06/03/2021
Grădina Sofiei: o baladă a feminității, de la copilărie la maternitate
Scrisă ca o carte-mărturisire, volumul acesta al Suzanei Tănase capătă pe parcurs o forță teribilă, aluvionară, care te ia pe sus și te proiectează în pereții duri ai unei lumi recognoscibile, dar atât de stranie prin intensitatea fiecărei imagini, a fiecărei senzații care ți se strecoară din pagină în minte și se transformă în duioșie sau spaimă.
Da, este un roman-poem, unul dintre cele foarte puține care reușesc în formula acesta. O poveste pe care naratoarea i-o spune Sofiei, fetița din pântece. O poveste despre viață, cu toate ale ei, bucurii și dezamăgiri, reușite și eșecuri, totul văzut printr-o prismă magică, în care sensul, chiar și cel mai plin de cruzime, ascunde nebănuite satisfacții.
Zeci de sertare cu scene și imagini care reconstituie nu doar o viață, ci un conglomerat de vieți, o familie, un context social și istoric, mentalități și prejudecăți. Zeci de sertărașe melancolice din care viața își scoate mânuțele și își ițește căpșorul în accese de fragilitate și duioșie. Fără a fi nimic siropos la mijloc.
Ba chiar din contră, totul este de fapt cât se poate de complicat și de trist, ca viața adevărată. Doar că toate dramele sunt asumate și revizitate prin ochii unui copil. Un copil care pregătește de viață un alt copil. O tradiție care cere continuitate, o evoluție, nu o transformare, o istorie care, deși lăsată de mult în spate, la mii de kilometri, peste un ocean, se cere repovestită, pentru că, oricât de dureroasă, nu trebuie uitată.
Nimeni nu poate evolua ștergând cu buretele urmele de sânge din urma sa. Nimeni nu scapă.
Dacă ați citit și v-a plăcut Aglaja Veteranyi, sigur o să vă placă și cartea aceasta a Suzanei Tănase. Experiențele narate sunt foarte diferite, însă le apropie stilul, frazele scurte și dure, zemoase, imaginarul percutant și poetic, inocența perspectivei; și substratul, povestea de fond, ruperea rădăcinilor, deriva într-o lume nouă, înspăimântătoare și golită de suflet.
Am resimțit lectura aceasta aproape muzical, ca și cum aș fi auzit în căști o baladă a feminității. În aproape toate ipostazele ei, de la copilărie, prin adolescență și maturitate, până la închiderea unui prim ciclu și transformarea ei în mamă.
Totul curat, totul intens, totul convingător. Cu un ochi râzând și cu altul plângând.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Suzănica Tănase, Grădina Sofiei, CDPL, 2020
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this