
Loviturile de stat din România, Colecționarul de Istorie
25/07/2025
O istorie a loviturilor de stat din România. Colecționarul de istorie
Doctorul în istorie Cristian Manolachi, autorul cărții „Revolverul arhanghelului„ și lector la Casa Paleologu, ne face în acest episod al „Colecționarului de istorie„ o trecere în revistă a loviturilor de stat care au avut loc în România de la 1859 încoace.
Veți vedea că, exceptând perioada legionară, aceste lovituri de stat au avut o caracteristică interesantă - s-au produs, în general, fără vărsare de sânge sau cu victime foarte puține, iar cei care au fost răsturnați de la putere nu au fost uciși de puciști.
Pe de altă parte, România s-a confruntat cu acest tip de răsturnare a conducerii chiar de la bun început. Cuza a dat o lovitură de stat după ce primul șef de guvern din istoria noastră, Barbu Catargiu, a fost asasinat în circumstanțe rămase până azi neelucidate. Apoi, Cuza însuși a fost eliminat din fruntea statului tot printr-o lovitură de stat.
Ultima astfel de operațiune reușită i-a aparținut lui Ion Iliescu, care în septembrie 1991, acum 34 de ani, a chemat minerii pentru a-l răsturna de la putere pe premierul Petre Roman. Această ultimă acțiune a fost una sângeroasă, cel puțin patru persoane fiind ucise în lovitura de stat pusă la cale de fostul demnitar comunist devenit președinte al României după căderea lui Ceaușescu.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this