Imigranţi surprinşi în momentul rugăciunii în faţa gării Keleti din Budapesta. Foto: Raed Krishan

Imigranţi surprinşi în momentul rugăciunii în faţa gării Keleti din Budapesta. Foto: Raed Krishan
23/09/2015
HARTĂ. Unde şi câţi sunt musulmanii din România
La ultimul recensământ, cel din 2011, 64.337 de cetăţeni români s-au declarat ca fiind de religie musulmană. Dintre aceştia, 49.795 erau stabiliţi în municipii și orașe, cu o aglomerare mai mare în zona de sud-est a ţării, în județul Ilfov şi în Bucureşti.
În ceea ce priveşte etnia musulmanilor, 5.381 erau români locuind în zona urbană şi alţi 900 în comune. 2.210 erau romi musulmani cu domiciliul în oraşe, iar 1.146 – romi musulmani stabiliţi la ţară.
Cea mai mare comunitate islamică este cea a turcilor şi tătarilor: 20.561 de turci şi 14.376 de tătari în mediul urban, cărora li se adaugă 6.342 de turci şi 5.684 de tătari înregistraţi în satele din sudul României.
Harta populaţiei musulmane din România, potrivit datelor disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică. Cele 6 centre de refugiaţi din România, marcate cu steluţă, se află în Timiş, Suceava, Maramureș, Galaţi şi București.
Cei mai mulţi musulmani declaraţi sunt în judeţul Constanța – 43.279, urmat de municipiul București – 9.037, judeţul Tulcea – 3.290, Ilfov – 1.470, Timiş – 1.117, Cluj – 973, Iaşi – 677 și Călăraşi -614.
Am realizat această hartă în contextul şedinţei de marţi a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI), care a decis relocarea de urgenţă, către ţările membre ale UE, a 40.000 de refugiați extracomunitari din Italia și Grecia.
Propunerea iniţială a Comisiei Europene a fost ca România să primească 6.351 de refugiaţi.
La întrunirea de marţi, România a votat împotriva politicii de distribuire, alături de Ungaria, Cehia și Slovacia. Decizia la vârf a fost însă adoptată cu majoritate de voturi.
O ultimă cifră, avansată la sfârșitul reuniunii, a fost de 4.837 de imigranți care ar urma să fie relocați în România.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Potrivit site-ului Comisiei Europene, prima tranşă de refugiaţi care trebuie să ajungă în următoarele două luni în România este de 2.475 de refugiați, 585 din Italia și 1.890 din Grecia.
Până acum, România a fost, în mod tradiţional, o ţară sursă a emigraţiei, şi nu o destinaţie pentru imigranţi. Cei mai mulți imigranţi de la noi din ţară provin din Republica Moldova, arată surse independente privind imigraţia în Uniunea Europeană. Ţările arabe şi China erau în 2012 locurile de provenienţă ale majorității imigranţilor noncomunitari.
Solicitanţii de azil politic proveneau la data respectivă, conform acelorași surse, din Asia Centrală şi Africa. În urmă cu trei ani, România s-a confruntat cu un val de imigranţi proveniți din Irak şi Pakistan, fiind una dintre ţările de tranzit ale traficului de migranţi din Orientul îndepărtat către Europa de Vest.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this