Valeriu Steriu a preluat funcţia de la partid a lui Gabriel Oprea. Foto: Lucian Muntean
Valeriu Steriu a preluat funcţia de la partid a lui Gabriel Oprea. Foto: Lucian Muntean
26/03/2016
Noul lider al UNPR: colonel în rezervă, fiu de director în comerțul exterior ceaușist
Un lider cu potențial deosebit – așa îl descria fostul vicepremier Gabriel Oprea, în urmă cu nicio lună, pe urmașul său la șefia UNPR, Valeriu Steriu. Un lider care, cel puțin până acum, a preferat să crească la umbra unor mentori politici.
Gabriel Oprea a fost doar cel mai recent șef al său.
În ascensiunea sa, Steriu (50 de ani) s-a lipit, pe rând, de fostul premier Adrian Năstase – în mandatul căruia a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, dar și de ex-președintele Traian Băsescu, căruia i-a fost consilier la Cotroceni.
PressOne a coborât pe arborele genealogic al lui Valeriu Steriu și a descoperit rude instalate în Ministerul de Externe, o firmă deținută de israelieni, un posibil conflicte de interese, dar și un tată grijuliu, căruia cei doi frați Steriu, Valeriu și Alexandru, îi datorează, în bună parte, cariera.
O afacere de familie
Rezumat, CV-ul lui Valeriu Steriu de pe site-ul Camerei Deputaților include: trei mandate în Parlament, un parcurs profesional care începe ca inginer al societății MTIL-ROM și ajunge la conducerea unei ferme de familie, dar și un salt spectaculos, în funcția de director al unui proiect de cercetare în agricultură pentru Banca Mondială.
După ce conduce acest proiect, în 2001, Steriu ajunge secretar de stat pentru integrare europeană în Guvernul condus de Adrian Năstase. În 2004 obține și primul mandat de senator, din partea PSD.
La capitolul Studii, merită să fie menționate o diplomă de doctor în agronomie și un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității naționale, absolvit în 2009, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Astăzi, noul președinte al UNPR este deputat de Călărași și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.
În cea mai recentă declarație de avere publicată pe site-ul Camerei figurează, printre altele, un împrumut de 22.000 de lei acordat firmei Sterochem SRL.
Sterochem este chiar firma familiei, fondată de tatăl lui Valeriu, Ioan Steriu.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
În 2002, deci în perioada în care Steriu era secretar de stat în Ministerul Agriculturii, revista Capital publica un articol cu titlul: „SAPARD, între miza economică și cea politică”.
SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) – program de finanțare cu fonduri europene a proiectelor din agricultură – avea, la acea dată, o agenție dedicată. Mai târziu, coordonarea Programului SAPARD a fost inclusă în atribuțiile APIA – Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.
Acest detaliu este important, pentru că numele lui Steriu se leagă de SAPARD atât în acea perioadă, cât și mai târziu, când fondurile din agricultură vor fi alocate de către APIA.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Revenind, în 2002 izbucnește în Guvernul Năstase un scandal legat de demiterea șefului Agenției SAPARD, Ștefan Mitrache. Acesta era acuzat de ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta), dar și de secretarul de stat Valeriu Steriu, că s-ar fi aflat în conflict de interese, întrucât era acționar la firme de consultanță din domeniul agricol.
Mitrache s-a apărat spunând că demiterea sa a fost provocată de faptul că ar fi refuzat să aloce fonduri europene unor apropiați ai ministerului.
Jurnaliștii de la Capital au inventariat firmele lui Mitrache, dar nu au omis să menționeze posibilul conflict de interese legat de firma familiei Steriu.
Iată fragmentul din articolul de atunci:
„În acest context, trebuie spus că și secretarul de stat Valeriu Steriu apare la Registrul Comerțului ca administrator al filialei din Șinca Veche a firmei Sterochem International LTD SRL. Obiectul de activitate este fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor. Steriu a declarat însă că: ‘Odată cu numirea în această funcție, am ieșit din firmă. Astăzi acolo este o mică fermă de vaci, unde acționari sunt membrii familiei’.”
Mica fermă de vaci a familiei Steriu este, deci, sponsorizată și în ziua de astăzi de către vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.
Mica fermă din marele concern
La o simplă căutare pe Google, aflăm detalii inedite despre firma familiei Steriu: Sterochem SRL apare pe site-ul unei corporații israeliene, Dead Sea Works LTD (care face parte din ICL-Group), drept una dintre sucursalele sale din Europa.
Dovada că nu avem de-a face despre o coincidență de nume este chiar adresa înregistrată pe site-ul concernului israelian: sediul este în București, pe strada Ion Oteteleșanu nr. 5. Aceeași adresă apare și în Monitorul Oficial nr. 2028, din 16 octombrie 2002.
La acea dată, cu prilejul primei hotărâri adoptate de conducerea firmei, Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Sterochem International LTD-SRL București se compunea din: Steriu Ioan și Steriu Rodica (părinții lui Valeriu Steriu), Steriu Alexandru-Ion (fratele lui Valeriu Steriu), cu dublă cetățenie română și britanică, care își avea domiciliul chiar pe strada Oteteleșanu nr. 5, unde se află filiala din România a Dead Sea Works, și un cetățean german, Weiser Oktavian.
Concernul israelian ICL-Group, din care face parte Dead Sea Works LTD, are sediul la Tel Aviv și este specializat în producerea și distribuția de îngrășăminte chimice.
Actualul CEO, Nil Girad, este locotenent-colonel în rezervă și a lucrat în ministerul israelian al Finanțelor.
Același grad militar – locotenent-colonel în rezervă – îl deținea în 2010 și Valeriu Steriu.
Informația se găsește în listele publicate de MApN în 2012, când ministerul condus pe atunci de Corneliu Dobrițoiu a revocat peste 800 de ordine de avansare sau acordare de grade în rezervă care fuseseră emise în 2011 și 2012. (Nu și pe cele din 2010.)
Valeriu Steriu apare ca fiind avansat de la sublocotenent la locotenent-colonel. La acea dată, numele său nu atrăgea atenția presei.
Să recapitulăm.
Avem un deputat, ofițer în rezervă, care conduce comisia de Agricultură a Camerei, în timp ce familia sa are o firmă de profil care aparține unui concern israelian (condus de un alt cadru militar în rezervă).
Din 26 martie 2016, el este și președintele unui partid parlamentar.
Fratele și soția, în posturi-cheie
Și alți membri ai familiei Steriu fac parte din aparatul central de stat.
Soția lui Valeriu Steriu, Simona, a schimbat în 2014 trei locuri de muncă: de la Banca Mondială a ajuns la SC BIF SRL, iar, în luna decembrie a acelui an, a fost angajată în Ministerul Agriculturii.
Mai exact, în funcția de director general adjunct la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.
Simona Steriu nu a petrecut multă vreme la APIA. În prezent, ea este consilier economic la Consulatul General al României din Los Angeles.
Fratele lui Valeriu Steriu, Alexandru-Ioan Steriu, deține un post și mai vizibil.
După ce și-a început cariera în 1992, ca reprezentant comercial la Sterochem SRL (înființată în același an), în 2000 a ajuns director al firmei.
A deținut această funcție până în 2007, când a fost numit șef serviciu la APIA.
În iunie 2009, după 17 ani de muncă în domeniul agriculturii, Alexandru Steriu ajunge director în Ministerul Sănătății. Iar în 2010, este numit secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe. Scandalul acestei numiri apare în presă, dar rămâne fără ecou.
Drept dovadă, în 2012, Alexandru Steriu este avansat în funcția de ministru consilier la MAE.
În sfârșit, în luna august a aceluiași an, fratele lui Valeriu Steriu devine consul la Consulatul României de la Zaragoza (Spania), funcție pe care o deține și astăzi.
În numele tatălui
Așa cum precizam la începutul acestui articol, firma Sterochem LTD International a fost înființată de tatăl fraților Steriu, Ioan Steriu, astăzi în vârstă de 76 de ani.
Un CV al său este imposibil de găsit, la fel și vreo declarație de avere/interese. În schimb, l-am găsit pe Ioan Steriu în telegramele WikiLeaks.
Mai exact, numele său apare pentru prima dată într-o telegramă datată luni, 20 mai, 1974, trimisă de ambasada americană de la București către Departamentul de Stat al SUA.
În telegramă, oficialii americani informează Departamentul de Stat că ministrul Industriilor de la acea vreme, Mihail Florescu, plănuia să viziteze SUA în perioada 10–20 iunie 1974.
Principalul scop al vizitei ar fi fost, potrivit documentului, negocierea unor proiecte în domeniul industriei chimice. Din echipa ministrului făcea parte și Ioan Steriu, director al companiei de comerț exterior AzoExport, care aparținea ministerului condus de Florescu.
Un an mai târziu, într-o altă telegramă, oficialii americani sunt informați cu privire la o altă entitate, ISCE Danubiana, care fusese înființată în 1975 prin fuziunea AzoExport cu Danubiana și Fibrex.
La acea dată, ISCE Danubiana era singurul exportator de fertilizatori chimici, cauciuc, plastic și fibre sintetice din România.
În sfârșit, într-un document similar din 1978, Ioan Steriu apare ca director la Danubiana. Întâmplător sau nu, tot funcție de conducere la Danubiana a deținut și un alt membru UNPR, deputatul traseist Marin Anton.
În 2006, Ioan Steriu și-a cedat părțile sociale deținute în firma Sterochem fiului său, Alexandru.
Avea 67 de ani.
În prezent, Ioan Steriu deține o companie în Marea Britanie, International Services and Trade Limited, unde ocupă funcția de director. La această firmă, înființată în 1999, a fost asociat, până în 2007, și Alexandru Steriu.
Potrivit site-urilor unde sunt înregistrate datele operatorilor economici din Marea Britanie, firma International Services and Trade Limited ar avea venituri anuale de peste 6 milioane de lire sterline.
„Trebuie să nu lipsim de la guvernare”
Sâmbătă, 26 martie, la Conferința Națională Extraordinară a UNPR, Valeriu Steriu a fost ales președinte al partidului, cu 339 de voturi din cele 370 exprimate.
Înainte de a afla rezultatul, Steriu a ținut un discurs în care și-a mobilizat oamenii și le-a transmis obiectivul său: intrarea în viitorul guvern.
Apoi, le-a oferit o lecție:
„Sunt mulți oameni în politică care se grăbesc și nu au răbdare. Știu că, în politică, trebuie să reziști cu un minut mai mult decât cred adversarii.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this