Free-style la zilele orașului Băicoi. Fotografii şi video: Raul Ștef
22/05/2017
Gălăgie, Băicoooi!
Plouă torențial la Băicoi, orășel aflat la o aruncătură de băț de DN1, pe traseul imaginar al paralelei 45. Câțiva cetățeni scuipă seminţe cu precipitații dintr-o calotă în alta.
Pe o scenă minusculă, amplasată la intersecția a două străzi, un sunetist își aranjează sculele pentru ceea ce va urma: spectacolul care marchează Zilele orașului. Cere o umbrelă colorată ca să-și protejeze amperii.
De pe afiș vor coborî zeii olimpieni ai muzicii ușoare și foarte ușoare românești: Iris, Carmen Minune, Adrian Copilul Minune, Emilia Ghinescu, Elena Merișoreanu, Dj Rino, Silvia și mulți alții.
Un diluviu muzical care va pune stăpânire pe toate simțămintele băicoienilor, indiferent de gusturi.
Vremea e potrivnică, dar cei mai întreprinzători prahoveni se decid să aprindă cărbunii la grătare. Deasupra lor se instalează o pelerină de fum, în care se amestecă mirosuri fine.
„Acum, gata, mai lăsați-ne-n pace!”, urlă un comerciant care învârte mititeii cu dexteritatea unui țambalagiu. Hamsiile înoată în uleiul fierbinte.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ploaia se oprește brusc deasupra cerului improvizat al Băicoiului și îi permite acestei Românii reduse la scară să se desfășoare în bună voie. Strada se umple încet. Se formează cozi la gogoșelele fermecate și la ringhișpil.
Patronul parcului de distracții nu e foarte mulțumit. Încasările nu-s grozave. N-are casă de marcat, dar știe, după grosimea teancului de bani, că afacerea merge prost.
E ca la montagne-russe: „Poate spre seară mișcă mai bine”.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Poate dacă festivalul ar fi avut loc în iunie, așa cum se desfășura în mod normal. Doar că atunci sunt programate alegeri pentru primărie.
Liberalul Stătescu a pierdut șansa de a-şi duce la bun sfârșit al treilea mandat consecutiv de primar, câștigat în 2016: a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.
Prin 2010, îi închiriase surorii sale un teren ce aparținea domeniului privat al orașului. S-a plâns că n-a comis nici furt, nici delapidare, și și-a luat rămas bun de la băicoieni la sfârșitul anului trecut. Cu speranţa ca „noua administrație să continue proiectele deja inițiate din educație, sănătate și de dezvoltare a orașului nostru”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Semnat: „Ciprian Stătescu, primar 2008-2016”.
De altfel, în mulțimea din fața scenei încep să-și facă apariția tricouri cu însemnele ALDE, în toate culorile, și tricouri PSD, doar roşii.
Reprezentantul ALDE e Marius Constantin, actualul primar interimar. E medic veterinar și pare că știe totul despre condiția umană.
Există o pagină de Facebook intitulată „Pro Băicoi, pro Marius Constantin”, cu Sagrada Familia la poza de cover. Acolo, pe pagină, interimarul face tot ceea ce a promis, dar vrea puterea deplină pentru următorii 3 ani.
Inginerul PSD-ist State Marian Constantin, actualul viceprimar interimar, e principalul său contracandidat. Două bannere uriașe, prinse între arbori, ne anunță că State e aproape de oameni. Nu prea are șanse să câștige, dar cine știe…
Până la urmă, pe buletinul de vot, ce mari diferențe sunt între Marius Constantin și State Marian Constantin, între ALDE și PSD?
Dar oamenii sunt mai aproape de cele lumești. Suntem opriți în mijlocul străzii de un ins rotofei. Cântă la Peleș, chitară clasică. Spune că ne-a văzut, chiar azi, plimbându-ne prin grădinile de la castel.
E o confuzie, încercăm să-l lămurim, dar chitaristul trece la alte acorduri. Mărturisește că a băut o țuică, pentru consolidarea spiritului, și că are de gând să continue cu o păstrămioară pentru întremarea coliviei sale provizorii: trupul.
De la aproape 120 de kilograme, ne vorbește despre înfrânarea poftelor. Nu s-ar prea cuveni, dar, oricum, diavolul n-ar fi foarte atent la detalii. La Judecata de Apoi nu ne va scoate nimeni ochii pentru 50 de palincă și ceafă de porc la grătar.
Continuă în forță.
„Recunosc, îmi mai place cheful, îmi mai plac anturajele, îmi place să fumez țigări cu foiță, orice. Știu că, după Biblie, sunt păcate multe dintr-astea. N-am cum să fiu cum vrei Tu. Dar dacă Tu m-ai ales, fă-mă Tu cum vrei Tu.
Îți dau inima mea, curățește-o! Asta-i taina mântuirii, când intră Duhul Sfânt în inimă apar roadele: dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, facerea de bine, vrednicia și înfrânarea poftelor.
Ei, dacă ai roadele astea în inima ta, ești mântuit, te duci în Rai cu ghiozdan cu tot. Hai, vă pupă fratele vostru! Eu nu vorbesc decât când mi se dă, dar acum mi s-a dat de la Dumnezeu să vă zic”.
Ne întoarcem în preajma scenei. E momentul copiilor de la clubul din Băicoi: cântec, dans, scenete de teatru.
„Domnișoara Camelia, dacă ne aude, să vină aici la scenă, că trebuie să intre să danseze cu trupa. Dacă nu, nu mai intră. Cameliaaa…
Am furat rolul de prezentator și tot. S-a furat mireasa. Trupa de dans Yellow Stars, pentru dumneavoastră. Mai aplaudați la nevoie, câteodată și când doriți”, anunță profesoara de pe scenă.
Printre tricourile ALDE și PSD, apar și unele galbene, amintire de la ultima campanie a lui Stătescu, liberalul condamnat. Sunt purtate pe dedesubt, au ieșit din modă.
Hasta la vida loca
Loca, loca, loca
Te encanta la música
Te toca, toca, toca…
Muzica urlă în boxe. Urmează un puști ce n-are nici 12 ani. Ia rolul lui Smirnov din „Ursul” lui Cehov.
„La naiba, spânzurați-mă cu capul în jos de cuiul ăsta dacă femeia știe să iubească pe altcineva decât pe cățelușul ei. În dragoste, nu știe decât să miorlăie și să ofteze, în timp ce bărbatul suferă și se sacrifică…
Ați avut nefericirea să vă nașteți femeie, așadar cunoașteți destul de bine caracterul feminin. Spuneți-mi sincer: ați văzut vreodată o femeie care să fie sinceră, credincioasă și statornică? N-ați văzut niciodată. Credincioase și statornice sunt numai femeile bătrâne și pocite.”
Audiența e fermecată. Micul Smirnov schimbă rolul. Acum are și parteneră de scenă. E un fel de Romeo și Julieta, adaptat la timpurile pe care se spune că le-am trăi.
Julieta vrea să devină profesoară, dar Romeo râde de perspectiva unei lefe de „7 milioane”. Apoi declamă: „Vreau diplomă, bănuții, și-mi face tata rost. Nu mă stresez, vezi bine, că nu-s așa de prost”. Julieta oftează neconsolată.
Distracția continuă. Câteva mașini de lux fac manevre de parcare în preajmă, semn că sosirea înalților demnitari e o chestiune de timp. O tânără îmbrăcată sumar pozează provocator lângă o mașină cu mulți cai-putere. Se apleacă să-i intre în cadru tot decolteul, plus portiera mașinii. Trei polițiști o privesc anesteziați.
Ar trebui arestată pentru ultraj contra bunelor moravuri. Unde e rafinamentul de odinioară?
În secolul al XVIII-lea, la Băicoi îşi avea moșia Cleopatra Ghica, fiica banului Costache Ghica și a Ruxandrei Cantacuzino. A devenit Cleopatra Trubețkoi după căsătoria cu Serghei, nepot al țarului Nicolae I. Luna de miere și-au făcut-o la Băicoi. Mai târziu, la Paris, prințesa Trubețkoi avea să-l seducă pe Lamartine.
Să revenim la prezent. ALDE-interimarul Marius Constantin se apropie de scenă, însoțit de cel puțin 50 de admiratori.
Cel mai important e Grațiela-Leocadia Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului. Doamna pășește pe caldarâmul neregulat cu grația pe care i-o permit pantofii cu toc. Ea e în centrul atenției, dar această prezență îi dă lui Constantin o liniște absolută.
Grațiela se pupă cu absolut toată lumea, iar oamenii o solicită pentru poze și pentru mici discuții. Numărul 2 din guvern propune să se prindă în horă cu candidatul ALDE și cu simpatizanții săi.
Invidioși, pesediștii inițiază și ei o horă − e drept, mai mică. Se țopăie așa, pe sârbe oltenești, care vorbesc despre viață, dragoste și moarte. Până la urmă, cele două hore devin una singură, PSD+ALDE.
Pe scenă, unul dintre announceri, „cunoscutul impresar” Silviu Lăpădat, se leapădă de miza politică a evenimentului. Are de livrat un mesaj din partea primarului:
„M-a rugat să nu politizăm acest eveniment. Este numai ziua dumneavoastră, ziua orașului Băicoi. Indiferent că suntem în campanie, trebuie să ne simțim bine, să socializăm, să dăm noroc, să ne vorbim frumos.
Și Dumnezeu va fi cel care va decide soarta acestui oraș. Aplauze pentru oficialitățile orașului, pentru Consiliul Local și pentru dumneavoastră, care sunteți minunați”.
Primul invitat de renume care urcă pe scenă e cântăreaţa de muzică populară Emilia Ghinescu. Debutează furtunos cu hitul Bine te-am găsit, primare:
„Foaie verde de cicoare,
Bine te-am găsit, primare,
La o zi de sărbătoare,
Am venit cu mic, cu mare,
Ne-ai primit cu bucurie
La tine la primărie”.
Cu acest mesaj, Emilia Ghinescu străbate primăriile din toată România.
Candidații pentru Primăria Băicoi se iau iarăși la dans. Marius Constantin: sigur pe el, în mulțimea de tricouri ALDE. State Marian Constantin: ușor stingher, fiindcă foarte mulţi tineri au ales tricourile ALDE, de parcă e un ordin pe școală.
„Ca la omul gospodar,
Că ești cel mai bun primar.”
Din portbagajul unei mașini răsar alte sute de tricouri ALDE. Le îmbracă toată lumea.
Șoferul ambulanței mănâncă plictisit popcorn. Numai el și polițiștii trebuie să rămână cu uniformele de serviciu. Mașina ambulanţei devine suport pentru dozele de bere ale spectatorilor.
Adrian Copilul Minune și-a trimis buzduganul la Băicoi. Carmen, fiica lui, e angajată într-o convorbire interurbană: „Alo, alo, de ce mă minți en-gros?”.
Publicul fierbe. În fața scenei are loc o demonstrație de free-style. Un trecător ușor abțiguit privește superior. Își dă jos geaca de blugi și intră în arenă.
Se pregătește Iris de cântare. Tobarul Cristi Dumitrescu face ultimele reglaje. Se spune că Minculescu ar fi rostit pentru prima oară celebra expresie „Bună seara, prieteni!” tocmai la Băicoi, încurcat de numele orașului prahovean.
Înainte însă, organizatorul evenimentului insistă din nou cu dom’ primar.
„Gălăgie, Băicooooi! Mâinile sus, Băicoooi! Sunteți cei mai tari, să înceapă nebunia! Vreau să-i mulțumesc domnului primar că a acceptat să organizăm împreună acest eveniment. Mulțumesc din suflet.
Vă iubesc și vă felicit, băicoieni. Mulțumim bunului Dumnezeu care ne iubește pe toți locuitorii: pe mine, ca organizator, pe dumneavoastră ca cetățeni, pe dom’ primar ca oaspete și ca manager al orașului dumneavoastră.
Toată lumea, Consiliul Local… Înseamnă că sunteți niște oameni foarte buni, care Dumnezeu vrea să dea o șansă acestui oraș minunat − Băicoi, pentru a intra în elita celor mai frumoase orașe și în elita orașelor de top din România. Gălăgieeeee, Băicoiiiii! Și acuuum, Cristi Minculescuuuu și Iriiiis!”
Cum a fost la Băicoi:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this