Adriana Cotel și Marius Daniel Șișu. foto montaj Cosmin Creț. fotografii Octav Ganea / Inquam

Iepurii scoși din jobenul lui Vâlcov se agață de Agenția Națională a Medicamentului

Două personaje cu CV-uri subțiri, împinse de guvernarea PSD la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), sunt acum oficial candidați la cele mai importante funcții din cadrul instituției.

Marius Șișu (36 de ani) și Adriana Cotel (36 de ani) vor să fie președinte și vicepreședinte la Agenția menționată.

Candidaturile celor doi, confirmate oficial de către Ministerul Sănătății, vin în urma unui anunț controversat al condițiilor pe care candidații la cele două funcții ar fi trebuit să le îndeplinească.

Anunțul a stârnit un val de revoltă în rândul Colegiului farmaciștilor din România.

Un anunț cu o „eroare” fundamentală

Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 octombrie condițiile și procedura de desfășurare a concursului.

Candidații ar fi trebuit să fie absolvenți de studii universitare cu diplome în domeniile economico-financiar, medicină sau juridic. Așadar, farmaciștii, cumva cei mai îndreptățiți să ocupe funcții de conducere în cadrul ANMDMR, erau excluși din start.

Ministerul a dat ca termen limită de depunere a dosarelor data de 25 octombrie, ora 14:30.

Colegiul farmaciștilor din România a reacționat la 22 octombrie, printr-un comunicat de presă:

„Excluderea farmacistului de la posibilitatea înscrierii la concursurile sus-menționate reprezintă o discriminare majoră, un abuz și o barieră nejustificată”.

Totodată, stabilirea unui termen de numai patru zile pentru pregătirea dosarelor era văzută drept „o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real a organizării concursului”.

Colegiul cerea reevaluarea condițiilor de acces la concurs și prelungirea termenului de depunere a dosarelor.

Pe 23 octombrie, Ministerul Sănătății a revenit cu o erată care i-a repus pe farmaciști în drepturi. O „eroare materială” s-ar fi strecurat în comunicatul cu prevederile legate de concurs.

După noua redactare și absolvenții de Farmacie puteau candida la cele mai înalte poziții din ANDMR.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ministerul n-a mai prelungit însă și data de înscriere.

În cuprinsul anunțului publicat în data de 21 octombrie s-a constatat o eroare materială, motiv pentru care se impune următoarea precizare

În loc de «candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții prevăzute în fișa postului, după cum urmează: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul medicină, economico-judiciar sau juridic» SE VA CITI «absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul medicină, farmacie, economico-judiciar sau juridic.»”
(Comunicat Ministerul Sănătății)

Rocada Șișu-Cotel

Verificarea îndeplinirii de către candidați a condițiilor din anunțul de concurs a avut loc luni și marți, iar rezultatele selecției de dosare au fost afișate ieri, 30 octombrie. Proba scrisă și cea de interviu vor avea loc în noiembrie.

Printre candidații admiși la funcția de președinte al ANMDMR se află și actualul președinte interimar Marius Șișu (36 de ani), iar pentru unul dintre cele două locuri de vicepreședinte se luptă Adriana Cotel, chiar cea care l-a adus pe Șișu în agenție.

Șișu a ajuns în instituție în calitate de consilier al Adrianei Cotel, numită în octombrie 2018 președinte al ANMDMR. Prima mutare a surprins, mai ales că Adriana Cotel nu și-a făcut public CV-ul decât în vara acestui an.

În lipsa acestuia, presa a scris că apropierea ei de un apropiat al lui Darius Vâlcov ar fi propulsat-o la conducerea instituției care decide aprobarea sau retragerea medicamentelor de pe piața din România. Potrivit CV-ului publicat în cele din urmă, Cotel are o „adeverință de master” de la Universitatea din Craiova, pentru disciplina „Managementul Unităților de Sănătate”, și este licențiată în psihologie (Universitatea Pitești) și management financiar contabil (Spiru Haret).

După câteva luni la Agenția Medicamentului, Cotel a fost promovată în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar locul ei la ANMDMR, a fost luat de Marius Șișu.

Și acesta din urmă fără o experiență relevantă în domeniu. Conform unei investigații Recorder, nu reușise să treacă examenul de admitere la Facultate de Farmacie și experiența lui în domeniul sănătății se rezuma la faptul că a fost patronul unor farmacii din Craiova.

Mai mult, Șișu ar fi promovat printr-un video în care apărea îmbrăcat într-un halat alb, detoxifierea cu sucuri verzi pe bază de castraveți și spanac.

Acum, cei doi au făcut rocada. S-au înscris amândoi la concursul organizat de Ministerul Sănătății, dar Șișu vizează funcția de președinte, în schimb ce Adriana Cotel e interesată de una dintre cele două poziții de vicepreședinte.

Șișu a negat că primul „draft” cu condițiile de concurs, cel care-i excludea pe absolvenții de Farmacie, a fost trimis intenționat pentru a-l avantaja.

„Candidez la funcția de președinte, e o informație publică pe care o puteți accesa. Conform metodologiei pe care am văzut-o la momentul respectiv, am văzut că este o paletă destul de largă de persoane care pot aplica pentru acest post. Adică nu văd cu ce m-ar fi putut avantaja pe mine.

Mi se pare o discuție derizorie să punem problema la modul ăsta. Nu știu cum s-ar putea face cu dedicație un concurs la modul ăsta. Încă o dată, nu este decizia mea ce anume pune Ministerul Sănătății pentru ocuparea unui post prin concurs. Din câte știu, doamna ministru a rectificat vizavi de farmaciști printr-o erată”, a spus Șișu.

Șișu are doi contracandidați pentru ocuparea postului de președinte al ANMDMR. Unul dintre ei este Roxana Sandulovici, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității Titu Maiorescu.

Afișarea rezultatelor finale va avea loc în 14 noiembrie.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...