Adriana Cotel și Marius Daniel Șișu. foto montaj Cosmin Creț. fotografii Octav Ganea / Inquam
Adriana Cotel și Marius Daniel Șișu. foto montaj Cosmin Creț. fotografii Octav Ganea / Inquam
31/10/2019
Iepurii scoși din jobenul lui Vâlcov se agață de Agenția Națională a Medicamentului
Două personaje cu CV-uri subțiri, împinse de guvernarea PSD la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), sunt acum oficial candidați la cele mai importante funcții din cadrul instituției.
Marius Șișu (36 de ani) și Adriana Cotel (36 de ani) vor să fie președinte și vicepreședinte la Agenția menționată.
Candidaturile celor doi, confirmate oficial de către Ministerul Sănătății, vin în urma unui anunț controversat al condițiilor pe care candidații la cele două funcții ar fi trebuit să le îndeplinească.
Anunțul a stârnit un val de revoltă în rândul Colegiului farmaciștilor din România.
Un anunț cu o „eroare” fundamentală
Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 octombrie condițiile și procedura de desfășurare a concursului.
Candidații ar fi trebuit să fie absolvenți de studii universitare cu diplome în domeniile economico-financiar, medicină sau juridic. Așadar, farmaciștii, cumva cei mai îndreptățiți să ocupe funcții de conducere în cadrul ANMDMR, erau excluși din start.
Ministerul a dat ca termen limită de depunere a dosarelor data de 25 octombrie, ora 14:30.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Colegiul farmaciștilor din România a reacționat la 22 octombrie, printr-un comunicat de presă:
„Excluderea farmacistului de la posibilitatea înscrierii la concursurile sus-menționate reprezintă o discriminare majoră, un abuz și o barieră nejustificată”.
Totodată, stabilirea unui termen de numai patru zile pentru pregătirea dosarelor era văzută drept „o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real a organizării concursului”.
Dr. Daiana Voiculescu: „Baronii din Sănătate au moștenit sistemul de la părinții și socrii lor, personaje bine poziționate în lumea lui Ceaușescu”
Confesiunea unui medic român care lucrează la New York. A emigrat în anii '90, după ce a refuzat să dea șpagă 7.000 de dolari pentru un post la spitalul condus pe atunci de Sorin Oprescu. În prezent e profesoară la New York University Grossman School of Medicine și e directoarea Departamentului de Terapia Durerii la Spitalul Bellevue.
Confuzia din lege privind medicina alternativă le permite negustorilor de vise să se îmbogățească nestingheriți. Colegiul Medicilor: „Ei profită de acest haos. Se dau doctori și tot felul de specialiști”
PressOne a încercat să afle care este cadrul legal în care funcționează firmele ce oferă servicii de medicină alternativă. Am descoperit un haos legislativ și un vid de autoritate care le permit antreprenorilor din domeniu să vândă speranțe fără să-i tragă nimeni de mânecă.
Colegiul cerea reevaluarea condițiilorde acces la concurs și prelungirea termenului de depunere adosarelor.
Pe 23 octombrie, Ministerul Sănătății a revenit cu o erată care i-a repus pe farmaciști în drepturi. O „eroare materială” s-ar fi strecurat în comunicatul cu prevederile legate de concurs.
După noua redactare și absolvenții de Farmacie puteau candida la cele mai înalte poziții din ANDMR.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ministerul n-a mai prelungit însă și data de înscriere.
În cuprinsul anunțului publicat îndata de 21 octombrie s-a constatat o eroare materială, motiv pentrucare se impune următoarea precizare
„În loc de «candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții prevăzute în fișa postului, după cum urmează: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul medicină, economico-judiciar sau juridic» SE VA CITI «absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul medicină, farmacie, economico-judiciar sau juridic.»” (Comunicat Ministerul Sănătății)
Rocada Șișu-Cotel
Verificarea îndeplinirii de către candidați a condițiilor din anunțul de concurs a avut loc luni și marți, iar rezultatele selecției de dosare au fost afișate ieri, 30 octombrie. Proba scrisă și cea de interviu vor avea loc în noiembrie.
Printre candidații admiși la funcția de președinte al ANMDMR se află și actualul președinte interimar Marius Șișu (36 de ani), iar pentru unul dintre cele două locuri de vicepreședinte se luptă Adriana Cotel, chiar cea care l-a adus pe Șișu în agenție.
Șișu a ajuns în instituție în calitate de consilier al Adrianei Cotel, numită în octombrie 2018 președinte al ANMDMR. Prima mutare a surprins, mai ales că Adriana Cotel nu și-a făcut public CV-ul decât în vara acestui an.
În lipsa acestuia, presa a scris că apropierea ei de un apropiat al lui Darius Vâlcov ar fi propulsat-o la conducerea instituției care decide aprobarea sau retragerea medicamentelor de pe piața din România. Potrivit CV-ului publicat în cele din urmă, Cotel are o „adeverință de master” de la Universitatea din Craiova, pentru disciplina „Managementul Unităților de Sănătate”, și este licențiată în psihologie (Universitatea Pitești) și management financiar contabil (Spiru Haret).
După câteva luni la Agenția Medicamentului, Cotel a fost promovată în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar locul ei la ANMDMR, a fost luat de Marius Șișu.
Și acesta din urmă fără o experiență relevantă în domeniu. Conform unei investigații Recorder, nu reușise să treacă examenul de admitere la Facultate de Farmacie și experiența lui în domeniul sănătății se rezuma la faptul că a fost patronul unor farmacii din Craiova.
Mai mult, Șișu ar fi promovat printr-un video în care apărea îmbrăcat într-un halat alb, detoxifierea cu sucuri verzi pe bază de castraveți și spanac.
Acum, cei doi au făcut rocada. S-au înscris amândoi la concursul organizat de Ministerul Sănătății, dar Șișu vizează funcția de președinte, în schimb ce Adriana Cotel e interesată de una dintre cele două poziții de vicepreședinte.
Șișu a negat că primul „draft” cu condițiile de concurs, cel care-i excludea pe absolvenții de Farmacie, a fost trimis intenționat pentru a-l avantaja.
„Candidez la funcția de președinte, e o informație publică pe care o puteți accesa. Conform metodologiei pe care am văzut-o la momentul respectiv, am văzut că este o paletă destul de largă de persoane care pot aplica pentru acest post. Adică nu văd cu ce m-ar fi putut avantaja pe mine.
Mi se pare o discuție derizorie să punem problema la modul ăsta. Nu știu cum s-ar putea face cu dedicație un concurs la modul ăsta. Încă o dată, nu este decizia mea ce anume pune Ministerul Sănătății pentru ocuparea unui post prin concurs. Din câte știu, doamna ministru a rectificat vizavi de farmaciști printr-o erată”, a spus Șișu.
Șișu are doi contracandidați pentru ocuparea postului de președinte al ANMDMR. Unul dintre ei este Roxana Sandulovici, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității Titu Maiorescu.
Afișarea rezultatelor finale va avea loc în 14 noiembrie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this