Așa se vede în centrul de comandă imaginea transmisă de ochelarii cu recunoaștere facială. Sursa foto: twitter.com/xinwenfan/

Așa se vede în centrul de comandă imaginea transmisă de ochelarii cu recunoaștere facială. Sursa foto: twitter.com/xinwenfan/
13/02/2018
Ochelarii cu recunoaștere facială intră în dotarea poliției chineze
Vacanța de Anul Nou Chinezesc a venit cu un gadget care forțează limitele supravegherii populației: ochelarii de soare cu funcție de recunoaștere facială.
China este, de altfel, lider mondial în aplicarea socială a tehnologiilor de ultimă generație, astfel că dotarea polițiștilor chinezi cu asemenea ochelari nu constituie o surpriză.
Potrivit TechSpot, ochelarii sunt produși de o companie din Beijing denumită LLVision Technology și pot identifica o persoană în 100 de milisecunde.
Baza de date pe care o accesează purtătorul unor asemenea ochelari cuprinde 100.000 de chipuri diferite, însă acuratețea procedurii ar putea fi afectată de mișcarea continuă din realitate. (Mai multe fotografii cu noul device puteți vedea aici.)
Ochelarii LL Vision nu folosesc o bază de date stocată în cloud, așa cum procedează majoritatea sistemelor de recunoaștere facială. Sunt conectați la un hard disk pe care agentul de poliție trebuie să-l aibă, de asemenea, asupra sa. Astfel, dacă identificarea se produce, numele și adresa persoanei sunt furnizate într-un timp mai scurt.
Oficialii Amnesty International avertizează cu privire la riscul ca acești ochelari să fie folosiți abuziv de către autoritățile din China, țară care are oricum probleme cu respectarea drepturilor omului.
Potrivit lui William Nee, cercetător al Amnesty pentru China, citat de Wall Street Journal, dotarea agenților de poliție cu acest dispozitiv crește potențialul unei stări de supraveghere totală.
În aceste zile, ochelarii de soare cu funcție de supraveghere sunt testați în gări aglomerate din China, profitându-se de faptul că sute de milioane de oameni pleacă, de sărbători, către localitățile natale.
Ca să ne facem o idee despre amploarea acestui trafic, din 1 februarie până în 10 februarie chinezii au făcut peste 732 de milioane de călătorii pe calea ferată, cu autobuze sau feriboturi.
La fel ca în cazul altor metode de recunoaștere facială, există pericolul identificării eronate a unor suspecți, fiindcă sistemele sunt atât de „inteligente” pe cât le permite baza de date pe care o folosesc.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
De exemplu: dacă în baza de date au fost introduse mult mai multe chipuri de bărbați albi decât ale unor femei de culoare, sistemul nu va putea decide cu privire la un suspect care este din a doua categorie. Altfel spus, dacă rasa este sub-reprezentată, crește posibilitatea ca o persoană să fie identificată greșit.
Când, în 2013, s-a anunțat lansarea pe piață a Google Glass, lumea internauților s-a cutremurat la gândul că nu vom mai putea controla felul în care privim realitatea.
Între timp, însă, avansul tehnologiei ne-a abrutizat suficient de mult încât să nu ni se mai pară periculoasă o pereche, aparent banală, de ochelari.
Mai mult, așa cum ne arată și noile lentile smart realizate de compania Vaunt, există produse care nu mai au nici aspectul acela de cyborg, nu folosesc căști, butoane sau ecran LCD care să strălucească, astfel că nu se mai deosebesc de ochelarii normali și nu mai atrag atenția.
Doar că aceste lentile sunt capabile nici mai mult, nici mai puțin decât să-ți proiecteze imagini direct pe retină.
Cum te poți proteja de fraudele online în 10 pași simpli
Am adunat și sintetizat într-o listă ușor de urmărit și reținut 10 tehnici de evitare a fraudelor online, ca să te ajute pe tine, dar și pe ai tăi. Pentru toată lumea există această regulă eternă: nu există nicio investiție miracol care îți multiplică banii în timp record și nu există nicio necesitate pentru a transfera banii rapid într-un cont ca să profiți de o anumită ofertă.
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this