Medicii și personalul de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Cluj au fost avertizați de direcțiune să nu mai folosească măștile chirurgicale în număr prea mare FOTO Lucian Muntean

Mesaj din partea conducerii pentru medicii și personalul unui spital din Cluj: Cine fură măști de protecție va fi sancționat conform legii

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a trimis pe 17 martie o adresă către toate instituțiile medicale pe care le are în subordine. Pe scurt, se cere raționalizarea materialelor sanitare de protecție, măști, mănuși, halate de unică folosință, decizie care ar fi justificată de consumul mare din ultima săptămână.

În intervalul 9-16 martie s-ar fi consumat măști cât în trei luni din 2019, se arată în documentul semnat de managerul Petru Șușcă. Acesta se încheie cu un avertisment pentru angajați: cine e prins că fură va fi sancționat conform legii. O jignire, consideră medicii. Avertismentul se referea mai mult la pacienți, susține Șușcă.

Acesta i-a desemnat pe șefii de secție să gestioneze împărțirea tuturor materialelor și echipamentelor de protecție, care „vor fi distribuite personalului din subordine numai sub supravegherea șefului structurii, după analiza necesarului, stocului existent și numărului de personal prezent, pe categorii profesionale”.

Decizia e susținută de cifre: „Menționăm că în urma analizei făcute la nivelul spitalului, consumul de măști chirurgicale în săptămâna 09.03.2020-16.03.2020 a fost de peste 34 la sută din consumul de măști din întreg anul 2019”.

Documentul trimis de managerul Șușcă angajaților săi

„Era dezinfectant în grupul sanitar, după cinci minute dispărea”

Contactat de PressOne, managerul Spitalului Clinic Județean a precizat exact numărul de măști chirurgicale utilizate săptămâna trecută: 44.050. Asta în timp ce în tot anul 2019 se folosiseră 128.000 de astfel de materiale sanitare. Șușcă spune că, din ianuarie până în prezent, spitalul a cumpărat 119.750 de măști.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

„Practic, în două luni și jumătate suntem aproape la consumul de măști de anul trecut. Ce nu e conștientă lumea? Să nu se răzbune pe noi materialele astea de protecție la un moment dat. În sensul că riscăm să rispim în această etapă și, pe urmă, când realmente va fi mare nevoie, să nu mai avem de unde să le achiziționăm”, a explicat Șușcă de ce a dat dispoziție șefilor de secții și asistentelor șefe să împartă zilnic echipamentele de protecție „după un calcul care are o logică”.

În România nu se prea produc, iar unele state au interzis deja exportul de echipamente. Poate fi, pe viitor, o situație destul de complicată. Știu că se încearcă ca anumite fabrici să se reorienteze și să înceapă să producă măști și echipamente de protecție

Petre Șușcă, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

L-am întrebat pe Șușcă dacă nu consideră jignitor faptul că îndemnul său la cumpătare se încheie cu un avertisment pentru angajați. Fură medicii și personalul măști de protecție?

„Ascultați-măăăă… Și pacienții internați pe secție. Păi am discutat cu o șefă de secție… în grupul sanitar era dezinfectant și după cinci minute dispărea. Fiecare încearcă să-și ia că poate va avea nevoie. Vom face sesizare către Poliție și există instituțiile abilitate ca să gestioneze aceste probleme”, a fost răspunsul managerului.

*

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are atribuţii de „spital regional de urgenţă I A”.

Deservește tot ceea ce înseamnă urgență pentru regiunea de nord-vest și are în componență UPU și SMURD. Are 1.542 paturi în toate specialităţile medico-chirurgicale și peste 3000 de angajați. Activitatea este structurată pe trei segmente: asistenţă medicală de urgență, de diagnostic acut/cronic și programe de sănătate, învăţământ medical universitar şi postuniversitar şi cercetare ştiinţifică medicală.

Spitalul are, conform siteului oficial, 41 de secţii şi compartimente clinice (și neclinice) în toate specialităţile medico-chirurgicale (Anestezie-Terapie Intensivă, Cardiologie, Cardiologie Intervenţională Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Stomatologie, Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Endocrinologie, Gastroenterologie, Medicină Internă, Medicina Muncii, Nefrologie, Neonatologie, Neurochirurgie, Neurologie, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, Oncologie, ORL, Ortopedie-Traumatologie, Psihiatrie, Reumatologie), ambulatorii integrate și cabinete de specialitate.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...