REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

26/09/2017
Femeia din imagine a spus că are un copil mutilat în urma vaccinării. Ea a participat la şedinţă îmbrăcată cu un tricou pe care scria: "Copilul meu, alegerea mea!". Fotografii: Lucian Muntean

Nu există vaccin pentru antivacciniști

Ce se întâmplă când viitoarea Lege a vaccinării este dezbătută, de o parte, de oameni care cred că vaccinurile ucid și, de cealaltă parte, de parlamentari care nu reuşesc să se impună şi care – bănuiesc antivacciniștii – urmăresc să îi extermine?

Apar teorii ale conspirației, studii pe 666 de copii, povești cu miliardari malefici, dar și adevărate drame care sunt ignorate pe fondul teoriilor conspiraţioniste.

Așa s-a întâmplat marți, 26 septembrie 2017, la ședința Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României.

„Renunțați la aceste atitudini manipulatoare!”

O femeie de etnie romă intră în sala de şedinţe purtându-și pe brațe fiica paralizată. Camerele tv focalizează: chipul fetei de 20 de ani a rămas al unui copil, în vreme ce mâinile și picioarele îi sunt răsucite.

„E o victimă a vaccinului”, spune mama sa.

Fata începe să țipe: un vaiet prelung, parcă din altă lume.

Așa a început ședința Comisiei pentru sănătate publică din Senat, la care parlamentarii și-au propus să asculte argumentele taberei antivaccin.

Pentru că, marți, pe masa Comisiei a ajuns în dezbatere publică proiectul de lege inițiat de Guvern privind vaccinarea obligatorie.

Oponenții legii au fost invitați să își susțină argumentele.

În fruntea antivacciniștilor s-a aflat senatorul de Sălaj Cristian Lungu (PMP), de profesie economist, care a formulat mai multe amendamente la acest proiect de lege.

Cristian Lungu (cu cravată), senator PMP.

CV-ul lui Lungu este de negăsit pe site-ul Senatului. În decembrie 2016, adevarul.ro îl prezenta drept „un economist școlit în SUA” care, în România, a absolvit cursurile unui seminar teologic.

Lungu nu face parte din Comisia de Sănătate: a apărut la şedinţă pentru a susţine o parte dintre argumentele taberei antivaccin.

Încă din debutul discuţiilor, el a propus un set de analize obligatorii înaintea vaccinării, set despre care parlamentarii au spus „că se fac”. Antivacciniștii au insistat însă că, adesea, aceste analize sunt trecute cu vederea.

Amendamentul lui Lungu a fost, în cele din urmă, acceptat.

A fost, de fapt, singurul punct asupra căruia parlamentarii din Comisie și oponenții vaccinării s-au pus de acord.

Tabăra pro a lipsit din discuție: tocmai când o reprezentantă a Societății Naționale de Medicina Familiei explica de ce este utilă vaccinarea, în sală a intrat femeia care-şi purta pe brațe copilul paralizat.

Apariția ei a stârnit rumoare, mai ales când fata cu membrele înţepenite a început să emită acel vaiet sinistru.

Iritat, președintele comisiei, UDMR-istul László Attila, a rugat-o pe mamă să iasă din sală.

„Vă rugăm să nu manipulați”, li s-a adresat el antivacciniștilor.

Femeia și fiica ei au fost conduse afară, unde o jurnalistă le-a abordat pentru un scurt interviu. După interviu, au fost poftite în biroul lui László Attila, unde au așteptat deznodământul dezbaterilor din Comisie.

Între timp, László Attila a cerut ca persoana care îi permisese femeii să intre în Parlament să se „deconspire” – fiindcă orice participant la o astfel de ședință având nevoie de o invitație.

„Să știți că am pielea foarte tăbăcită, în sensul că ar fi bine să renunțați – cei care au făcut-o – la astfel de atitudini manipulatoare, să încercați să influențați opinia Comisiei. 

Aceste atitudini îmi displac, iar cel care a adus-o pe această femeie cu copilul în ședință să și-o asume. Să spună: «Eu am fost!». Nu cred că este o atitudine foarte corectă față de cei din această sală.”

În sală s-a lăsat tăcerea, iar autodenunțul n-a venit.

Un studiu pe 666 de copii

Deși, în cele din urmă, femeia care își adusese copilul nu a mai vorbit în ședință, apelul la emoție nu a lipsit.

În ceea ce îl privește pe senatorul Lungu, acesta a invocat un studiu american realizat pe 666 de copii care ar fi arătat cum imunitatea copiilor vaccinați este, de fapt, mai scăzută decât aceea a copiilor nevaccinați.

Senatorul PSD Renică Diaconescu, al cărui CV include o diplomă de doctor în științe medicale obținută la Universitatea din Craiova, a pufnit:

„Ăla nu e studiu, domnule, pe nici 700 de copii! Noi, ăștia care mai suntem și doctori în științe medicale, nu putem lua în serios așa ceva”. 

A intervenit o femeie care s-a recomandat drept avocat și care l-ar fi ajutat pe Lungu să își redacteze amendamentele.

E a scos din geantă un biblioraft despre care a spus că ar conține „mii de mărturii” ale părinților care i s-au adresat după ce copiii lor suferiseră efecte adverse în urma vaccinării.

László Attila și Renică Diaconescu (în plan secund).

László Attila a încercat să fie raţional:

„Ne-am angajat ca țară că eradicăm rujeola până în 2020. Nu este o decizie a unei persoane sau a alteia, sunt niște decizii luate în foruri extrem de largi, cu implicarea a foarte mulți oameni de specialitate, și se cuantifică riscurile la care ne expunem populația.

Nu știu cine din societatea din România este pregătit să piardă fiecare al doilea copil, cum au fost bunicii dumneavoastră și ai mei.”

Scurtă lecție despre istoria vaccinului. Predă Leon Dănăilă

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Antivacciniștii au reușit să îl scoată din sărite chiar și pe decanul de vârstă al Parlamentului, medicul Leon Dănăilă. După intervenția lui László Attila, venerabilul neurochirurg (84 de ani) a simțit nevoia să adauge câteva detalii despre istoria vaccinului.

„Vaccinul a fost introdus pentru prima dată în anul 1796, împotriva variolei. În secolul XX, au murit din cauza variolei 30 de milioane de persoane.

Odată cu introducerea acestui vaccin împotriva variolei, s-a constatat faptul că, prin 1977, variola a fost eradicată pe întreg globul pământesc. Ultimul caz a fost atunci tratat. 

Noi luptăm împotriva bolilor cu extindere în masă. Acest fapt este benefic pentru întreaga omenire, nu pentru o persoană sau pentru un neavizat care susține lucruri aberante”, a spus Leon Dănăilă.

Leon Dănăilă, în timpul prelegerii despre istoria vaccinului.

„O să câștigați Premiul Nobel”

Pe la jumătatea ședinței, a luat cuvântul o tânără care s-a recomandat drept inginer, care venise hotărâtă să vorbească. Ea a amestecat cifre încă din start, iar senatorii au încercat să o oprească.

„Aș vrea să spun mai multe lucruri ca să mă înțelegeți. Eu nu doresc vaccinarea obligatorie, dar consider că este foarte important ce am să vă spun.

S-a dat un studiu – vă rog frumos, e foarte important! –, s-a făcut un studiu prin care s-a ajuns la concluzia că 50% din persoanele care se vaccinează sunt contagioase în primele două săptămâni, trei săptămâni sau 30 de zile.

Nimeni nu pune aceste persoane în carantină. Există posibilitatea ca epidemia să fie în urma vaccinării!”, a exclamat ea, ca după o descoperire epocală.

„O să câștigați Premiul Nobel”, a râs senatorul Renică Diaconescu.

„Mulțumim, mai bine rămâneți la inginerie”, a intervenit și László Attila.

Apoi a fost invitată la cuvânt o femeie cu un tricou pe care scria COPILUL MEU. ALEGEREA MEA:

– Sunt doar o mamă… 

– Și eu sunt doar un bunic, a sărit László Attila.

– O mamă de copil vătămat din cauza vaccinului. Nu l-am adus. Îmi pare rău că nu l-am adus. Trebuie să vedeți. Deci, trebuie să vă uitați la acești copii. Asta urmează. Încă un vaccin pentru noi. Dacă vaccinurile vor deveni obligatorii, va fi ceva nociv pentru noi. Nu este ceea ce ne dorim.

„Copilul meu a murit din cauza vaccinului”

O altă femeie a fost invitată să ia cuvântul, în ciuda faptului că tânăra care se recomandase drept ingineră ridica mâna întruna, ca la școală.

„Mă numesc Iacob Adelina, sunt o mamă al cărei copil a murit după vaccinul BCC (împotriva tuberculozei – n.r.), care a fost doar o coincidență.

Am născut o fetiță de 3 kilograme și jumătate, 52 de centimetri, APGAR 10, a fost un copil perfect.

Din momentul în care am vaccinat-o, a fost altul; s-a pus pe plâns 7-8 ore, apoi s-a instalat starea de somnolență, n-a mai urinat. Rinichii s-au blocat.

Copilul a murit.”

În albastru, femeia care spune că fetița sa a murit din cauza vaccinului.

În sală s-a lăsat ăcerea. László Attila a chemat un bărbat în port tradițional să ia cuvântul.

Bărbatul a spus că este din Vaslui și a povestit:

„Citeam prospectul pentru vaccinul de polio și acolo scria că include, ca efecte secundare, doar febră și înroșire la locul vaccinării. Am zis că este Dumnezeu pe pământ! Pentru aceste efecte secundare merită să ne vaccinăm cu toții!

Apoi, am intrat pentru același produs pe un site din Israel – același produs, același prospect care includea o listă lungă de efecte secundare, terminându-se cu moartea!”.

Pentru că nu omul nu avea o propunere concretă de modificare a legii, se trece mai departe.

Următorul vorbitor s-a recomandat − „Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, organizație de utilitate publică cu 27 de ani de activitate neîntreruptă”. 

El a spus că nu și-a vaccinat fiica, care astăzi este „perfect sănătoasă”, și cum a trimis-o la școală având în ghiozdan un bilet în care explica faptul că are o imunitate crescută și că trăiește fără să fi avut contact cu medicina alopată.

Apoi, Costel Stanciu i-a îndemnat pe cei prezenți să caute o declarație a miliardarului american Bill Gates, despre care a spus că s-ar fi dat de gol la televizor spunând că prin vaccinuri vrea să extermine populația globului.

A încheiat astfel:

„Oamenii care gândesc constituie un pericol pentru siguranța națională! Miza este să reducă populația!”.

Autodenunțul care nu a mai sosit

Ședința s-a încheiat brusc când László Attila, vizibil iritat de turnura pe care o luase discuția, a decis că dezbaterea va fi reluată peste două săptămâni.

Spre final, a mai încercat o dată:

„Vă rog frumos, cine a adus-o pe doamna aceea cu copilul să o ajute să meargă acasă. Spune că a venit cu o doamnă avocat”. 

Avocata care îl însoțea pe senatorul Lungu a negat categoric că ar fi fost vorba despre ea. Ședința a luat sfârșit.

La ieșirea din sală, parlamentarii au primit bibliorafturile cu mărturii antivaccin. Renică Diaconescu părea epuizat, în vreme ce László Attila încerca să expedieze rapid o conversație.

Pe hol, într-un colț, femeia care povestise că i-a murit copilul a fost încolțită de o cameră de filmat și de un microfon. Un jurnalist s-a apropiat de ea când, din dreptul microfonului care urma să prindă exclusivitatea, s-a auzit:

„E a mea! La o parte!”

Fata care susținea că are dovada că, de fapt, vaccinurile provoacă epidemii a ieşit din sală dezorientată și dezamăgită. Părea că nu înțelege de ce nu fusese ascultată până la capăt, doar luase toate informațiile „de pe un site”. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios