
Biserica Fortificată Biertan
15/05/2025
În „România Atractivă”, soarele răsare de două ori. Ce ne-au povestit oamenii pe care i-am întâlnit pe rutele programului de turism cultural (P)
Fie că locuiești în București sau într-un alt mare oraș, într-un orășel mai mic sau într-un sat dintr-o zonă pitorească (există, oare, sate de pe la noi fără un farmec aparte?...), cu siguranță nu ai refuza câteva zile de concediu. O vacanță binemeritată, cu vizite relaxante de la un obiectiv turistic la altul. Câteva zile prin locuri de poveste, la finalul cărora să te bucuri de un vin bun, alături de familie și de prieteni, cu o muzică bună, în surdină, sau ascultând sunetele naturii, purtând o conversație plăcută, pe măsura momentului, sau privindu-ți copiii cum zburdă în preajmă.
Iar acum, te invităm la o plimbare prin România. Întâi, o plimbare virtuală, pentru a-ți deschide pofta de a printa cât mai repede o cerere de concediu, după care te vom lăsa pe tine să pornești singur la pas, atunci când vei dori. Pentru că...
...fiecare pas spune o poveste
Se împlinește un an de când programul național de turism cultural „România Atractivă” a fost lansat, pe 15 mai 2024. Informația ajunge online la tine prin website (www.romania-atractiva.ro) și prin aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (și pe care o poți descărca de aici https://romaniaatractiva.app.link/download).
Acum, după un an de existență a unui program care a pus România pe harta cultural-turistică a Europei, îți propunem o plimbare „la firul ierbii” și câteva întâlniri cu oameni de poveste care au grijă de locuri pe măsura poveștilor lor.
Deschidem aplicația „România Atractivă”, căutăm printre cele 275 de obiective din platformă, organizate pe 12 rute tematice, și ne îndreptăm către Biertan. Acolo, Stelian Burduhos, omul care se ocupă comunicarea localității, s-a aflat anul trecut printre cei care au primit o întreagă delegație formată din jurnaliști români și străini care s-au plimbat prin țară de-a lungul și de-a latul celor 12 rute ale „României Atractive”, într-unul dintre cele patru info-tripuri de promovare a celui mai noi program de turism cultural european.
La Biertan, turismul se petrece chiar și dincolo de renumitul lăcaș aflat pe Ruta bisericilor fortificate din „România Atractivă” și dincolo de celebrele povești ale soților de demult, aflați în pragul divorțului și închiși într-o cameră pentru a discuta unul cu celălalt și a avea șansa de a se împăca, evitând despărțirea.
La Biertan, jurnaliștii români și străini au aflat, bineînțeles, și despre astfel de povești, dacă nu le erau deja familiare. Însă, în august 2024, Stelian Burduhos le-a vorbit despre mult mai multe lucruri, mai ales că localitatea se află și pe Ruta satelor cu arhitectură tradițională.
„Ce le-am explicat și jurnaliștilor atunci când ne-au vizitat este că am încercat să coagulăm operatorii din turism, să avem o viziune comună de lucru, iar acum doi ani am avut o sesiune de strategie în care am definit o viziune și niște direcții strategice. Ideea era să începem să mergem dincolo de obiectivul bisericii, care este magnetul principal pentru comuna Biertan, și să începem să facem un turism care conectează oamenii, să vorbim despre experiențele de aici, despre gastronomia locală, despre explorarea dealurilor. Este o provocare”, ne-a spus Stelian Burduhos.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
„De aceea, am început să facem și o agendă culturală foarte bogată în evenimente. Le-am vorbit jurnaliștilor despre ce facem noi dincolo de cetate, de biserică. În continuare, bineînțeles, este foarte importantă și rămâne un magnet. Însă ne dorim ca oamenii să vină și să rămână, să exploreze”, ne-a mai spus Stelian.
Despre „România Atractivă”?
„Cu siguranță, ne ajută foarte mult. Ce apreciez eu în mod deosebit la platformă este faptul că are o abordare și un conținut unitar și de calitate. S-au realizat materiale digitale de înaltă calitate, care pentru noi, câteodată, ca mică administrație locală, nu sunt întotdeauna accesibile. Nu avem resursele financiare ori resursele umane să ajungem la acest nivel de promovare. Acum, lucrăm și noi la un site profesionist de turism și la alte elemente, dar nu e așa de ușor ca atunci când ai o echipă dedicată pentru asta. Pe noi, partea de vizibilitate și de materiale la un anumit standard ne ajută foarte mult”, ne-a mărturisit Stelian.
O altă splendoare, la doar o aruncătură de băț
La 20 de minute de condus și la o distanță de doar 17 kilometri se află o altă comoară: Hoghilag, prezent pe Ruta caselor cu arhitectură tradițională. Este o comoară înmiresmată și plină de culoare, care se transformă într-un târâm de poveste în timpul Galei Tuberozelor, care a avut loc, în 2024, la începutul lunii august.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 9-11 mai în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Jazz in Church în București, Street Food Festival în Cluj-Napoca, Musical Picnics în Timișoara și Romanian Mental Health Film Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
Un „timing” perfect pentru delegația de jurnaliști români și străini, care a ajuns la Hoghilag în cele mai spectaculoase zile ale localității și fost întâmpinată (și) de inginerul și profesorul Ionuț Diaconeasa.
Acum, după un an de la evenimentul care a încântat jurnaliștii și a făcut furori pe rețelele sociale, aflăm că vizita jurnaliștilor a generat bucurie de ambele părți. Nu doar ei au fost uluiți de frumusețea locului, ci și gazele s-au bucurat de o astfel de vizită.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Promovarea internațională a Festivalului Tuberozelor a adus o vizibilitate nesperată unei comunități mici, dar cu suflet mare. Pentru noi, a însemnat mai mult decât apariții în presă: a fost validarea unei munci făcute cu pasiune de oameni simpli, dar dedicați. Vizita jurnaliștilor, atât români cât și străini, a însemnat primul contact direct cu o poveste locală care, deși bine înrădăcinată în pământul tuberozelor, merita spusă lumii întregi. Mulți români au aflat abia atunci că, într-un colț de țară, tuberoza are un festival al ei și o comunitate care a transformat-o într-un simbol de identitate locală”, ne-a spus Ionuț Diaconeasa.
„Faptul că Hoghilagul face parte din programul România Atractivă înseamnă recunoaștere și responsabilitate. Satul nostru, cu patrimoniul săsesc bine păstrat, beneficiază de un cadru prin care ne putem promova valorile autentice fără să le alterăm. Ne ajută să transmitem mai departe poveștile caselor, grădinilor și ale oamenilor care dau viață acestui loc. Este o oportunitate reală de dezvoltare prin turism responsabil și prin păstrarea specificului local”, a adăugat el.
Spre locul unde soarele răsare de două ori
De la Hoghilag, cale de vreo două ore, poate chiar două ore și jumătate de condus, se află o altă bijuterie, comuna Rimetea, unde se spune că soarele răsare de două ori, datorită reliefului unic.
Aici, în satul Colțești, casele tradiționale sunt adevărate mărturii palpabile ale veacurilor trecute și ale obiceiurilor zonei. Străzile satului dezvăluie o istorie arhitecturală captivantă, fiecare locuință având propria poveste. Dacă te plimbi pe ulițe, vei fi cu siguranță atras de casele cu un puternic aer de epocă. Apoi, te poți aventura într-o drumeție până la cetatea Colțești. Ridicată în anul 1241 pentru apărarea împotriva invaziei tătare, cetatea și-a depănat povestea până în 1703, când trupele austriece au distrus-o parțial, lăsând doar o parte dintre zidurile înconjurătoare și două turnuri. Astfel de informații despre obiectivele turistice se găsesc, la tot pasul virtual, în aplicația „România Atractivă”.
Ce s-a întâmplat, însă, în Rimetea în ultimul an? Cu ce-i ajută pe ei, pe localnici, prezența Rimetei pe Ruta satelor cu arhitectură tradițională din programul „România Atractivă”? Ne spus-o chiar primarul, Szilard Levente Deak Szekely.
„Sigur că ne ajută la tot ce înseamnă promovare turistică”, ne-a mărturisit el.
„Suntem abia la începutul sezonului. Acum, încep să vină turiștii. La noi, turismul e sezonier, cam de la Paște începând până la 31 octombrie. În ceea ce privește turiștii din România, crește din ce în ce mai mult numărul lor, cu fiecare an. Cu siguranță, ne ajută prezența Rimetei, pe termen lung”, a adăugat primarul din Rimetea.
Lucrurile se întâmplă exact așa cum trebuie pentru comuna transilvăneană, din moment ce Rimetea a câștigat și locul 1 la Destinația anului în 2025, categoria Sate de poveste. Este aceeași competiție la care „România Atractivă” s-a aflat pe podium la categoria „Cea mai bună promovare”. Uneori, lucrurile chiar merg mână-n mână și capătă sens, atunci când în spatele lor se află strategii, bune intenții și proiecte pe măsură.
Voi ați auzit de Ținutul Huțulilor?
De la Rimetea, vă propunem o un popas în Ținutul Huțulilor, ale căror produse gastronomice tradiționale se află pe Ruta gastronomiei tradiționale românești din programul „România Atractivă”. Iar acolo, facem cunoștință cu Ionuț Loba, de la Casa Colinița din Ciumârna, un tânăr de o rară ospitalitate, care-și poartă cu mândrie numele de huțul.
„Noi le spunem vizitatorilor că suntem de origine huțulă”, ne-a povestit Ionuț, întrebat deseori de către turiști „ce sunt huțulii?”, căci n-au auzit de ei.
„Mai ales că originea huțulilor e din Ucraina. Acolo este zona huțulilor, de acolo au venit. Nu prea se știe în România că există și huțuli în țara noastră. Eu fac niște pachete de activități pentru turiști ca să viziteze zona huțulilor din Bucovina, cu gastronomie, cu activități, cu drumeții prin satele huțule, unde pot să vadă și arhitectura caselor huțule din zonă”, ne spune Ionuț.
Iar dacă ești pasionat de gastronomie și de aventuri culinare, de pe aplicația „România Atractivă” vei afla și că există câteva evenimentele locale speciale, precum Brodina Huțul Fest sau Târgul Lăptarilor din Câmpulung Moldovenesc. Ținutul Huțulilor reprezintă o destinație gastronomică unică.
În turismul din Deltă, „partea care are potențial de creștere foarte mare este cea culturală”
Iar acum, vom coborî în Deltă. E drum lung din Bucovina până la obiectivele de pe Ruta peisajului cultural din Delta Dunării, dar merită efortul. În plus, cine spune că trebuie parcurs într-o singură zi? Sunt zeci de obiective din „România Atractivă” pe traseul tău spre deliciosul borș de pește lipovenesc, indiferent de unde pornești la drum, așa că merită un road trip de câteva zile de la un obiectiv la altul de pe „Traseul meu”. Îți vom povesti și despre această opțiune din platforma „România Atractivă”, dacă nu ai descoperit-o deja, însă nu înainte de a sta de vorbă cu Doru Frolu, arhitect și cofondator al Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23”. Este unul dintre oamenii care cunosc Delta ca în palmă și care știu să o promoveze.
Prin programul „România Atractivă”, „se promovează o componentă mai puțin vizibilă în programele de marketing turistice, dominante pe zona de loisir și de vacanță, și se scoate în evidență moștenirea sau patrimoniul cultural care, de fapt, este principalul element diferențiator într-o poziționare ca destinație turistică a Deltei, în comparație cu alte zone din România, în primul rând la nivel internațional”, ne-a spus Doru Frolu.
„Partea care are potențial de creștere foarte mare este cea culturală, tocmai pentru că, până acum, promovarea pe această zonă a fost destul de modestă. Un astfel de traseu și o campanie pe această temă va genera o creștere a turismului cultural în zonă, care va aduce beneficii directe și către comunitate, în primul rând, dar și către natură, pentru că turismul cultural se desfășoară pe tot parcursul anului, nu este doar sezonier, în perioada vacanțelor de vară. În acest fel, presiunea pe biodiversitate și pe patrimoniul natural va fi mult mai mică și dispersată de-a lungul întregului an”, ne-a mai spus Doru Frolu.
Simțim nevoia să repetăm aceste cuvinte: „presiunea pe biodiversitate și pe patrimoniul natural va fi mult mai mică”.
„România Atractivă”, un an de rute inedite și de obiective mai puțin cunoscute, dar cu o valoare culturală imensă
Pe 15 mai 2025 se împlinește un an de când 12 rute turistice tematice străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat, care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată.
Platforma integrează serviciul Google Maps, iar tu îți poți crea o rută proprie sau poți combina obiective din cele 12 rute tematice predefinite. Și, pentru că am promis mai devreme că vom vorbi despre asta, află că îți poți face și „Traseul meu”, adăugând obiectivele favorite. Prin selectarea anumitor obiective din pagina „Traseul meu”, aplicația îți va genera o rută optimă pe hartă cu respectivele obiective. Totodată, ți se va cere permisiunea de a ți se citi locația GPS pe durata folosirii aplicației mobile. Dacă accepți, toate listele de obiective vor fi sortate în funcție de distanța ta până la obiectiv, în ordine crescătoare, iar în cazul unei căutări, obiectivele vor fi sortate după același criteriu.
Iar aplicația de travel România Atractivă mai face un lucru extraordinar de bine: oferă o sumedenie de idei de vacanțe, de road trip-uri, de excursii de o zi pe tot cuprinsul țării, la pachet cu informații actualizate în format video, foto, prin tururi virtuale, animații 3D, ghiduri audio și texte de promovare.
Dar mulți dintre voi știau asta deja. O spun cifrele: platforma „România Atractivă” a ajuns, până acum, la peste 280.000 de utilizatori activi. Marea „vedetă” a rutelor este cea a castelelor, cu peste 45.000 de vizualizări. Castelul Corvinilor și Castelul Apafi sunt cele mai căutate obiective, iar din afara României, cele mai multe accesări au venit din Germania, urmată de Ungaria, Italia și Franța.
Aplicația „România Atractivă” a debutat cu succes pe Google Play imediat după lansare, atingând poziția a treia în topul descărcărilor la categoria Travel & Local în prima săptămână, fiind devansată doar de Booking. Tot atunci, aplicația s-a bucurat de o primire călduroasă și din partea utilizatorilor internaționali. În clasamentul descărcărilor Google Play la categoria Travel & Local, „România Atractivă” s-a clasat pe locul 3 în Italia, pe locul 4 în Austria, Danemarca, Belgia, Bulgaria și Ungaria, pe locul 9 în Franța și Regatul Unit și pe locul 12 în Germania, devenind astfel una dintre cele mai populare aplicații de călătorie la nivel european.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this