REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

12/12/2016
Foto: Raul Ștef

Parlamentare 2016: tinerii chiulesc, rezultatul e decis de segmentul 45-64 de ani

Mai puțin de o treime (29%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie, indică statistica dată publicității de Biroul Electoral Central (BEC).

În schimb, rezultatul alegerilor a fost influențat semnificativ de cei cu vârste între 45 și 64 de ani: 54% dintre ei au participat la vot. În acest segment de vârstă se regăsesc 5.371.831 dintre cetățenii României.

PressOne a calculat procentul prezenței la vot, pe categorii de vârstă, pe baza datelor colectate de la Institutul Național de Statistică (INS).

Tineretul a cam tras chiulul

La nivel național, prezența la vot a persoanelor cu vârste de până în 35 de ani a avut cel mai mult de suferit. Tinerii care nu au împlinit încă 25 de ani au lipsit în proporție de 70%: din 1.501.624 de persoane, au votat doar 437.073.

Și cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au „chiulit” în masă. Dintr-un total de 2.679.803, doar 879.505 au participat la vot.

Practic, asta înseamnă că suma tuturor voturilor primite de partide de la persoanele de până în 35 de ani a ajuns la  1.300.000 – cam cât toate voturile exprimate de cei cuprinși între 35 și 44 de ani.

Alegerile nu au fost tranșate, deci, de generația ieșită la pensie, ci de cea cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani: aproape 3 milioane de voturi au venit din această zonă.

În ceea ce privește opțiunile pensionarilor, 23,7% din voturi au venit de la persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Reamintim că prezența la nivel național a fost de 39,4% – a doua cea mai scăzută rată de prezență după cea de la alegerile parlamentare din 2008, când au votat 39,2% dintre români.

Cum arată prezența la vot, pe categorii de vârstă, potrivit calculelor noastre:

Cum arată ponderea categoriilor de vârstă în totalul celor 7.212.022 de voturi de la nivel național:

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Diferența de participare între cele două sexe este minusculă: 49,6% dintre votanți au fost de sex feminin, iar 50,4% – de sex bărbătesc.

Prezența la București, mai mare cu aproape o treime față de locale

În comparație cu prezența înregistrată în cele mai mari județe la alegerile locale din luna iunie, numărul de votanți de la nivel național a scăzut în 11 decembrie.

În schimb, numărul de voturi exprimate în București a crescut. Și în cazul segmentului de vârstă 18-24 de ani din București, prezența la vot a crescut cu o treime.

Județul în care BEC a raportat cea mai mare prezență la vot a fost Olt – 47%. La polul opus se află Maramureșul, unde au participat doar 31% dintre cetățenii cu drept de vot.

O rată de prezență de aproape 100% sau peste 100% s-a înregistrat în localități precum: Cerbăl (județul Hunedoara) – 102%, Botoșești-Paia (județul Dolj) – 98%, Gogoșu (județul Dolj) – 97%.

Cea mai scăzută prezență la vot pare să fi fost în localitatea Cenad (din județul Timiș), unde numai 14% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot.

PSD înroșește harta, PNL câștigă doar 3 județe

Datele furnizate de Birourile Electorale Județene arată că PSD a câștigat alegerile în cele mai multe dintre județele țării. În 20 dintre acestea a obținut peste 50% din voturi, arată Mediafax.

PNL a obținut scoruri peste PSD doar în Cluj (28%), Alba (37%), Sibiu (40%), în vreme ce UDMR a câștigat în 4 județe: Satu Mare (40%), Mureș (38%), Harghita (85%) și Covasna (74%).

În diaspora, unde au votat 106.038 de persoane, cele mai multe voturi au fost obținute de USR la Senat (28%) și de PMP la Camera Deputaților (27,3%).

CFR Călători: 10.000 de bilete gratuite pentru studenți

Pentru a atrage tinerii la vot, Guvernul a acordat, în perioada 8-12 decembrie, gratuități de transport pentru tineri. Potrivit unui comunicat al CFR Călători, 10.000 de bilete de tren gratuite au fost emise în perioada 8-9 decembrie.

Liga Studenților din Iași a reacționat, printr-un comunicat, la această măsură luată de Guvern, pe motiv că tinerii din zonele rurale au fost descurajați să voteze.

„Liga Studenților (LS Iași) condamnă caracterul electoral, discriminatoriu și nefuncțional al măsurii instituite de Guvern pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferată în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie de către elevii și studenții din România și solicită clasei politice să își asume modificarea legii electorale, în sensul permiterii persoanelor care au viză de flotant să voteze în județul de reședință.

 Măsura s‑a aplicat în mod discriminatoriu, întrucât nu s-au oferit aceste gratuități tinerilor din mediul rural sau din localitățile în care nu se află o stație sau haltă de tren, care au fost practic descurajați să participe la scrutin.”

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios