29/11/2024
Legiunea și Căpitanul: geneza mișcării legionare și apariția lui Corneliu Zelea Codreanu (Podcast)
O bună perioadă de timp, România a fost ferită de repetarea istoriei. Oamenii au fost suficient de vaccinați atât împotriva legionarismului, cât și a comunismului. Întotdeauna a rămas, însă, o parte semnificativă a societății românești care s-a întors cu nostalgie spre versiuni puternic curățate ale istoriei acestor mișcări politice care au dominat cea mai mare parte a istoriei țării din secolul trecut.
Astăzi, când milioane de români vor să-și reafirme identitatea și libertatea după ani de zile în care s-au simțit umiliți în propria țară sau prin străinătate, un filon legitim de emoție este folosit fără scrupule de indivizi care declară că îi admiră pe conducătorii de acum un secol, dar care fac de fapt parte dintr-un sistem în care totul e pe bani.
Asta nu înseamnă că nu pot trimite milioane de români într-o capcană similară celei întinse în anii '20 ai secolului trecut. Mai ales când folosesc aceleași imagini, aceleași cuvinte, aceleași resorturi emoționale folosite acum un secol.
Ceea ce pornește ca un val de emoție pozitivă dar și de contestare a unui sistem corupt de sus până jos poate duce la ruperea României de structurile în care a fost atât de greu primită: Europa unită și lumea euroatlantică, iar nu la regăsirea unei voci proprii în această lume. Pentru a nu repeta trecutul, trebuie să-l cunoaștem.
Istoricul Cristian Manolachi, autorul cărții „Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic„, este invitatul special al istoricului Andrei Pogăciaș și al jurnalistului Matei Udrea.
Urmăriți epopeea cu accente de film hollywoodian a primei mișcări extremiste de amploare din istoria României.
O discuție palpitantă în care Cristian Manolachi, Andrei Pogăciaș și Matei Udrea vă ajută să plonjați într-o epocă teribilă, pentru a înțelege cum a fost posibil ca asasinii care împușcau oameni pe stradă să fie achitați, apoi purtați pe brațe de jurați, crimele să se comită ritualic în numele Sfântului Mihail, nunțile să aibă zeci de mii de invitați, studenții să bată profesorii cu bâtele și teoriile conspirațiilor să ia mințile populației.
Regăsiți pe canalul Colecționarul de Istorie și partea a doua a acestei discuții despre lucruri care păreau a fi demult îngropate în istoria României.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this