Foto: Dreamstime.com
15/05/2018
Google Duplex, asistentul virtual care dă telefoane în numele omului
„Silicon Valley nu mai are nici o busolă etică și nu a învățat nimic”, scria pe Twitter, săptămâna trecută, profesoara Zeynep Tufekci de la universitatea North Carolina, specializată pe analiza impactului social al tehnologiei.
Se referea la conferința de lansare a asistentului robotic Google Duplex, căruia i-a fost împrumutată o voce umană și care poate purta conversații telefonice complicate, folosind chiar și interjecții sau onomatopee de tipul „Mm-mhm” sau „Aamm”.
În conferință, CEO-ul de la Google, Sundar Pichai, a demonstrat cum noul asistent virtual, dotat cu inteligență artificială (AI), poate să facă o rezervare într-un restaurant sau o programare la coafor.
Conversațiile înregistrate au fost reale, iar oamenii care răspundeau la telefon nu știau că vorbesc, de fapt, cu roboți.
În asta constă, de fapt, și una dintre primele critici aduse Google Duplex: că, odată introdusă pe scară largă posibilitatea ca un robot dotat cu AI să-ți organizeze timpul și întâlnirile, cei apelați ar trebui să fie anunțați că nu vorbesc cu o persoană.
În timp ce roboții își continuă marșul neobosit spre a face tot felul de lucruri mai bine decât oamenii, e timpul să ne punem această întrebare: ar trebui un bot să sune ca un om?
Fragment dintr-o emisiune a NPR,
postul național de radio al Americii
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Scopul declarat al asistentului virtual este de a rezolva probleme prin telefon în numele „șefului” său, omul.
Într-o postare pe blogul oficial al companiei, Google spune că Duplex este capabil să realizeze conversații sofisticate și că îndeplinește majoritatea sarcinilor în mod autonom, fără implicare umană.
Creatorii săi mai afirmă că Duplex poate discuta natural doar după ce a fost instruit temeinic pe un anumit subiect. (De altfel, a trecut faimosul test Turing.)
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Ceea ce Duplex nu poate face (încă) este să poarte dialoguri „generale”, din categoria politețurilor sau „ca să mai treacă timpul”.
Asta nu i-a împiedicat pe internauți să se amuze imaginându-și conversații pe subiecte personale împreună cu robotul umanoid.
Vicepreședintele departamentului de inginerie al Google, Yossi Matias, a declarat pentru CNET că softul instalat pe Duplex îl va informa, cel mai probabil, pe omul apelat că vorbește cu un asistent virtual, deși acest lucru nu s-a întâmplat în conversațiile prezentate până acum.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Lansarea oficială a Google Duplex este programată în această vară.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this