Inscripționarea de borne pe Via Transilvanica cu Ana Deak și Florin Anghelescu
19/10/2023
Inscripționarea bornelor de pe Via Transilvanica: voluntarii și poveștile lor
Florin Anghelescu vine dintr-o familie de fermieri de lângă Brăila. La doar 15 ani a părăsit școala și satul natal. A plecat în Franța, unde a lucrat în agricultură vreme de mai mulți ani iar în ultima perioadă pentru
o familie de spanioli. Aceștia l-au îndrăgit atât de mult, încât l-au invitat să preia toată afacerea.
Dar mintea lui tocmai începuse să se deschidă spre lume și avea alte planuri. Voia să cunoască oameni, să-și descopere mentorii potriviți, implicându-se ca voluntar în diverse organizații. Poate mai mult decât
orice, căuta o cale cât mai directă de cunoaștere de sine.
Azi, Florin este unul dintre voluntarii de bază ai organizației Tășulasa Social, deși lucrează aici doar sezonier. Aproape că a ridicat pasiunea pentru voluntariat la rang de profesie. Pentru el lucrurile sunt aparent foarte simple. Vrea să fie de folos acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Este fericit când oamenii dobândesc încredere în el. Adoră provocările mari. În plus, știe să facă aproape de toate.
Misiunea lui principală, cea care a devenit un soi de cruciadă personală, este să inventarieze, să numeroteze și să sape în andezit prin sablare absolut toate pietrele de hotar întinse pe cei 1400 de kilometri ai Via Transilvanica. Nu contează că povestea i-ar putea lua trei sau patru ani. Are suficientă
motivație să o ducă la capăt.
Florin lucrează cu un ansamblu foarte complex de mașinării, iar dificultățile întâmpinate nu fac decât să-i producă o imensă satisfacție. Pe deasupra, dorește să prezinte Via prietenilor săi întâlniți în diverse organizații non-guvernamentale. Așa că, periodic, aceștia îl însoțesc în teren.
Am umblat alături de el și de Ana Deak încercând să pricepem detalii despre munca lor și mai ales, să înțelegem cum se raportează ei la lume și viață. Pe deasupra, am urmărit obsesiv răspunsul la o întrebare cheie: "De ce cultura voluntariatului este azi importantă pentru cei tineri?"
Un film de Voicu Bojan.
Imagine: Szilard Szerestely
Montaj: Ioachim
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this