Gabriela Firea, la nunta de argint a omului de afaceri Gabriel Olariu. Sursa foto: redesteptarea.ro
Gabriela Firea, la nunta de argint a omului de afaceri Gabriel Olariu. Sursa foto: redesteptarea.ro
10/08/2017
Gabriela Firea, elicopterul și nunta de argint de la Lugoj
Visul din tinerețe al lui Gabriel Olariu, om de afaceri din Lugoj, a fost ca, la nunta lui, să-și plimbe soția cu elicopterul. În urmă cu 25 de ani, s-a mulțumit cu o caleașcă trasă de cai.
A rămas așa, un elicopter numit dorință:
„Între timp, armăsarii au mâncat suficient jar și s-au transformat în cai înaripați”.
Sâmbătă, 5 august, la aniversarea nunții de argint, un prieten i-a trimis lui Olariu un Robinson R44, cu care invitații acestuia să survoleze Lugojul.
Printre participanți s-au numărat primarul Capitalei, Gabriela Firea, și soțul ei, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Ei au fost însoțiți de Sanda Ladoși, cântăreață numită de Firea în funcția de director interimar adjunct la circul Globus, și de soțul acesteia, Ștefan Tache, anchetat pentru o evaziune fiscală de 4 milioane de euro.
Gabriel Olariu spune că cei patru s-au deplasat de la București la Lugoj cu mașina, iar pe drum au oprit la Mănăstirea Prislop și la Deva.
Un site local, lugojonline.ro, a susținut că Gabriela Firea a ajuns cu elicopterul la Lugoj. Știrea s-a rostogolit, prilej pentru internauți s-o ia în balon. Nicușor Dan a luat atitudine pe Facebook:
„A promis dna Firea că rezolvă problema traficului congestionat și s-a ținut de cuvânt: l-a rezolvat de tot, s-a urcat în elicopter și-a plecat la nuntă. Ar fi de râs, dacă n-ar fi pe banii noștri”. Haștag: La famiglia!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Potrivit lui Olariu însă, lucrurile n-au stat așa.
„Oamenii au venit cu mașina și au plecat a doua zi cu mașina, deci n-a fost nicio treabă. Cine n-a fost acolo scrie ce vrea și ce îi place”, a declarat Gabriel Olariu pentru PressOne.
El a adăugat că-și va manifesta indignarea printr-o dezmințire în ziarul lugojean Redeșteptarea. Între timp, dezmințirea a apărut, cu titlul: Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, într-o vizită privată la Lugoj. ?
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Olariu e dispus să ofere planul de zbor al elicopterului R44.
Aparatul aparține firmei Fly Company din Oradea, care operează din 1994 zboruri de pe un heliodrom din apropierea orașului. E un fel de serviciu de taximetrie aeriană: o oră costă 1.500 de euro.
Un drum București-Oradea, de exemplu, se face în cel mult 3 ore. Patronul de la Fly Company, Nicu Dogaru, spune că Gabriela Firea nu i-a cerut să închirieze un aparat de zbor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Oradea-Lugoj-Oradea, ăsta a fost traseul. Nu sunt simpatizant PSD, dar poate i-aș fi pus la dispoziție elicopterul, așa, ca să mă pun și eu bine. I-am promis prietenului meu că-i trimit la chermeză un elicopter, să-și plimbe nevasta.
Eu n-am putut ajunge și ăsta a fost cadoul meu. Dacă știam unde se va ajunge, țineam elicopterul în hangar. Pilotul mi-a spus că a făcut 7 ture a câte 5-6 minute deasupra orașului, cu diverși invitați, dar că Firea nu a fost interesată”.
Câțiva dintre invitații lui Gabriel Olariu la nunta sa de argint. Primul din stânga este primarul Florentin Pandele. Al doilea e Samuel Lupulescu, primarul din comuna Fârdea, iar al treilea este primarul din Lugoj, Francisc Boldea. În negru, alături de Gabriela Firea, este cântăreața Sanda Ladoși. Primul din dreapta e deputatul Ben-Oni Ardelean, iar al doilea din dreapta e Titu Bojin, fost președinte al Consiliului Județean Timiș.
Dar să-i cunoaștem pe câțiva dintre invitații la nunta de argint. Ni-i prezintă Gabriel Olariu. Omul ezită să spună de cât timp o cunoaște pe Gabriela Firea și cum s-au întâlnit.
„O cunosc mai de mult, de când era jurnalistă. Ne știm mai de mult, s-a întâmplat să poată veni și a venit. Deci treaba a fost pur și simplu de familie, fără absolut nicio conotație politică.
De altfel, eu n-am nicio treabă cu politica. Au fost numai prieteni apropiați, deputatul Ben-Oni Ardelean, prietenul meu din Timișoara care-i membru PNL, apoi primarul din comuna mea, care-i ALDE, primarul de unde am eu pensiune și un centru de studii biblice, care-i iarăși liberal, fostul președinte de Consiliu Județean, care-i unchiul meu și care-i tot de la Susani, satul meu. El a fost PSD și acum e UNPR.
Deci absolut tot am avut, deci n-are nicio treabă cu politica evenimentul ăsta. Dar nu cred că vorbim de o țară normală dacă în acea țară nu mai ai voie să ai prieteni. Sau ne alegem prietenii numai din partidul din care facem parte? Am mai văzut și comentarii de tot felul, că gașcă transpartinică.
Acuma, dacă așa e familia! Mi se pare normal să fie diversitate. Pentru că din diversitate se naște progresul.”
Într-adevăr, invitații lui Gabriel Olariu au fost aleși pe sprânceană, după preocupările lor extrem de diverse.
Liberalul Ben-Oni Ardelean, de pildă, deputat de Timiș, doctor în teologie și cadru universitar la Institutul Teologic Baptist, este cel care a anunțat în 2016 că fostul pugilist Mike Tyson va participa la ședința plenului Senatului.
În prezent, Ben-Oni Ardelean, împreună cu mai mulți senatori și deputați, este inițiatorul unei propuneri legislative privind combaterea buruienii Ambrosia artemisiifolia, adică iarba pârloagelor.
„În perioada înfloririi plantei (iulie-septembrie), conform datelor furnizate de cabinete de alergologie, aproximativ 80 la sută din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante.
Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor aeriene superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic.”
Un act normativ este absolut necesar și ar permite crearea unui cadru legal la nivel național „prin care autoritățile locale să se implice în combaterea acestei plante”.
Ardelean e prezentat în ziarele din Timișoara drept unul dintre cei mai bogați parlamentari din vestul țării.
„Cea mai mare parte a averii a adunat-o în perioada de pastorat din 2000-2006, înainte de a fi parlamentar. 400 mp teren intravilan în Timișoara, dobândit în anul 2000, iar în comuna Ghiroda, limitrofă Timișoarei, peste 7.000 mp teren intravilan parcelat și 10.000 mp teren extravilan”, notează Agerpres.
Să trecem la unchiul sărbătoritului − Titu Bojin, președinte al Consiliului Județean Timiș între 2012 și 2016. A intrat în Frontul Salvării Naționale (FSN) încă de la început. Apoi s-a dedicat valorilor PSD. Până când „un mic dosar de corupție”, hai, maximum două l-au făcut indezirabil, în 2016.
Așa că, anul trecut, Bojin a decis să candideze din partea UNPR pentru CJ Timiș, după ce, timp de trei luni, căutase indulgență la Liviu Dragnea.
„Am fost de mai multe ori la București încercând să îmbunez mintea și sufletul președintelui Liviu Dragnea. Nu am reușit și, în condițiile astea, sigur că, de câteva săptămâni de zile, chiar dacă unii din dumneavoastră ați simțit că ceva nu e în ordine cu candidatura mea, am decis că, dacă nu sunt pe un loc care să îmi permită să stau cu fața în sus către alegătorii din Timiș, să nu accept, asta chiar dacă mi s-au făcut alte promisiuni, cum ar fi pentru alegerile parlamentare din toamnă”, explica în 2016 Titu Bojin.
A decis, deci, să nu meargă pe burtă până Dragnea îl găsește onorabil și să candideze pentru UNPR. Fără succes.
În aprilie 2017, Bojin a fost condamnat pentru conflict de interese la un an și o lună de închisoare, cu suspendare. Din poziția de director la Direcția Apelor Banat, el ar fi favorizat o firmă la care asociați erau soția și fiul lui. Cum sângele apă nu se face, Bojin a făcut apel.
Dar mai are o problemă. În 2014, a fost dus cu mascații la sediul DNA din București, sub acuzații de luare de mită și abuz în serviciu.
Este învinuit că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș, le-ar fi impus unor primari și unor directori de instituții, printre care și CFR Călători, să încheie contracte prin încredințare directă cu o firmă controlată de un apropiat al său.
Până în prezent, Bojin n-a fost scos de sub urmărire penală în acest caz.
Când s-au separat apele pentru cariera sa politică intrată în declin, a revenit bine-mersi în funcția de director al Apelor Banat.
*
Să mergem mai departe. La petrecerea cu elicopter și șampanie a participat și primarul comunei Traian Vuia, fostă Bujoru, redenumită în 1950 în memoria marelui pionier al aviației, născut aici.
Vasile Bujor Petruescu e de la ALDE, fost profesor de istorie. În 2015, a fost unul dintre profesorii cărora li s-au desfăcut contractele de muncă pentru fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul „Traian Vuia” din Făget. Îi lăsaseră pe elevi să copieze.
În urma unei anchete a Inspectoratului Județean Timiș, s-a decis scoaterea din examen a 140 de elevi și suspendarea dascălilor complici. Printre ei, Vasile Petruescu, care, un an mai târziu, câștiga primăria.
„Eu le mulțumesc celor care în 7 august anul trecut, printr-o decizie a Consiliului de Administrație de la Inspectoratul Școlar, am fost dați exemplu: cei nouă! Datorită acelei decizii sunt astăzi primar. Aceste lucruri nu-mi afectează imaginea. Și, știți de ce? Nu e o cauză penală, eu nu fac parte din penalii României, deloc! E un conflict de muncă!”, declara alesul pentru Digi 24.
Un alt invitat al lui Olariu a fost Samuel Lupulescu, primarul comunei Fârdea, ridicat de polițiști în 2016 pentru o acuzație de abuz în serviciu. E poreclit Americanul, pentru că a trăit 20 de ani în SUA.
Și-a început cariera politică în PNL, apoi a rezistat invitației de a trece în PSD. Fusese racolat de Titu Bojin, la o conferință comună de presă. Acesta își scosese cravata roșie de la gât și i-o agățase Americanului, după ce îl deposedase de cea pe care o purta, galben-albastră. N-a fost suficient: Americanul a rămas cu liberalii.
Pe teritoriul comunei sale se găsește lacul Surduc, un loc unde mulți oameni cu bani din Timișoara au vile.
La Surduc, Gabriel Olariu are o pensiune și un centru de studii biblice. De ambele se ocupă fratele său, pastorul Gigel Olariu, de la biserica baptistă Pâinea Vieții, din cartierul lugojean Mondial.
Să nu-l uităm pe primarul din Lugoj, Francisc Boldea. Omul e o celebritate în zonă: a cheltuit un milion de euro pe un centru spa, care a funcționat o singură zi, înainte de alegerile din 2016.
Preotul a făcut o sfeștanie, câțiva tineri s-au îmbăiat demonstrativ în jacuzzi, Boldea a dat declarații, după care bazinul acoperit a rămas închis pentru totdeauna.
Edilul a dat din umeri, spunând că firma constructoare a intrat în insolvență și n-a mai finalizat lucrările. A devenit subiectul unui reportaj al echipei România, te iubesc!, de la Pro TV.
Iritat că e întrebat de construcția abandonată, Boldea i-a cerut reporterului Alex Dima să se legitimeze și a refuzat dialogul.
În final, să revenim la Gabriel Olariu, amfitrionul petrecerii. El deține un ziar și un post de televiziune în Lugoj. A intrat puternic în afaceri prin asocierea cu americanul Steven Ausnit, fiul lui Max Auschnitt − industriaș celebru în perioada interbelică, rivalul lui Nicolae Malaxa.
Din 2011, Gabriel Olariu, Steven Ausnit și nepoții acestuia din urmă au o firmă al cărei principal obiect de activitate este închirierea de bunuri imobiliare. În noiembrie, firma va deschide o parcare securizată pentru camioane, pe șoseaua de centură a Lugojului.
Încă trei astfel de parcări vor fi amenajate în 2018 de SC Ausnit Olariu și Asociații SRL. Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, dintre care 750.000 de euro reprezintă contribuția companiei, iar 4,25 milioane − finanțare de la Comisia Europeană.
„Eu n-am afaceri cu statul. N-am avut efectiv nicio treabă cu statul, cu primăriile. N-am lucrări cu statul și n-am avut niciodată firmă abonată la contractele cu statul. Deci n-are rost să interpretați vizita doamnei Gabriela Firea. A fost o întâlnire de familie, între prieteni, și atât.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this