Foto: Auskteez Tran / Unsplash.com
12/07/2017
Odihna este fundamentală pentru o viață împlinită
Vina pe care o resimțim când facem o pauză trădează o neliniște mai profundă legată de odihnă: preferăm să fim ocupați tot timpul ca nu cumva să fim luați drept leneși.
Așa se face că ne-am obișnuit să muncim peste program și în weekend, deși studiile arată că productivitatea nu este proporțională cu numărul de ore lucrate. Charles Darwin și alți oameni de știință iluștri nu munceau mai mult de 4-5 ore pe zi.
Unul dintre cei mai buni autori americani de non-ficțiune, Michael Lewis, mărturisea recent că preferă să nu fie ocupat, ba chiar să fie leneș, pentru că astfel are timp să filtreze proiectele care contează:
Oamenii își irosesc ani din viață pentru că nu sunt dispuși să-și irosească ore din viață. Dacă te crezi important doar pentru că ești ocupat − ceea ce se întâmplă frecvent −, atunci nu o să fii capabil să vezi ceea ce este cu adevărat important.
Într-un eseu clasic publicat acum câțiva ani în The New York Times, Tim Kreider remarca același lucru: ne plângem că suntem ocupați pentru că în felul ăsta ne simțim importanți. Kreider face o pledoarie pentru inactivitate ca antidot la permanenta aflare în treabă:
Inactivitatea nu este doar o vacanță, o indulgență sau un viciu; ea este la fel de indispensabilă creierului ca vitamina D corpului, iar dacă suntem privați de ea, suferim o infirmitate mentală la fel de desfigurantă precum rahitismul.
Spațiul și liniștea furnizate de inactivitate sunt o condiție obligatorie pentru a ne detașa de viață și a o privi în întregime, pentru a face legături neașteptate și a aștepta fulgerele văratice ale inspirației − care, paradoxal, sunt necesare indiferent ce ne propunem.
Studiile științifice confirmă că odihna ne face mai productivi și mai creativi, dar rostul său nu este doar să ne ajute să dăm un randament mai bun. În minunata sa carte despre răgaz ca temelie a culturii, filosoful catolic Josef Pieper observă:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Oricât ar fi de adevărat că cine se roagă înainte de culcare doarme mai bine, nimeni nu-și spune rugăciunile cu acest scop în minte. În același fel, omul care caută răgazul doar pentru a-și reface forțele necesare muncii nu va descoperi niciodată roadele răgazului.
Dacă vă simțiți copleșiți și căutați un ritm de viață mai odihnitor, iată trei lucruri de care să țineți cont:
1. Ieșitul în oraș, cumpărăturile online sau serialele sunt satisfăcătoare pe termen scurt, însă există alternative mai bune de a petrece weekendul.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
2. Vacanțele sunt cea mai bună perioadă pentru a reflecta și a re-evalua obiectivele personale.
3. Socializarea face viața mai plăcută, dar cele mai odihnitoare activități implică solitudine.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this