Exploatarea copiilor prin muncă, fenomen grav cu urmări pentru întreaga societate. Foto: Odeta Catana / Mediafax Foto
Exploatarea copiilor prin muncă, fenomen grav cu urmări pentru întreaga societate. Foto: Odeta Catana / Mediafax Foto
29/03/2016
Harta județelor, cu numărul paturilor de spital
Ministerul Sănătății va asigura, în acest an, finanțarea publică a 119.579 paturi din unități sanitare publice și private. Finanțarea se face prin Casele Județene de Asigurări de Sănătate.
Raportat la numărul total de locuitori (populația după domiciliu) – date furnizate de Institutul Național de Statistică și valabile la începutul acestui an – rezultă un pat la 186 de persoane.
Am marcat pe harta României numărul de paturi aferent fiecărui județ. Sub hartă, puteți găsi un top al județelor după numărul paturilor de spital disponibile, raportat la populație.
În București și în 13 județe din România, un pat de spital deservește mai puțin de 200 de locuitori.
După acest indice (numărul de paturi raportat la populație), primele zece județe sunt: Cluj (un pat la 115 locuitori), Iași (un pat la 134 de locuitori), Timiș (un pat la 149 de locuitori), Mureș (un pat la 151 de locuitori), Covasna (un pat la 157 de locuitori), Dolj (un pat la 160 de locuitori), Hunedoara (un pat la 163 de locuitori), Bihor (un pat la 175 de locuitori), Brașov ( un pat la 183 de locuitori) și Sibiu (un pat la 184 de locuitori).
În județele Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Călărași, Vrancea și Tulcea, un pat de spital deservește mai mult de 300 de locuitori.
Potrivit Eurostat, în 2013 România avea 667 de paturi la 100.000 de locuitori, mai multe decât Danemarca, Belgia, Spania, Portugalia sau Slovenia.
Un număr mai mare de paturi la suta de mii de locuitori a raportat Germania (peste 800), Austria, Ungaria sau Lituania (peste 700 de paturi).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Numărul total de paturi de spital pentru care se acordă finanțare publică a fost stabilit prin HG 449/2014 privind aprobarea Planului Național de Paturi pentru perioada 2014-2016.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this