Ilustrația: Dreamstime.com/Alexandragl
01/03/2017
Lauda (ne)somnului
„Acum, că te pregătești să adormi, asigură-te că ești într-o stare confortabilă și nu vei fi deranjată.
Vocea mea îți va servi drept ghid ocazional (…).
În orice clipă, poți face astfel încât vocea mea să se topească pe fundal.”
(Transcriere după o înregistrare audio a aplicației pzizz pentru un somn odihnitor)
*
Cea mai lungă perioadă de timp în care nu am pus capul pe pernă: 48 de ore. Nopți în care am adormit mai devreme de ora 3 AM în ultimii 20 de ani: doar când eram bolnavă.
Pun insomnia mea pe seama unei imaginații bogate: pur și simplu îmi place mai mult să visez cu ochii deschiși.
Vreme de 7 zile am încercat, totuși, să dorm în limitele considerate normale: de la 23.00 la 7.00.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*
Primul pas logic pe care îl faci când vrei să adormi la o oră rezonabilă? Musai să reduci sau să renunți de tot la cafea/ băuturi energizante. Din acest motiv, experimentul meu a debutat într-o zi de sâmbătă, ca să nu adorm la birou.
O căutare pe platforma de discuții Reddit, cuplată cu articole de pe Google Scholar, mi-a furnizat trucurile de încercat. Pe lângă pzizz, am mai încercat: faimosul pahar cu lapte cald, sistarea timpului petrecut seara la televizor sau pe net, exerciții fizice, băi calde, renunțarea la butonul Snooze și la cafeaua de după-amiază.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce a funcționat
Vinul. A fost perfect ca să adorm sâmbătă, la 23.00. Totuși, am petrecut ziua de duminică tratând o migrenă și vegetând.
Paharul cu lapte rece. Luni, la ora 4.00 a.m., m-am trezit fără alarmă: mă săturasem de somn. Am băut un pahar cu lapte din frigider, ca să previn un pui de somn doborâtor pe parcursul zilei, și am adormit din nou până la 6.30.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Epuizarea fizică. În a patra zi a experimentului, am cedat: am adormit preț de o oră, de la 19.30 la 20.30.
Mi-am zis: ca să adorm, trebuie să fiu obosită; ca să fiu obosită, trebuie să fiu activă.
Seara de miercuri m-a găsit, deci, în toiul crampelor musculare, după tentative de flotări, abdomene, simple țopăieli. Eficiență maximă – de la 23.30 încolo, am dormit timp de 8 ore.
În cele trei zile rămase, după o astfel de „pedeapsă”, abaterile s-au rărit. Am uitat de butonul Snooze sau de câte un pui de somn și am continuat să fiu hiperactivă.
Ce nu a funcționat
Pzizz. În două dintre zile, am descoperit că, pe măsură ce vocea din aplicație îmi spunea să mă relaxez, deveneam tot mai stresată.
Numărătoarea. Numărând de la 1.000 înapoi, redeveneam alertă când descopeream că sărisem peste unele numere. Număratul oilor, un eșec – imaginația mi le servea drept cotlete însoțite de diverse garnituri îndrăznețe. Friptură de miel cu alge? O altă consecință a faptului că am urmat sfatul de a lua cina cu vreo trei ore înainte de culcare.
Altele. Baia relaxantă, ceaiul de lavandă, cina frugală. Probabil am făcut ceva greșit, fiindcă: băile, în general, nu mă relaxează; ceaiul de lavandă nu a avut efect asupra mea, iar cina frugală îmi provoca insomnii. De foame.
Pzizz, Beddit Sleep Tracker, Calculator somn, Sunetele ploii, Sleep Pillow: Sleep Sounds, Sleep Talk Recorder sunt aplicații care promit fie că te ajută să adormi, fie că monitorizează somnul sau chiar că înregistrează ce spui în somn, ca în cazul Sleep Talk Recorder.
Fac parte dintr-o industrie nouă, menită să înlesnească asigurarea unei nevoi vitale: somnul.
Nu am încercat
De pe Reddit am mai cules câteva sfaturi pentru insomniaci pe care nu le-am încercat: muzică dark ambient, sunete care imită ploaia, valurile, ciripitul păsărilor sau freamătul junglei, folie de aluminiu în geamuri pentru întuneric deplin, dar și pentru protecția împotriva radiațiilor psihotronice. Nu m-au convins.
P.S. După încheierea experimentului, o colegă mi-a spus că ea folosește fantezia ca să adoarmă – deci, nu se lasă sabotată de thriller-ele pe care i le servește imaginația, cum fac eu, ci este cucerită de povești senine.
La sugestia ei, m-am măritat în câteva nopți consecutive cu actorii mei preferați, dar am rămas trează imaginându-mi: nunta, luna de miere, amenajarea locuinței, copiii, vacanțele, până am ajuns la pensie. ?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this