Membri ai Grupului de Solidaritate Românească la Ineu, în 11 februarie. Foto: Pagina de Facebook a lui Adrian Grigoriu
Membri ai Grupului de Solidaritate Românească la Ineu, în 11 februarie. Foto: Pagina de Facebook a lui Adrian Grigoriu
11/02/2016
Ghiță (Ghiță!), ți-aștept Patrula la portiță
Ce este „Patrula lui Vlad Țepeș”, condusă de fostul campion de K-1 Daniel Ghiță, membru al Partidului România Unită? Care este legătura dintre Patrulă și partid? Cum arată, pe teren, o desfășurare de forțe a acestui grup? Încalcă sau nu legea această organizație?
La aceste întrebări ne-am propus să răspundem când am aflat că Patrula, în frunte cu Daniel Ghiță, și-a anunțat prezența la termenul unui proces de retrocedare din orașul Ineu din județul Arad.
Ne încurajaseră mai multe îndemnuri la acțiune pe care fostul sportiv le postase pe contul său de Facebook.
Cum unul dintre acestea îndemnuri includea un număr de telefon la care ne puteam confirma participarea, am decis să cerem detalii.
Așa a pornit articolul de față.
Patrula
Partidul România Unită, al cărui președinte este fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, a fost înființat oficial la 30 aprilie 2015. Primul Congres s-a desfășurat la 24 ianuarie 2016.
Atunci s-a anunțat formarea unei grupări intitulate Patrula lui Vlad Țepeș – condusă de fostul luptător Daniel Ghiță, care va fi și candidat al PRU la Primăria Sectorului 3 din București.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Menirea Patrulei – potrivit celor spuse de Ghiță la Congres – ar fi „să vegheze ca cei sărmani și uitați de autorități să nu fie victimele interlopilor, tâlharilor, hoților cu diplomă”.
Imediat au apărut voci care acuzau Patrula că seamănă cu o grupare paramilitară. Liderii PRU s-au apărat.
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Când activistul Dumitru Cornel Vâlcu a anunțat că, din cauza Patrulei, a depus plângere penală pentru desființarea PRU, Bogdan Diaconu a reacționat pe Facebook:
Dumitru Cornel Vâlcu, colaborator al lui Active Watch (ONG-ul susținut de Soros pentru întinarea valorilor românești), amenință că depune astăzi sesizare penală împotriva Partidului România Unită în vederea desființării noastre, pe motiv că am înființat Patrula lui Vlad Țepeș. Ce credeți, s-au speriat Soros și vânzătorii de țară că România e de partea noastră și au dat comanda să fim scoși din competiția electorală? Ei nu-și dau seama că, dacă se desființează Partidul România Unită la cererea slugilor lui Soros, va fi revoluție în România?
*
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe 25 ianuarie 2016 – deci, a doua zi după Congresul PRU -, Bogdan Diaconu distribuie pe Facebook o fotografie în care Daniel Ghiță apare alături de trei persoane.
Fostul luptător ține în mâini un carton pe care scrie, alături de o inimă desenată, EU SUNT NADĂȘ. Și: Jesuisnadăs.
Fotografia e însoțită de un text prin care Ghiță îi îndeamnă pe simpatizanții săi să îl însoțească în județul Arad:
„Prima acțiune a Patrulei lui Vlad Țepeș: veniți pe 11 februarie la Nadăș (jud. Arad) să-i apărăm pe bătrânii cărora tâlharii vor să le fure satul și să-i dea afară din casele lor în urma unei retrocedări frauduloase! Nu vă faceți griji pentru hrană sau acoperiș, locuitorii din Nadăș sunt ospitalieri așa cum numai românii știu să fie!”
Luni, 8 februarie, Ghiță revine cu mesajul și menționează numele lui Adrian Grigoriu, „un om care luptă din 2007” pentru cauza sătenilor din Nadăș:
„Pe 11.02.2016 avem nevoie de oameni inimoși, pentru a susține sătenii din Nadăș! Veniți cu noi? Avem nevoie de voi. Dați share și veniți la Ineu, vă rog. Vă așteptăm în fața judecătoriei Ineu (Arad) la ora 8.00. Solidaritate cu Nadăș! Corupția ucide!”
Postarea este însoțită de o altă fotografie cu Ghiță, de această dată înconjurat de săteni care țin tricolorul în mâini. El afișează același carton, cu același mesaj bilingv.
Imaginea avea să însoțească o nouă chemare, publicată la 9 februarie, dar și știrile care anunțau prezența lui Ghiță la Nadăș pe 11 februarie, în calitate de lider al Patrulei.
Noi ne oprim însă la postarea din 8 februarie, care include un număr de telefon pentru cei care vor să îl însoțească pe Ghiță în județul Arad.
Sunăm la acel număr. Prima surpriză: ne răspunde Adrian Grigoriu. El nu este membru al PRU și ne spune că Daniel Ghiță tocmai a anulat deplasarea.
E miercuri, 10 februarie, în jurul orei 11.
„Acum 10 minute m-a sunat Daniel Ghiță și mi-a spus că nu mai poate veni la Ineu, că are o problemă. Eu am văzut de acum două săptămâni că Diaconu (președintele PRU – n.r.) a spus că vor veni la 11 februarie și m-am dus la secretarul partidului, la Horațiu Șerb, și l-am întrebat: Ce vreți să faceți la Ineu? Aici nu vorbim de lupte, de conflicte, ci de o acțiune înțeleaptă. Vrem să știm de ce parte sunteți. El m-a întrebat: Aveți monopol asupra cauzelor naționaliste? Nu a zis nimeni asta, dar noi luptăm pentru cauza celor din Nadăș de trei ani și jumătate. Am reușit să solidarizăm sătenii, că erau înnebuniți de frică.”
Adrian Grigoriu și-a constituit propriul grup, fără legătură cu PRU, intitulat Grupul de Solidaritate Românească. Îl întrebăm ce caută Ghiță în această poveste.
„Acum două luni, a apărut Ghiță, împins de la spate de cei de la PRU. Nu știu dacă nu cumva scopul e să creeze o provocare, ca să fie justificate atacurile la adresa sătenilor. Nu am nimic cu el, ne-am întâlnit o singură dată. Probabil are intenții bune, nu știu. Dar domnul Ghiță și cei de la PRU joacă într-o piesă de teatru. Iar el e foarte harnic dacă îl trimite Bogdan Diaconu. A fost și el o dată la Nadăș, dar nu cu noi. Am văzut că a postat o fotografie de acolo. Însă oamenii de acolo nu de tulburare au nevoie. Au nevoie de sprijin, să simtă că nu sunt singuri. Noi asta facem”, a declarat Adrian Grigoriu pentru PressOne.
(În acest moment al poveștii, ne puneam problema să mergem la Ineu în 11 februarie, să vedem ce fac Ghiță și Patrula în acest caz concret.)
Sunăm la PRU, să vedem dacă, în cazul unei deplasări, ne vom întâlni cu Daniel Ghiță.
Primul cu care vorbim este prim-vicepreședintele Augustin Hagiu. Refuză să stea de vorbă, dar apucă să zică, nervos: „L-am prins făcând cu totul altceva”.
Ne îndrumă spre vicepreședintele Clement Sava, care se ocupă de relația cu presa. Acesta nu știe nimic despre vreo acțiune a PRU la Ineu. Apoi se corectează repede: „Stați să îl sun pe Daniel Ghiță și vă comunic”.
Trec câteva ore – nu uitați, e miercuri, 10 februarie – și, pentru că nu primim niciun telefon, revenim. În linii mari, același răspuns: „V-am spus, nu știu nimic despre această deplasare. Lăsați-mă să vorbesc cu Daniel Ghiță. Nu răspunde, am încercat de mai multe ori la dânsul.”
Îl sunăm direct pe președintele PRU, Bogdan Diaconu.
– Merge Daniel Ghiță la Ineu?
– Merge, merge sigur. Daniel Ghiță va fi acolo, împreună cu mai mulți membri și simpatizanți ai PRU, inclusiv din Patrula lui Vlad Țepeș.
– Dar am aflat că a anulat deplasarea.
– A anulat? Când ați aflat asta? Știți, eu am fost toată ziua în Parlament și nu știu dacă e așa. O să mă interesez și vă sunăm noi.
După mai puțin de o jumătate de oră de la această conversație, sună vicepreședintele Clement Sava:
„Doamnă, am aflat. Mâine, în fața judecătoriei Ineu, vor fi prezenți mai mulți membri și simpatizanți ai PRU. Vine sigur și domnul Ghiță. Va fi acolo.”
Aproximativ în același timp, pe pagina de Facebook a lui Daniel Ghiță este postată aceeași fotografie cu săteni, însoțită de un nou mesaj:
„Maine Romania este NADAS!
Va asteptam in Ineu (Arad) la ora 8.00 dimineata!
Haideti sa fim solidari cu satenii. Au nevoie de ajutorul nostru. Maine putem fi noi in situatia asta.
Am nevoie de ajutorul vostru.”
*
Joi, 11 februarie 2016. Pe contul de Facebook al președintelui PRU, Bogdan Diaconu, apare următorul mesaj:
Marele campion și patriot Daniel Ghiță, membru în Partidul România Unită și coordonator al Patrulei Vlad Țepeș, este astăzi la Ineu alături de alți membri ai Patrulei pentru a le arăta sătenilor din Nadăș că România este alături de ei și că nu-i vom lăsa dați afară din casele lor! Dreptate pentru români!
Fotografia care însoțește textul, deja cunoscută.
Informația este preluată de site-ul stiripesurse.ro, care titrează: Exclusiv. Prima acțiune a Patrulei lui Vlad Țepeș. Alte câteva site-uri de interes local preiau știrea.
Între timp, Adrian Grigoriu publică, tot pe Facebook, imagini și videoclipuri, dar de la fața locului. Nici urmă de Daniel Ghiță.
A fost sau n-a fost?
Sunăm încă o dată la PRU, la același Clement Sava.
„Aveți dreptate, au fost oameni din PRU, dar Daniel Ghiță nu a fost prezent. Nu a ajuns, a avut o problemă de ultimă oră. Era anunțul că trebuia sa ajungă, dar dacă nu a ajuns, mna…”
Anunțul spunea că Ghiță și Patrula „se află deja acolo”. Sava oftează: „Asta este. Eu v-am zis: nu a fost.”
Între timp, ca într-un banc prost, Daniel Ghiță postează o nouă fotografie din fața Judecătoriei Ineu, în care mai mulți săteni apar îmbrăcați în tricourile realizate de Adrian Grigoriu.
Alături de fotografie, Ghiță scrie:
NADAS ESTE ROMANIA!
Daniel Ghita e Romania!
Poporul e Romania!
Uniti va, fratilor! Trebuie sa starpim coruptia in Romania.
Evident, Daniel Ghiță nu apare în imagine.
*
Până aici, ar putea fi încă o poveste despre neseriozitate. Liderii unui partid nou au vrut să-și facă reclamă, dar nu s-au ținut de cuvânt. A rezultat o știre falsă, iar câțiva simpatizanți s-au lăsat induși în eroare.
Dar cazul de care PRU vrea să se lipească este chiar unul serios.
La finalul anului 2006, soții Viorica și Mihai Colțeu au obținut în instanță, printr-o sentință definitivă, aproximativ 8.700 de hectare din extravilanul satului Nadăș (județul Arad).
În 2012, fiica celor doi, Simona Ilieș, declara pentru Mediafax că a fost vorba despre „noroc” și că părinții ei sunt simpli moștenitori ai unor pământuri.
Soții Colțeu susțin că aceste pământuri le-au fost lăsate moștenire de Ecaterina Mairovitz, o vecină pe care au îngrijit-o până a decedat, la 93 de ani. Mairovitz l-ar fi moștenit pe Iosif Grosz, un om de afaceri evreu de origine maghiară.
Potrivit Mediafax, scandalul din Nadăș a început în noiembrie 2012. La acea dată, familia Colțeu ar fi venit cu un buldozer să evacueze o pășune.
„În 21 noiembrie a fost programată executarea silită a unei sentințe civile, prin care un localnic a fost obligat de instanță să ne lase în deplină proprietate și posesie un teren. În timpul efectuării preparativelor de executare au apărut câteva mașini în care se aflau circa 15 persoane, care au început să ne amenințe și să ne insulte, aruncând cu pietre în noi și cerându-ne să oprim executarea silită”, declara atunci Simona Ilieș pentru Mediafax.
Reprezentanții primăriei Tauț, de care aparține satul Nadăș, au susținut că familia Colțeu nu plătește impozite pentru pădurile și pășunile obținute, iar comuna ar pierde în acest fel aproximativ 500.000 de lei pe an:
„Au vreo 5.700 hectare de pădure plus pășune împădurită, dar nu plătesc impozit. Am înțeles că au obținut ceva scutire de la Guvern, pentru că pădurea e în apropiere de Barajul Tauț, o zonă protejată”.
În vara anului 2014 au intrat pe fir procurori de la DNA. Ei au descoperit că terenurile câștigate de familia Colțeu fuseseră restituite în baza unor semnături false.
Potrivit surselor citate de Mediafax, familia Colțeu ar fi folosit un codicil, care ar fi completat testamentul inițial lăsat de Ecaterina Mairovitz. Acesta prevedea doar că, la moartea ei, soții Colțeu vor moșteni o locuință.
Conform acelorași surse, semnătura pe acel codicil ar fi fost falsificată, în sensul că bătrâna lăsa moștenire drepturile litigioase pentru toate proprietățile care-i fuseseră confiscate în regimul comunist.
În primăvara anului 2015, procurorii au pus sechestru pe pădurea din Nadăș și pe terenurile agricole ale familiei Colțeu. Dosarul se află în continuare la DNA Timiș.
Membri ai Grupului de Solidaritate Românească, format de Adrian Grigoriu (în centrul imaginii), în 11 februarie, la Judecătoria Ineu.
Joi, 11 februarie, când Daniel Ghiță ar fi urmat să fie alături de săteni la Judecătoriei Ineu, s-a derulat un nou termen al procesului dintre familia Colțeu și familia Iovu – una dintre cele afectate de retrocedările Nadăș.
Familia Iovu a depus o contestație la executarea silită, care încă se judecă. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru 25 februarie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this