REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Imagine de la un exercițiu militar româno-american desfășurat în județul Arad în 2015. Foto: Raul Ștef

Influența Rusiei în România: o privire din centrul Europei

România nu are o strategie de contracarare a acțiunilor de propagandă și dezinformare derulate de Federația Rusă și se află în urma Poloniei și a Cehiei în ceea ce privește înțelegerea acestei amenințări, arată un studiu intitulat „Influența Kremlinului în țările grupului de la Vișegrad și în România”, realizat de Centrul de Studii Europene „Wilfried Martens”, al Partidului Popular European, în colaborare cu think-tank-ul ceh European Values.

Românii privesc Rusia cu suspiciune și precauție, iar răspunsurile la acțiunile acesteia sunt mai degrabă anemice, se arată în acest studiu, publicat la finele anului trecut.

Relațiile dintre București și Moscova se învârt în jurul problematicii reprezentate de Republica Moldova, mai ales ținând cont că România este principalul susținător al includerii Republicii Moldova în planurile de extindere ale UE.

În acest context, autorii studiului consideră că politica României față de Rusia este una a „pragmatismului rece”: menținem relații comerciale semnificative, dar adoptăm poziții opuse Moscovei în tematici care țin de democrație sau de drepturile omului.

Deteriorarea treptată a relațiilor dintre NATO și Federația Rusă a determinat, de asemenea, răspunsuri la cel mai înalt nivel diplomatic din partea României. Miniștrii noștri de Externe au reafirmat continuu, în ultimii ani, nevoia de a respecta atât parteneriatele strategice ale României, cât și interesele legitime ale ambelor țări.

Deși este atașată partenerilor occidentali, România adoptă rareori poziții fățișe împotriva Moscovei, preferând să rămână „sub radar”, spun autorii studiului. Ei susțin că serviciile noastre de informații ar fi influențate de cele ruse, mai ales din cauza faptului că, în perioada comunistă, KGB-ul a antrenat intelligence-ul românesc.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Un avantaj major al României, în comparație cu majoritatea țărilor din fostul bloc comunist, este că dispune de resurse proprii și diverse de energie, ceea ce o face mai puțin dependentă de Rusia.

În ceea ce privește relațiile de afaceri, comerțul bilateral se ridica la 4,4 miliarde de dolari la finele lui 2012. Între timp, importurile din Rusia au crescut, iar exporturile românești au scăzut. Raportul menționează că investițiile rusești în industria grea din România pot fi privite cu o anumită îngrijorare.

În plan militar, punctul de cotitură l-a reprezentat anexarea Crimeei, în urma căreia țara noastră a adoptat un program de modernizare a Armatei, cumpărând baterii de rachete Patriot și majorând procentul din PIB alocat apărării.

Scutul anti-rachetă de la Deveselu constituie un alt punct de divergență, fiind catalogat de Moscova drept „amenințare”.

Cu excepția Ungariei − se mai notează în raport −, țările Europei de Est urmăresc să își diversifice sursele de energie pentru a reduce dependența de importurile din Rusia.

Autorii studiului apreciază că Ungaria și Cehia sunt țările cele mai apropiate de Moscova. Budapesta folosește apropierea de Moscova drept un argument dur de negociere cu UE.

Federația Rusă este unul dintre principalii finanțatori ai datoriei de stat a Ungariei. 57% din necesarul de gaz și 89% din necesarul de petrol ale Ungariei provin din Federația Rusă.

Ca măsuri de contracarare a influenței Moscovei în regiune, autorii studiului avansează monitorizarea propagandei și a temelor ce produc dezinformare, finanțarea presei independente și dezvoltarea cercetării în domeniul războiului informațional.

Puteți consulta întreg studiul aici.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...