Medicii și personalul de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Cluj au fost avertizați de direcțiune să nu mai folosească măștile chirurgicale în număr prea mare FOTO Lucian Muntean
Medicii și personalul de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Cluj au fost avertizați de direcțiune să nu mai folosească măștile chirurgicale în număr prea mare FOTO Lucian Muntean
17/03/2020
Mesaj din partea conducerii pentru medicii și personalul unui spital din Cluj: Cine fură măști de protecție va fi sancționat conform legii
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a trimis pe 17 martie o adresă către toate instituțiile medicale pe care le are în subordine. Pe scurt, se cere raționalizarea materialelor sanitare de protecție, măști, mănuși, halate de unică folosință, decizie care ar fi justificată de consumul mare din ultima săptămână.
În intervalul 9-16 martie s-ar fi consumat măști cât în trei luni din 2019, se arată în documentul semnat de managerul Petru Șușcă. Acesta se încheie cu un avertisment pentru angajați: cine e prins că fură va fi sancționat conform legii. O jignire, consideră medicii. Avertismentul se referea mai mult la pacienți, susține Șușcă.
Acesta i-a desemnat pe șefii de secție să gestioneze împărțirea tuturor materialelor și echipamentelor de protecție, care „vor fi distribuite personalului din subordine numai sub supravegherea șefului structurii, după analiza necesarului, stocului existent și numărului de personal prezent, pe categorii profesionale".
Decizia e susținută de cifre: "Menționăm că în urma analizei făcute la nivelul spitalului, consumul de măști chirurgicale în săptămâna 09.03.2020-16.03.2020 a fost de peste 34 la sută din consumul de măști din întreg anul 2019".
"Era dezinfectant în grupul sanitar, după cinci minute dispărea"
Contactat de PressOne, managerul Spitalului Clinic Județean a precizat exact numărul de măști chirurgicale utilizate săptămâna trecută: 44.050. Asta în timp ce în tot anul 2019 se folosiseră 128.000 de astfel de materiale sanitare. Șușcă spune că, din ianuarie până în prezent, spitalul a cumpărat 119.750 de măști.
„Practic, în două luni și jumătate suntem aproape la consumul de măști de anul trecut. Ce nu e conștientă lumea? Să nu se răzbune pe noi materialele astea de protecție la un moment dat. În sensul că riscăm să rispim în această etapă și, pe urmă, când realmente va fi mare nevoie, să nu mai avem de unde să le achiziționăm”, a explicat Șușcă de ce a dat dispoziție șefilor de secții și asistentelor șefe să împartă zilnic echipamentele de protecție „după un calcul care are o logică”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În România nu se prea produc, iar unele state au interzis deja exportul de echipamente. Poate fi, pe viitor, o situație destul de complicată. Știu că se încearcă ca anumite fabrici să se reorienteze și să înceapă să producă măști și echipamente de protecțiePetre Șușcă, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj
L-am întrebat pe Șușcădacă nu consideră jignitor faptul că îndemnul său la cumpătarese încheie cu un avertisment pentru angajați. Fură medicii șipersonalul măști de protecție?
„Ascultați-măăăă... Și pacienții internați pe secție. Păi am discutat cu o șefă de secție... în grupul sanitar era dezinfectant și după cinci minute dispărea. Fiecare încearcă să-și ia că poate va avea nevoie. Vom face sesizare către Poliție și există instituțiile abilitate ca să gestioneze aceste probleme”, a fost răspunsul managerului.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
*
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are atribuţii de „spital regional de urgenţă I A”.
Deservește tot ceea ce înseamnă urgență pentru regiunea de nord-vest și are în componență UPU și SMURD. Are 1.542 paturi în toate specialităţile medico-chirurgicale și peste 3000 de angajați. Activitatea este structurată pe trei segmente: asistenţă medicală de urgență, de diagnostic acut/cronic și programe de sănătate, învăţământ medical universitar şi postuniversitar şi cercetare ştiinţifică medicală.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Spitalul are, conform siteului oficial, 41 de secţii şi compartimente clinice (și neclinice) în toate specialităţile medico-chirurgicale (Anestezie-Terapie Intensivă, Cardiologie, Cardiologie Intervenţională Chirurgie generală, Chirurgie orală şi maxilo-facială, Stomatologie, Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Endocrinologie, Gastroenterologie, Medicină Internă, Medicina Muncii, Nefrologie, Neonatologie, Neurochirurgie, Neurologie, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, Oncologie, ORL, Ortopedie-Traumatologie, Psihiatrie, Reumatologie), ambulatorii integrate și cabinete de specialitate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this