Grigore Pepene, 90 de ani, fost deținut politic. Foto: Raul Ștef

"Mai bine mor eu". Jurnalul de la 90 de ani

Singur în boxa acuzaților, Alexandru Vișinescu, primul torționar comunist condamnat de statul român, izbucnește către judecător – „Vă rog să mă lăsați să mor. Am fost o slugă până să fiu militar.”

Instanța nu se lasă impresionată de lacrimile sau de cei 90 de ani ai fostului comandant de penitenciar. Sentința: 20 de ani de închisoare cu executare, pentru infracțiuni împotriva umanității.

La peste 400 de kilometri distanță, fostul deținut politic Grigore Pepene își aprinde o țigară pe balconul apartamentului său din Cluj. Pe masă îl așteaptă, ca în fiecare dimineață, cafeaua și reportofonul.

După nenumărate îndemnuri, nea Grigore, cum îi spun prietenii, s-a hotărât să înregistreze jurnalul pe care l-a păstrat în memorie timp de 90 de ani.Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...