REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Mircea Pălășan (în centru), la inaugurarea primei părți a proiectului inițiat de Peter Maffay, 'Biserica cetate Roadeș - sanctuar pentru copii', în satul brasovean Roadeș, ce constă în construirea și darea în folosință a unei case de vacanță pentru copiii traumatizați. Foto Radu Tuta/Agerpres foto

Pălășan al V-lea, regele chiolhanurilor

În Bunești (Brașov), comuna din care face parte satul Viscri, Mircea Pălășan de la PNL a câștigat din nou primăria. Va începe cel de-al cincilea mandat, chiar dacă Agenția Națională de Integritate a constatat un conflict de interese de natură administrativă, în cazul său, când s-a folosit de funcția publică pentru a da un impuls afacerilor familiei. Primarul a făcut recurs și așteaptă un verdict în această lună.

Pălășan l-ar fi învins pe 27 septembrie până și pe moștenitorul tronului britanic, prințul Charles, cel care a făcut celebră zona după ce și-a cumpărat o proprietate în Viscri. Nu o fi liberalul de viță nobilă, dar e regele neîncoronat al chiolhanurilor. Și mai știe un lucru: nu poți merge pe stomacul gol la vot, e bine să bagi ceva și la urna care chiorăie.

La alegerile din 2016, Pălășan ar fi devansat data nunții fiicei sale, cu câteva luni, ca să pice în campanie și să poată îmbina utilul cu plăcutul. A invitat sute de săteni, mascând pomana electorală printr-o sărbătoare de familie. O echipă de la România, te iubesc! i-a cerut explicații la fața locului. Oamenii primarului le-au recomandat ziariștilor să plece ca să nu fie linșați de nuntașii deranjați că aceștia tulbură solemnitatea momentului.

Tot atunci, asociația care voia să dezvolte piste de biciclete care trec pe teritoriul comunei s-a plâns că primarul a recurs la tot felul de tertipuri pentru a-i șicana și a le bloca proiectul.

Recenta victorie, cea de-a cincea, a fost tranșată în abur de ceaun cu carne de vită și mistreț.

Mircea Pălășan, afiș electoral din 2016. Primarul spune că în acest an n-a făcut deloc campanie electorală Foto: national.ro

*

„Frica și amenințările n-au nimic în comun cu democrația”

Martin Markel (32 de ani), membru al unei unități speciale de poliție din München, e legat afectiv de Viscri. Părinții lui sunt din satul situat în sud-estul Transilvaniei, soția lui e născută aici. Vine în fiecare an în locul pe care-l numește „acasă”.

Modul în care s-au desfășurat alegerile în comună l-a făcut să reacționeze. Martin vorbește despre felul în care primarul revalidat în funcție s-a impus prin manipulare și amenințări.

Pe Martin vi-l amintiți de la alegerile pentru Parlamentul European din 2019. A făcut parte din echipa trimisă să gestioneze situația tensionată de la consulatul român din capitala Bavariei, unde sute de oameni erau împiedicați să voteze după ore de stat la coadă. Le-a vorbit în limba română și a organizat, împreună cu colegii lui, un perimetru din garduri metalice astfel încât cei care se aflau în interiorul lui să poată fi considerați ca fiind în instituție și să poată vota și după ora de închidere a urnelor. Planul a eșuat atunci când procesul electoral a fost oprit de la București. Polițistul a izbucnit în plâns în fața oamenilor care așteptau la coadă, iar acele imagini au emoționat o țară întreagă.

Martin, 32 de ani, Trupele Speciale Bavareze

Un an mai târziu e de acord că lucrurile s-au mai îmbunătățit și e ușurat că nu mai trebuie să le explice colegilor săi germani de ce e mereu scandal atunci când românii din diaspora încearcă să-și exercite un drept elementar. E însă șocat de felul în care se câștigă alegerile în mediul rural românesc.

„M-am bucurat că, după incidentele din 2019, s-a votat super-ușor în diaspora. Soția mea a reușit la alegerile prezidențiale să voteze în trei minute, în loc de șapte ore cum era obișnuită. Am fost foarte mândru că se poate și în țara mea natală, că nu mai e procesul greoi și birocratizat în exces. Dar sunt în continuare dezamăgit de modul în care au loc alegerile la nivel local. Frica și amenințările n-au nicio legătură cu un proces democratic”, spune Martin.

A primit, de la distanță, de la cunoscuți din Viscri, zeci de mesaje care vorbeau despre „campania” lui Pălășan.

„Defăimarea adversarilor e poate cel mai nevinovat aspect. Normalitatea nu e, se pare, să-ți etalezi performanțele, ci să arăți cu degetul oponenții. Dar să mergi în comunitățile unde locuiesc cei mai săraci dintre săraci și să-i ameninți că le vei tăia anumite beneficii, dacă nu te votează, e inacceptabil. M-a întristat să aud cum au fost amenințați și intimidați acei oameni.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Sigur că mi se va putea spune, poate pe bună dreptate, că n-ar trebui să fiu eu îngrijorat de alegerile locale din România, fiind unul care a ales o viață într-o țară străină. Dar, pe viitor, mi-aș dori ca oamenii să scape de frică și să voteze cum le dictează propria judecată. Românii au obosit ca lucrurile să meargă în continuare așa. Prieteni de-ai mei din România spun, în preajma alegerilor parlamentare, că vor decide să plece sau nu în funcție de rezultat. Dar asta pleacă deja de la dezamăgiri provocate de administrații locale care nu vor efectiv să-și facă treabă”, a mai spus Martin.

Oameni și oi

Pălășan a câștigat un nou mandat după ce a obținut în jur de 500 de voturi. Principalul său oponent, Cristian Radu, candidatul comun al USR-PLUS și FDGR, a venit pe doi, reprezentând o opțiune pentru aproximativ 300 de alegători. Acesta s-a stabilit la Viscri în 2012, după ce lucrase în IT și în marketing online la Berlin. În urmă cu 8 ani a început o colaborare cu fundația Mihai Eminescu Trust, care derulează proiecte comunitare în zonă sub patronajul Prințului Charles.

„Mașinăria de partid a funcționat brici”, crede perdantul alegerilor.

Pălășan ar fi început campania foarte târziu. A mers pe burtă și nu s-a lansat în dezbateri publice. Ar fi folosit arsenalul cu câteva zile înainte ca sătenii să fie chemați la vot. Oamenii primarului ar fi aprins focuri în sat pentru ospețe cu ceaune de vacă și mistreț. Pentru desfătarea simțurilor și înduplecarea votanților, susține Cristian Radu.

Cristian Radu. Foto arhiva personală – facebook

„Dânsul e și vânător, a dat de mâncare și de băut la oameni. Știți cum merg oile la muls? Le strângi cu câinii și cu ciobanii și, apoi, înăuntru le preiau alți ciobani să le mulgă. Exact așa, în ultima zi, erau mașinile angajaților lui de la primărie care dădeau ture prin sate, se întâlneau cu oamenii, le dădeau bani și-i trimiteau la vot. Un candidat la consiliu din partea lui și a PNL a stat în fața intrării principalei secții de vot din comună. Vorbea cu alegătorii, le spunea că are nevoie de angajați, de oameni la lucru. Toată ziua au stat pe telefoane, să trimită mașini după oameni pe care să-i aducă la vot. Omul simplu, speriat, venea să voteze și vedea că acolo era preluat de toți argații primarului. Și așa se încheia povestea cu libertatea votului”, spune Radu.

„ E trist e că oamenii au avut de data asta o alternativă și l-au votat tot pe primarul pe care-l știu de peste 16 ani. Nu mi-e clar care sunt motivele și ce ar trebui să fac eu mai bine, că amenințare și dat bani pe voturi e clar că nu pot să fac. Dacă așa funcționează lucrurile, e total lipsit de speranță”
Cristian Radu

Miza alegerilor din Bunești ar fi cele aproximativ 4.000 de hectare de pășune din comună și subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru agricultură (APIA) pe care le obțin crescătorii de animale.

Cristian Radu explică mecanismul.

„Toți consilierii locali de pe lista primarului și cei de la PSD sunt fermieri care au pământuri închiriate de la primărie. Interesul e să se facă această împărțire în favoarea lor. Subvenția, în funcție de programele la care ești înscris la APIA, e de 300 de euro pe hectar. Sunt oameni care nu mai au animale, dar iau subvenție în continuare, oameni care n-au avut niciodată, dar au primit pământ. Corupția e sistemică. Atunci când vin controale se dă telefon înainte. Se mută oile de la un om la altul, practic se numără aceleași oi la mai mulți oameni. Faceți un calcul: 4.000 de hectare, 300 de euro la hectar. Iese o sumă importantă”, a mai spus Radu.

De altfel, Agenția Națională pentru Integritate a semnalat în 2017 că primarul a încălcat legea tocmai în procesul de atribuire a pășunilor comunale. Și-a concesionat lui și membrilor familiei suprafețe din terenul comunei, pentru a cere apoi subvenții de la APIA.

„Persoana evaluată (n.r. – Mircea Pălășan) a întocmit şi semnat proiectul hotărârii Consiliului Local privind atribuirea directă a păşunilor comunale către membrii colectivităţii locale, în baza căruia Consiliului Local Buneşti a închiriat pajişti pentru păşunatul animalelor, pe o durată de 10 ani, persoanei evaluate şi fiicei sale. Prin folosirea acestor pajişti închiriate, persoana evaluată şi fiica sa au desfăşurat activităţi agricole (creşterea animalelor), au încasat subvenţii pentru agricultură în cuantum de 239.576 lei, iar persoana evaluată a realizat şi venituri din activităţi agricole”, s-a menționat în comunicatul ANI.

„Ceaoane? Acuzarea e falsă”

Pălășan nu se teme de decizia instanței în cazul în care a fost trimis în judecată în urma investigațiilor agenției. Face pe niznaiul atunci când e întrebat când are următorul termen. „Va rămâne în discuție, vedem ce iese, nici nu cunosc încă nimic, dar ce hotărăște legiuitorul n-avem ce face decât să ne supunem. Dar chiar nu știu ce mai e, nici nu m-am mai interesat”, spune Pălășan.

Primarul susține că victoria lui nu poate fi contestată: „Unu’ o avut 280, unu trei sute, io 500 și ceva de voturi. Ce să mai zici?”.

Spune că n-a făcut nici măcar o zi de campanie. Chefuri, pomeni electorale? Nici pomeneală. Și-ar fi petrecut toată campania uitându-se la filme istorice, câte unul în fiecare după-amiază. După experiența cu echipa ProTV, din 2016, a interzis familiei să se mai uite pe Facebook „la toate prostiile”, în preajma bătăliilor politice.

„Niște idioți, niște ticăloși. Acuma vorbesc cu dvs., dar de atunci nici n-am mai vorbit cu cei de la, jurnaliști sau… Deci mi se pare că și-n presă majoritatea-s corupți, atâta timp cât iau bani pe motorină, cazare și asta…ca să facă un articol sau ceva… sau un reportaj, înseamnă că nu-și merită poziția și locul unde muncește. Până la urmă trebuie lăsate comunitățile să hotărască ce și cum…M-ați înțeles? Nu vine unu’ care poate n-a făcut nimic sau nu-l cunoaște nimenea să arunce cu noroi în comunitate. Odată ce arunci în primar, arunci și-n comunitate. Arunci în comunitate, dai și-n primar”, crede Pălășan.

Pălășan se jură că n-a bătut nici măcar la o poartă din sat, ca să ceară votul. A lăsat realizările să facă lobby pentru el.

„Am făcut grătare și prostii? Ceaoane (n.r. – ceaune)? Acuzarea e falsă. N-am făcut nicio zi de campanie. Nici n-am vorbit cu alegătorii, n-am simțit nevoia. Le-am zis: vreți să mă alegeți, mă alegeți, nu vreți, nu, și gata…fără ceaoane, fără din alea. M-am bazat pe realizări. Totuși, noi am cam muncit aici, nu povești ce spune unul și altul. Lăsați-mă cu chefuri și astea, eu îs cu frică de Dumnezeu. Adversarii au făcut, ei s-au zbătut. Să fim sănătoși. Dacă putem să împingem căruța doi metri pentru comună, de acum încolo, e bine, dacă nu o împinge alții. Lumea a votat și de acolo încolo totul de la Dumnezeu nu de la noi, totul de la Dumnezeu nu de la noi”, a mai spus Pălășan.

Primarul se laudă că a câștigat proiect după proiect european și că vor urma ani glorioși pentru comunitate: canalizare, asfalt, chiar și o grădiniță. Nu suflă niciun cuvânt despre centrul de informare turistică (56 de metri pătrați), unde nu se oprește nimeni, care a costat 250.000 de euro, și nici de proiectul nefinalizat al unei pepiniere, din banii primăriei (3 milioane de lei), pe care pasc oile.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios