logo
Susține
Oamenii fainiDezinformareInternaționalTineriProject FIstorieEnglish Section
  • Știri
  • Opinii
  • Mediu
  • Viața
  • Orașe
  • Oamenii faini
  • Dezinformare
  • Internațional
  • Tineri
  • Project F
  • Istorie
  • English Section
Lucian Muntean

Lucian Muntean

Redactor

Lumea

23/01/2017

Expoziție Andy Warhol la București

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2019/09/24173427/Lucian-Muntean.jpg

Lucian Muntean

Redactor

Supranumit "regele artei pop", Andy Warhol s-a născut în 6 august 1922 în Pittsburgh, statul Pennsylvania, într-o familie de emigranți slovaci. A urmat o carieră complexă în pictură, grafică, fotografie, film și teatru. A murit în 22 februarie 1987, la New York.
Expoziția prezentată în premieră la București conține 85 de lucrări -  desene, printuri, grafică, fotografii, documente, precum și câteva obiecte personale, aflate în colecția Muzeului de Artă Modernă "Andy Warhol" din oraşul Medzilaborce, Slovacia.
Piesa centrală o reprezintă pe Julia Warholova, mama artistului, suprapusă peste un banner cu un peisaj din satul natal. În 1952, ea s-a mutat din Pittsburgh la New York, unde a locuit cu fiul ei, Andy, pentru tot restul vieții, până în 1972. Portretul fotografic a fost transpus prin tehnică de serigrafie și apoi pictat. Lucrarea este print pe pânză sintetică după originalul din 1960.
Sub portret este expusă o eșarfă înflorată, care i-a aparținut Juliei Warholova. Aceasta provenea dintr-o familie de ruteni din satul Miková, aflat în estul Slovaciei. A emigrat în Pittsburgh, unde, la începutul secolul trecut, trăia o mare comunitate de slovaci.
Instalația cuprinde și un ansamblu de lucrări din seria "Flori", print pe pânză sintetică, după originalul din 1970.
Autoportret al lui Andy Warhol - pictură în acril după fotografie, din 1986. Artistul avea o colecție de peruci pe care le purta frecvent.
"Flori" - print pe pânză sintetică după serigrafie originală din 1970. "Pentru Warhol, nimic nu este într-atât de banal încât să nu poată fi transformat în monumental prin tehnica de imprimare și, chiar mai mult, să nu poată fi multiplicat prin reperate în serie", scrie Martin Cubjank în catalogul expoziției.
"Flori" - print pe pânză sintetică cu culori acril după serigrafie originală din 1970. Tehnica de serigrafie constă în transpunerea unei imagini fotografice în niște site speciale. Succesiv, cu site separate pentru fiecare culoare, vopseaua se transferă pe hârtia suport. Cu acest gen de imprimare se pot multiplica un număr de cópii, asumate ca tiraj de către autor.
"Buna Vestire" - o interpretare a detaliului central din lucrarea lui Leonardo da Vinci. Un ansamblu de două lucrări, serigrafie pe hârtie din 1984.
Andy Warhol a absolvit Institutul de Tehnologie Carnegie din Pittsburgh în 1949, cu specializarea artă comercială, după care s-a mutat la New York, unde a lucrat ca grafician pentru reviste precum Vogue, The New Yorker, Harper's Bazaar.
Serie de lucrări de grafică de dimensiune mică din 1956, intitulată "În fundul grădinii mele". E un gen diferit de desen față de lucrările care l-au făcut celebru pe Andy Warhol.
Un înger din seria "În fundul grădinii mele", tehnică mixtă pe hârtie, 1956. Schița prevestește controversa dintre religiozitate și erotism care apare frecvent în arta lui Warhol.
"Îngeri" - desen în tuș pe hârtie făcut de Iulia Warholova, mama autorului.
"Inima" - lucrare de grafică print pe hârtie manuală și două tiraje de serigrafie a lucrării "Cuțite", din 1981.
"Dacă vreți să știți totul despre mine, uitați-vă la suprafața picturilor mele, a filmelor și la persoana mea. Asta sunt eu, dedesubt nu mai este nimic ascuns", declara artistul.
"Craniu" - serigrafie cu culori acril, din 1960.
"FLORI (alb și negru)" - set de 10 lucrări de grafică, serigrafie pe hârtie, tiraj 08/10, semnate de Andy Warhol, 1974.
"FLORI (alb și negru) ", un studiu de flori în vază, lucrări de grafică, serigrafie pe hârtie, tiraj 08/10, semnate de Andy Warhol, din 1974.
Expoziția este completată de un documentar video despre viața și cariera lui Warhol, care rulează permanent.
"Vacă" - serigrafie pe hârtie, 1976.
Alăturarea, în aceeaşi expoziţie, a imaginii unei vaci cu portrete de celebrități de la Hollywood exemplifică atitudinea  față de consumerism și scoate în evidență banalitatea lucrurilor.
Una dintre lucrările emblematice ale lui Andy Warhol și, totodată, ale genului pop art este portretul din 1967 al celebrei actrițe Marilyn Monroe. În expoziția de la București pot fi admirate două lucrări facsimile (cópii) după serigrafiile originale pe hârtie.
Inedite sunt și cele câteva obiecte care i-au aparținut artistului sau familiei sale: cartea de rugăciuni a mamei, o peniță pentru grafică, o riglă din lemn, un sacou, o cravată, ochelarii și aparatul de fotografiat.
Ochelarii de soare ai lui Andy Warhol au fost donați Muzeului de Artă Modernă din Medzilaborce, Slovacia.
Aparatul de fotografiat al lui Andy Warhol. Artistul a făcut portrete multor artiști care îl vizitau la studioul "Silver Factory", printre care Elvis Presley, Mick Jagger, Liza Minelli, John Lennon, David Bowie, Diana Ross, Brigitte Bardot, Michael Jackson şi Salvador Dali.
La Bucureşti sunt expuse şi o serie de fotografii documentare făcute de Rudo Prekop, care prezintă monumentele funerare ale strămoșilor lui Warhol din cimitirul satului Miková, Slovacia.
Fotografiile făcute de Billy Name în studioul "Silver Factory" din New York. Scenografia expoziției încearcă să recreeze atmosfera de acolo, prin capitonarea coloanelor cu staniol.
Expoziția "Andy Warhol și Slovacia" îl are drept curator pe dr. Michal Bycko. Acest eveniment marchează încheierea președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).
Expoziția este găzduită în foaierul Rotonda al Sălii Mici din Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.
Publicul poate vedea această expoziție până în 23 februarie 2017, deschisă între orele 14.00 şi 19.30, cu excepția zilelor de luni. Accesul se face pe latura dinspre Bulevardul Carol a clădirii Teatrului Național.

Share this

PressOne
  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții

© 2025 PressOne.ro

  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții