trecută prin șase partide în cinci ani) a fost numită de Sorin Grindeanu în funcția de vicepreședintă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
După un mandat în Parlament, fostul senator ALDE Dumitru Pelican a revenit la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, unde fusese anterior director vreme de 11 ani.
Totodată, fostul deputat Daniel Geantă a fost numit de Grindeanu în funcția de președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS). Geantă a intrat în 2012 în Parlament ca membru al PDL, după care s-a mutat la PMP. În 2015 a migrat spre UNPR, iar în 2016, când PMP a absorbit UNPR, el a trecut la PSD.
Radu Stroe (68 de ani) – fostul ministru de Interne care a demisionat din Guvernul Ponta „în semn de onoare” după accidentul aviatic în care au pierit pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, ocupă astăzi un loc în Consiliul de Administrație al Telecomunicații CFR SA.
Declarația făcută de Stroe atunci – „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia” – a indignat opinia publică și i-a grăbit plecarea din funcție.
La 27 martie 2017, Stroe a fost numit în Consiliul de Administrație al CFR Telecomunicații, conform ultimei sale declarații de avere publicate pe site-ul tccfr.ro. Potrivit documentului, Stroe este și pensionar, iar în 2016 a încasat 32.000 de lei din pensie.
Stroe a mai fost inginer la Ministerul Transporturilor în perioada 1994-1996 și consilier al ministrului Transporturilor în perioada 1993-1994 (în timpul mandatului de ministru al lui Paul Teodoru).
El a fost membru PNL până în 2014, după care a migrat la Partidul Liberal Reformator, condus pe atunci de Călin Popescu-Tăriceanu. Din 2015 până în 2016 a fost UNPR-ist, iar în 2016 s-a înscris în PSD.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this