Indiferent de înclinațiile tale de gen, religie sau pro-sau-contra piftie, indiferent dacă împodobești bradul chiar acum, îți împachetezi costumul de baie sau pontezi pentru o zi de lucru plătită extra, știm cu toții că o să te uiți la seriale sărbătorile astea. Foto: captură video din Andor
Indiferent de înclinațiile tale de gen, religie sau pro-sau-contra piftie, indiferent dacă împodobești bradul chiar acum, îți împachetezi costumul de baie sau pontezi pentru o zi de lucru plătită extra, știm cu toții că o să te uiți la seriale sărbătorile astea. Foto: captură video din Andor
22/12/2023
La ce seriale să te uiți de sărbători. Mic ghid de binging
Poate plănuiești să muncești de sărbători pentru bonusul ăla baban. Poate ești departe de familie, încă un român din cei risipiți prin Europa și prin lume. Poate vrei Crăciun atipic și mergi la schi sau în Maldive. Poate pur și simplu Crăciunul și saturnaliile adiacente nu-s ceva care să-ți placă, ceva ce sărbătorești tu în familia ta atipică. E ok. Suntem cu toții diferiți și asta e un lucru bun.
Dar hai să fim sinceri, știm cu toții că din fața unui ecran tot nu scapi. Indiferent de înclinațiile tale de gen, religie sau pro-sau-contra piftie, indiferent dacă împodobești bradul chiar acum, îți împachetezi costumul de baie sau pontezi pentru o zi de lucru plătită extra, știm cu toții că o să te uiți la seriale sărbătorile astea.
Da, ai cărțile alea două care așteaptă din toamnă, ai cumpărat una extra, special pentru tot timpul ăsta liber! Dar tot la televizor/ tabletă/laptop o să ajungi, nu? E tradiție!
Așa că uite cinci seriale (relativ) recente care de-abia așteaptă să fie consumate în vacanța asta de iarnă. Și, ca să fie treaba-treabă și metafora dusă până la capăt (binge eating e mâncatul ăla hulpav de la care știi că o să te simți rău după), le-am asortat pe fiecare cu un produs tradițional de Crăciun.
The Gilded Age (HBO)
The Gilded Age e ceva aparte. Nu este un serial bun, cu joc actoricesc de excepție, nu are premise captivante, nimeni nu salvează lumea sau se redescoperă. The Gilded Age e o telenovelă de epocă, dar una cu buget mare și actori cu renume. E un dezastru în mișcare. Și eu, cel puțin, nu pot să-i rezist.
The Gilded Age („Epoca Poleită”) își ia numele de la un aforism (și o carte) de Mark Twain, și se referă la epoca de excese și schimbări rapide de după războiul civil din America, în special perioada care începe cu anii 1880. Banii păreau că sunt fără de sfârșit, bogații se îmbogățeau mai mult, linii de tren și fire de electricitate se răspândeau peste America. Sigur, în vest lucrurile erau mai „sălbatice”, dar în est, aristocrația americană atingea noi vârfuri ale decadenței.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Despre asta e și serialul, despre poate cel mai caraghios conflict din istorie, cel între bogații „vechi” ai New Yorkului, cei cu patalama și ifose britanice și cei „noi”, născuți din avântul economic al Americii. Cele două caste se ceartă pe arhitectură, opere și ceaiuri dansante, șocați sau fericiți de schimbările tehnologice și sociale, în timp ce servitorii lor îi bârfesc și încearcă să urce și ei pe scara ierarhică.
Sună cunoscut? Sună ușor a Downton Abbey? Ei, asta și este. Downton Abbey cu americani. Avem aceleași contraste sociale între aristocrați și servitori, aceleași fire narative de soap opera, până și același showrunner - Julian Fellowes. Avem și câteva lucruri noi: elemente din istoria New Yorkului și unele contraste rasiale, nu doar de clasă. Lipsește Maggie Smith, dar avem la schimb o Cynthia Nixon.
The Gilded Age e ca vinul fiert. Poate nu e Chateau Margaux, dar e fix ce trebuie într-o seară rece de decembrie.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
1883 (Sky Showtime)
A nu se confunda cu 1889, un serial SF Netflix care a promis multe și livrat puține. 1883 e o anomalie. E teoretic un prequel la Yellowstone, disponibil tot pe Sky Showtime, mult mai popularul western modern cu cowboy și Kevin Costner. Mai precis, e un serial care stabilește originile clanului Dutton, cel care face și drege în zilele noastre în Montana.
1883 e un western clasic, cu oameni ce părăsesc estul decadent (vezi serialul de mai sus, în aceeași epocă) pentru o viață nouă la marginile civilizației. Pe drum se întâlnesc cu populația nativă a Americii, un pic nemulțumită de invazia bravilor coloniști, cu bandiți, animale sălbatice și toate cele.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
1883 are un ton mult mai dur decât Yellowstone. Kevin Costner și familia fac pe durii în serialul contemporan, pe care vi l-aș recomanda, dar vă apucă Paștele, nu Crăciunul cu ale sale 5 sezoane, dar de cele mai multe ori duritatea lor e susținută de câteva zeci de trepăduși înarmați. Duttonii originali, jucați bine dar oarecum bizar de legendele country Tim McGraw și Faith Hill, n-au propria lor mică armată să le rezolve problemele, iar naratoarea noastră, Isabel May, nu are drame contemporane.
E un western clasic, despre viața grea pe drumul spre Montana, doar că e captivant și e foarte amuzant să te gândești la el ca fiind contemporan cu the Gilded Age. Și dacă acest unic sezon de 1883 nu e îndeajuns, avem o continuare, 1923, cu Harrison Ford și (în mod bizar) Helen Mirren, care împletește perfect „povestea de frontieră” din 1883 cu telenovela modernă cu cowboy și camionete din Yellowstone.
1883 e curcan la cuptor. Da, poate e ceva excesiv de american, poate netradițional dar… bun.
Beckham (Netflix) și Gunther’s Millions (Netflix)
Nu trebuie să fii mare fan fotbal ca să urmărești acest documentar absolut captivant despre viața lui David Beckham, despre relația sa cu la fel de faimoasa lui nevastă și cu cariera sa, ca unul dintre cele mai mari nume din sportul și, de ce nu, cultura pop britanică, din toate timpurile. Sunt doar patru episoade dar sunt construite aproape perfect, dacă te uiți la primul e aproape imposibil să-l lași până nu îl termini, e chintesența unei serii „bingeable”.
Și da, probabil că ați văzut deja una din cele mai memorabile secvențe din serial, una care arată multe fațete din relația dintre cei doi, dar asta nu însemnă că nu o să vă bucurați la restul.
Dar restul înseamnă doar patru episoade. Așa că iată un al doilea documentar incredibil de captivant despre o vedetă internațională cu secrete ascunse. Gunther’s Millions e un serial documentar de patru episoade despre un ciobănesc german multimilionar.
Sau, oare e fix asta? Pentru că pe parcurs afli lucruri din ce în ce mai incredibile - Gunther a moștenit banii de la o contesă din Alpi, banii sunt în memoria fiului acesteia, care a murit înainte de vreme, banii au fost folosiți pentru experimente de „potențial uman” care e posibil să fi inclus o trupă pop și petreceri cu sex. A, și Gunther e posibil să fie o clonă. Deja am spus prea multe, dar în acest serial Netflix încearcă să recaptureze magia din Tiger King, care ne-a trecut pe toți prin pandemie. Parțial reușește și merită încercat.
Beckham și Gunther sunt combinația aia de chec și cozonac de la care încerci să te abții că știi că n-o să-ți pice bine. Dar 4 episoade fiecare? Hai, parcă merge o felie subțire.
Reacher (Amazon Prime)
Amazon Prime are această reputație că nu prea are conținut (parțial adevărat) și că bagă mulți bani în seriale mediocre (iarăși parțial adevărat). Dar asta nu înseamnă cu nu poți găsi seriale bune pe platformă. Outer Range, Tales from the Loop, Invincible și, bineînțeles, The Boys sunt toate excelente. Și nici măcar nu costă un ziliard per episod ca Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii, un serial despre care sunt sigur că aveți deja părere formată, de bine sau de rău.
Reacher însă e cu totul altceva. Bazat pe romanele lui Lee Child despre Jack Reacher, fost soldat, erou, polițist și ce mai vreți, serialul e aducerea la zi a conceptului clasic de „film de bărbați”. Dacă Gilded Age e telenovelă cu buget mare, Reacher e genul ăla de film produs de Cannon în anii '80-'90, probabil cu Chuck Norris în rol principal, pe care îl găseai pe casetele lui taică-tu, dublat de Irina Margareta-Nistor. Doar că varianta modernizată și filmată mai de doamne-ajută.
Reacher, un pachet de mușchi cu o inimă neprihănită, e acuzat de o crimă pe care nu a comis-o și trebuie să rezolve el crima, navigând un labirint de corupție și conspirații în Georgia. Și multă lume ia bătaie pe parcurs. Atât. Nici nu e nevoie de mai mult.
Reacher e ca o piftie. Pare transparentă și plictisitoare, dar are mai multă „carne” decât ai crede.
Andor (Disney+)
Andor e cel mai bun produs Star Wars făcut vreodată. Da, e mai bun ca Imperiul Contraatacă, mai bun ca toate desenele animate, mai bun ca tot și toate. Aș merge mai departe să spun că e cel mai bun produs Disney făcut vreodată, dar ați zice că sunt nebun.
Andor e un serial perfect, un produs Star Wars care înnobilează nu doar franciza, ci întreg genul SF. Ai putea să scoți absolut tot ce e Star Wars din el și nu s-ar schimba nimic, nu trebuie să știi nimic pentru a îl urmări e… perfect. Un serial despre suferință, despre opresiune și despre micii eroi, picături în vasul care trebuie să se verse pentru o revoluție împotriva unui stat autoritar. Un serial despre cum se schimbă un om în fața adversității și despre sacrificiu pentru un viitor mai bun.
Nu îl pot lăuda destul: de la subtilitatea producției, la felul în care e împărțit pe episoade, la nuanțele cu care își construiește personajele. Obligatoriu de urmărit, nu doar pentru fani Star Wars sau SF, ci pentru cinefili în general.
Andor este salata de boeuf - pare o parte mică din orice cină festivă, dar oricine a gustat-o măcar o dată știe că de fapt e cel mai bun lucru de pe masă, de departe.
Mai sunt o sumedenie de seriale pe care le-aș recomanda, dar care din nefericire nu și-au găsit încă drumul spre vreo platformă online din România.
Merită menționat de exemplu excelentul The Curse, un serial superb care îți face pielea găină în timp ce râzi în hohote, însă the Curse intră pe Sky Showtime abia în ianuarie.
Iarăși sumedenia de Seriale Apple Tv+ - Slow Horses și For all Mankind, Severance sau Silo, chiar și Fundația, un serial extrem de polarizant - sunt toate incredibil de bune, dar, din nefericire, indisponibile în România (legal) fără tot felul de artificii cu VPN-uri.
Până atunci însă, oriunde și cu oricine v-ați petrece sărbătorile, vă doresc binging plăcut! La seriale, nu la mâncare.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this