Imagine de la prezentarea făcută de Mark Zuckerberg în 18 aprilie.
25/04/2017
Ne vom minți tot mai mult ca să părem tot mai "cool"
Ați văzut, probabil, știrea despre afacerea Luxury Rent, concepută de un grup de tineri din Republica Moldova. Clientele sau clienții pot închiria mașini scumpe, buchete de trandafiri, bijuterii sau chiar un actor care să se dea drept partenerul cu bani și, după ce sunt fotografiați cu obiectul închiriat, se pot lăuda pe Facebook.
Scopul afacerii – al cărei slogan ar putea fi „Să moară dușmanii mei” – este de a înlesni accesul la un simulacru de bunăstare, pentru a provoca invidia prietenilor și cunoscuților.
„Antreprenorii” de peste Prut n-au inventat vanitatea: ei doar au avut ideea de a folosi obsesia narcisiacă a acestor vremuri, disperarea de a ne prezenta lumii într-o variantă mult mai prosperă, mult mai frumoasă, mult mai fericită.
*
Păstrați această idee în minte, fiindcă, de la Chișinău, zburăm la San Jose (California), unde, pe 18 aprilie, la conferința în care au fost prezentate planurile Facebook, Mark Zuckerberg și-a prezentat viziunea asupra conectivității și a relației dintre om și tehnologie în următorii 10 ani.
Nivelul următor, zice Zuckerberg, este integrarea în viețile noastre a realității augmentate (augmented reality).
Am ales, din conferința lui, un exemplu de o tristețe copleșitoare. Zuckerberg a prezentat un soft de recunoaștere în timp real a obiectelor dintr-o fotografie, soft cu ajutorul căruia va fi posibil ca, înainte de a posta acea fotografie pe Facebook, să introducem în compoziția ei elemente grafice sau alte elemente animate, generate din realitatea augmentată.
„Vei putea să adaugi [în imagine] încă o cană, ca să nu pară că iei micul dejun singur”. (Mark Zuckerberg)
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Această jucărie a Facebook-ului a fost deja testată în așa-numita variantă beta, care premerge lansarea. Practic, utilizatorii vor putea să-și editeze imaginile, inserându-le elemente de wishful thinking.
Ne vom minți mai abitir unii pe alții din dorința de a părea altcineva decât suntem.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Odată postată fotografia, nimeni nu va mai putea să discearnă dacă a fost sau nu editată ori dacă include componente ce nu au existat în realitate. Deocamdată nu știm dacă imaginile „îmbunătățite” vor purta vreun semn care să ne spună că e vorba de o mistificare a realității.
Disponibilă în masă, interactivă și mereu în expasiune, realitatea augmentată va fi un instrument care ne va spori stima de sine. Dar asta va aduce, totodată, depășirea unui nou prag în ceea ce privește relația noastră cu lumea, cu exteriorul, cu celălalt.
Măcar „antreprenorii” din Republica Moldova recunosc că ceea ce îi mână în luptă este capitalizarea orgoliului…
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this