logo
Susține
Oamenii fainiDezinformareInternaționalTineriProject FIstorieEnglish Section
  • Știri
  • Opinii
  • Mediu
  • Viața
  • Orașe
  • Oamenii faini
  • Dezinformare
  • Internațional
  • Tineri
  • Project F
  • Istorie
  • English Section
Lucian Muntean

Lucian Muntean

Redactor

România

26/07/2019

Parcurile Bucureștiului

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2019/09/24173427/Lucian-Muntean.jpg

Lucian Muntean

Redactor

Parcul Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București  din 1847. Poate acesta e motivul că sunt reguli mai conservatoare: este interzis statul la plajă! Și asta chiar dacă ești echipat corespunzător și îți alegi un loc discret. Paznicul se zorește să-ți atragă atenția. (Sector 5)
Reguli similare precum "plaja și scăldatul interzis" sunt și în Parcul Natural Văcărești, cel mai nou înființat. Aici "rangerii urbani" te invită în schimb la drumeții, plimbări cu bicicleta sau la picnic, dar fără a face foc. Cele mai interesante sunt vizitele cu caracter științific și didactic, organizate de specialiștii parcului. În timpul acestor tururi ghidate gratuite pot fi admirate specii de plante, păsări, mamifere și insecte care viețuiesc în acest habitat, care se regenerează trptat în vecinătatea forfotei urbane. (Sector 4)
În Parcul Tineretului însă chiar este amenajată o zonă de "plajă ecologică" pe o vastă peluză dotată cu saltele gonflabile. Și cum tinerețea poate fi și o stare de spirit la plajă erau mai degrabă seniori... (Sector 4)
În vecinătatea locului de plajă din "Tineretului" este amenajată și o "sală de forță" în aer liber, cu acces gratuit, la care "se trage de fiare". Rezultatul: un mic spectacol oferit pensionarilor tolăniți alături.
Parcul Tineretului este foarte extins, oferind trasee în jurul lacului, include Sala Polivalentă, spații de joacă în sectorul Orășelul Copiilor.  Are o suprafață de circa 200 hectare fiind, în prezent, parcul cu cea mai mare întindere din București. (Sector 4)
La scăldat se poate veni pe Lacul Morii. În spatele barajului Ciurel s-a format acest lac de acumulare imens (cu suprafața de 2,46 km², lungime de 7 km și lățimea medie 1,2 km) cu scopul de a regulariza și controla volumul de apă din râul Dâmbovița. Se află în vecinătatea Parcului Crângași. (Sector 6)
Parcul Crângași este peste drum de piața cu același nume. Pe aleile umbroase, cu tei și mesteceni, huruitul tramvaiului 41 și claxoanele din trafic se estompează. Cetățenii de la bloc joacă dame, table și șah la mesele rezervate pe întreg sezonul cald. În aglomerația de blocuri și betoane încinse, parcul e un loc bun de relaxare. (Sector 6)
Bicicletele de închiriat prezente și în Crângași sunt soluția pentru o deplasare mai rapidă și un număr mai mare de ture prin parc chiar și pentru octogenarii care se încumetă să pedaleze.
Parcul Ioanid, aflat în zona centrală, este un loc cochet și discret, în care te poți retrage cu o carte. A fost redenumit în 2003 "Parcul Ion Voicu". Aici este casa în care a trăit marele violonist. Parcul este declarat monument istoric, fiind unul dintre cele mai mici, cu o suprafață de 10.000 mp, și amenajat pe locul fostului afluent al Dâmboviței, Bucureștioara. (Sector 2)
Vizavi de Parcului Ioanid, despărțite de mica piață Gheorghe Cantacuzino, se află Parcul Icoanei. Atmosfera liniștită de aici este însuflețită periodic de mici târguri cu artizani și anticari. (Sector2)
Parcul Ateneului este vizitat în principal de spectatorii care vin la concerte, dar și de turiștii care vor să vadă una dintre clădirile simbol al Capitalei. Cei câțiva arbori de pe margine nu oferă suficientă umbră, așa că e recomandată purtarea pălăriei (atât de către model cât și de fotograf), într-o zi toridă de vară. (Sector 1)
Parcul Izvor, plat cu câteva alei rectangulare este mai degrabă un loc de acces spre un alt landmark: Palatul Parlamentului. 
Peluza este străbătută chiar de niște cărări, câteva scurtături spre Casa Poporului și mai nou spre Catedrala Mântuirii Neamului... 
(Sector 5)
În vacarmul cotidian bucureștean e lucru mare să găsești un parc în care să fii singur preț de câteva minute, să te bucuri de senzația că e doar al tău. În zona străzilor cu case vechi, din proximitatea Căii Grivița, se află un loc liniștit, ferit de traficul aglomerat, cu atmosferă occidentală: Parcul Cazzavillan. Este dedicat  fostului ziarist român de origine italiană, Luigi Cazzavillan, care în anul 1884 a fondat ziarul Universul.  Monumentul și fântâna pozițonate central au fost construite în anul 1905 de sculptorul Filip Marin (1865-1928). (Sector 1)
Parcul Herăstrău oferă o gamă largă de activități și posibilități de recreere. Pentru cei pasionați de sporturi extreme este amenajat un loc special cu rampe și planuri înclinate, pe care se pot executa adevărate numere de acrobație cu role, skateboard și mai nou cu trotinete. Acești copii petrec și câte cinci ore pe zi exersând diverse coborâri și salturi.
(Sector 1)
Desigur se pot practica și sporturi mai clasice, precum tenis de masă. Accesul este gratuit la majoritatea activităților din Parcul Herăstrău, cu excepția plimbării cu vaporul pe lac. 
Parcul a fost redenumit recent Parcul Regele Mihai I al României, după ce în trecut a avut alte nume precum: Parcul Carol al II-lea, Parcul Național, Parcul I.V. Stalin și Parcul Herăstrău. (Sector 1)
în special în weekend Parcul Herăstrău se aglomerează. O tură de lac de aproximativ 7 km poate fi făcută la pas, în alergare, pe bicicletă sau pe trotinetă. Punctul culminant al serii este momentul apusului de soare, cu Casa Presei Libere în fundal. (Sector 1)
Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut și ca Parcul IOR, îți lasă impresia că e neîngrijit dacă intri pe la stația de Metrou Titan. Sunt alei invadate de hățișuri și gunoaie neridicate. Pe malul lacului însă se face curățenie de zor. Utilaje de la salubritate dau ture printre bicicliști și copii în cărucioare. (Sector 3)
Parcul Titan este despărțit de IOR doar de strada Liviu Rebreanu. Aici curățenea este impecabilă. Sunt amenajate chiar mai multe zone pentru plajă, discret amplasate pe un taluz sau pe micile insule de pe lac, Insula Câinilor și Insula Artelor. (Sector 3)
Alb de titan - lebăda cu o eleganța naturală plutește pe luciul apei pe lacul Titan.
Numărul de lebede e completat cu cele de agrement, nautice, dar care nu se pun la fauna acvatică a lacului Titan. O activitate mai nouă este chiar observrea și fotografierea speciilor de păsări de pasionații de ornitologie.
Parcul Titan găzduiește frecvent diverse activități recreative și culturale, spectacole și târguri tematice. Într-o zi de luni, înainte de prânz sunt puțini trecători. (Sector 3)
Parcul Circului de Stat, înconjurat de de blocurile din zona Ștefan cel Mare, este locul perfect pentru joacă. În vacanță copiii se pot distra și cu jocuri de pe vremea bunicilor, cu celebrele aeromodele. (Sector 2)
Surpriza din Parcul Circului este „Lacul cu izvoare naturale” acoperit de lotuși, care în această perioadă au înflorit.
Aceștia sunt lotuși egipteni - Nymphaea nelumbo, floare declarată monument al naturii în anul 1931. Sunt de o voluptate și frumusețe deosebită. O plimbare în jurul lacului te face să te simți ca într-o grădină botanică și totodată te îndeamnă să visezi la o vacanță exotică.

Share this

PressOne
  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții

© 2025 PressOne.ro

  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții