Foto: Michał Parzuchowski / Unsplash
02/05/2018
O metodă simplă pentru evitarea deciziilor greșite
Când eram în facultate, am jucat poker online timp de câțiva ani. Fiind un joc de îndemânare și noroc, bazat pe informații incomplete, pokerul este un fel de antrenament intens pentru abilitatea de a lua decizii.
Natura jocului te învață să nu faci o legătură directă între calitatea deciziilor și calitatea rezultatelor. În poker, la fel ca în viață, poți să iei decizia corectă în baza informațiilor existente și totuși să dai greș.
Acesta este unul dintre conceptele fundamentale ale jocului.
Totuși, în viața reală, obișnuim să evaluăm corectitudinea unei decizii doar în funcție de rezultatele ulterioare. Când finalul este fericit, pesemne că am judecat bine; când nu, înseamnă că am greșit pe undeva.
O fostă jucătoare profesionistă de poker, Annie Duke, numește acest tip de eroare cognitivă „resulting”.
Pentru a arăta cât de puternică este înclinația de a asocia deciziile cu rezultatele, Annie Duke le propune oamenilor să se gândească la cea mai bună și la cea mai proastă decizie pe care au luat-o în ultimul an.
Răspunsurile primite sunt previzibile: decizia bună a dus la un rezultat bun, iar cea proastă, la un rezultat prost.
Această prejudecată persistă, cu toate că, uneori, avem noroc chiar dacă am luat decizia greșită, iar, alteori, o decizie bine chibzuită determină un eșec.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Corelația falsă dintre deciziile greșite și rezultatele proaste afectează profund cultura unei organizații.
Dacă angajații sunt evaluați doar în funcție de rezultate, penalizați pentru rezultatele slabe și recompensați pentru rezultatele bune, atunci ei vor avea grijă să se protejeze, asumându-și cât mai puține riscuri, ceea ce este o cale sigură spre mediocritate.
Pentru a fi competitiv la un nivel înalt, trebuie să fii dispus să-ți asumi riscuri și să nu te temi să pierzi.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
În poker, la fel ca în afaceri, jucătorii inteligenți nu sunt preocupați de variabilele pe care nu le pot controla, ci se concentrează pe ceea ce ține de ei: evitarea deciziilor greșite.
În acest scop, Annie Duke recomandă o metodă inventată de psihologul Gary Klein, numită „pre-mortem”, care presupune să pui răul înainte, imaginându-ți că decizia pe care ai luat-o a produs cel mai rău rezultat posibil.
Dacă te gândești să pornești o afacere, imaginează-ți că, la un an de la deschidere, ești în faliment și întreabă-te ce nu a mers așa cum ai plănuit.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acest exercițiu te obligă să pui la îndoială previziunile optimiste care duc frecvent la decizii greșite.
Metoda pre-mortem este un antidot pentru naivitatea care îi face pe oameni să vadă lucrurile așa cum ar vrea ei să fie, nu așa cum sunt ele în realitate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this