REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Fotoreportaj. Save the Horses România: a doua șansă la viață pentru animalele nedorite și abuzate

Andreea Câmpeanu
Data: 23/08/2023
Foto: Andreea Câmpeanu

Când s-au întâlnit prima oară, Nina – care a mai trăit patru ani în îngrijirea Ancuței – trăgea slabă, cu artroză, la o căruță. Ancuța a depășit-o cu mașina și s-a emoționat, așa că a răscumpărat-o de la proprietari și a dus-o acasă. Treptat, an după an, s-au adunat și ceilalți.

Ancuța Elena Chivu a pus, în 2015, bazele unui sanctuar pentru caii abuzați sau abandonați. Foto: Andreea Câmpeanu

La Save the Horses sunt adăpostiți cai loviți de mașini, cai abandonați, abuzați de proprietari, răscumpărați ca să nu ajungă la abator sau cai bătrâni, cedați de proprietarii care nu se mai puteau ocupa de ei. Unii au fost cai sportivi, care acum s-au „pensionat”, după cum spune Ancuța.

La sanctuarul din apropierea Ploieștiului, unde sunt de doi ani, caii pot să alerge liberi, fără să mai fie nevoiți să muncească. Primesc apă, mâncare și îngrijire medicală.

Delia a fost o iapă abuzată la căruță de proprietar. Așa arăta atunci când a fost salvată. Foto: Andreea Câmpeanu

Fiecare cal are o poveste și Ancuța știe numele și povestea fiecăruia dintre ei.  

„Mulți sunt agresivi la început pentru că au fost abuzați. Când văd omul, ei se apără”, spune Ancuța, care are acum 41 de ani.

Marius Chivu, soțul Ancuței, descarcă mâncarea pentru cai. Foto: Andreea Câmpeanu

Maltratarea, schingiuirea sau mutilarea animalelor, precum și uciderea acestora cu intenție și fără drept sunt infracțiuni pedepsite de lege. Dar poliția locală le trece des cu vederea, iar în rarele cazuri în care se ajunge la judecată, instanțele aplică pedepse ușoare, „educative”. Conceptul de bunăstare animală este aproape inexistent în România, iar singurii care încearcă să facă ceva sunt voluntarii precum Ancuța și soțul ei, prin intermediul unor ONG-uri ajutate de prea puțină lume.

Acum, ea locuiește cu familia la sanctuar, unde lucrează împreună cu soțul ei, Marius. Mereu e ceva de făcut. În fiecare zi trebuie să aducă mâncare pentru cei 100 de cai și toate celelalte animale pe care le găzduiește.

Sanctuarul Save the Horses adăpostește nu doar cai, ci și peste 60 de câini. Aceștia au fost abandonați de stăpânii lor, preluați de pe stradă de asociație, sterilizați și deparazitați, dar sunt foarte greu de adoptat, pentru că lumea caută în general pui sau dorește animale de rasă. Foto: Andreea Câmpeanu

La sanctuarul Save the Horses România, sunt găzduiți 110 cai, 4 ponei, 4 măgari, peste 60 de câini, 3 vaci, capre, oi, purcei, găini, și gâște. Acestea este povestea unui loc în care animalele abandonate sau abuzate primesc o nouă șansă la viață.

Ancuța Elena Chivu de la Save the Horses Romania hrănește caii pe care îi are în grijă. Foto: Andreea Câmpeanu

Pentru atâtea vieți, nevoile sunt mari: lucernă, utilaje pentru curățenia și îngrijirea cailor, sisteme de supraveghere. Odată ajunși la ea, cailor le sunt făcute teste de sânge, vaccinuri, pașapoarte.

Marius Chivu, soțul Ancuței, descarcă mâncarea pentru cai. Foto: Andreea Câmpeanu

Dragostea pentru cai a început, pentru Ancuța, din copilărie. Bunicii ei aveau cai și noaptea fugea din casă pe ascuns și mergea să doarmă cu ei în grajd. Astăzi îi admiră cum își revin și cum se întremează după ce sunt salvați și îngrijiți la sanctuar – un proces care poate dura și luni de zile în cazul unora dintre animalele cele mai abuzate.

Doi copii se joacă pe baloți, la sanctuarul Save the Horses Romania, pe 22 iulie, 2023. Foto: Andreea Câmpeanu
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Aerul paradisului este cel care suflă între urechile unui cal”

Proverb arab, motto-ul Save The Horses

Astăzi, sanctuarul este vizitat și de copii, care uneori chiar ajută la munca necesară adăpării sau hrănirii cailor. Dar Ancuța și Marius sunt cei care practic duc tot greul, de dimineața până seara.

Câini și cai de la sanctuarul Save the Horses, dimineața devreme. Foto: Andreea Câmpeanu

Ancuța visează să se extindă, să amenajeze mai bine pentru animale și pentru potențiali vizitatori. Caii au nevoi medicale, și ca să îi poată transporta, Anca și-a luat carnetul pentru mașina mare cu remorcă.

Deși sanctuarul poate părea un loc al liniștii, de fapt este extrem de mult de muncit și alergat. Foarte multe dintre animalele salvate au afecțiuni puternice din cauza anilor în care au fost abuzate și au nevoie de îngrijiri medicale. Acum are la veterinar un cal la Cluj-Napoca și unul la Bistrița.

Ymbryn (stânga) a fost salvat de la viața de căruță, fiind răscumpărat de o prietenă de-a Ancuței. Mira (centru), a fost donată pentru că era prea bătrână să mai tragă la căruță, iar Dochia, de 3 ani, (dreapta), a fost găsită abandonată de poliție, care a chemat-o pe Ancuța. Dochia are doar un ochi. Foto: Andreea Câmpeanu

Costurile pentru facturile medicale sunt astronomice, iar banii trebuie mereu împărțiți între hrană, dezvoltarea adăpostului, salvarea altor animale și îngrijirea celor care au fost deja salvate.

Totul trebuie gândit dinainte – fânul are perioade în care este mai ieftin și merită să fie luat în cantități mari. Iarna totul este mai scump și costurile pot crește de câteva ori în câteva săptămâni. De aceea, pentru Ancuța și Marius este vital să-i convingă pe susținătorii ONG-ului să doneze în mod constant, iar nu doar atunci când văd o poveste tristă pe pagina lor de Facebook.

Măgduț (stânga) a fost găsit de poliție într-un transport ilegal. Era plin de răni și era foarte nărăvaș. Pe Sofia (dreapta), au adus-o din Argeș când avea 3 zile. Și ea și mama ei au fost răscumpărate de la proprietar, care voia să o omoare pe Sofia. “Mulți sunt agresivi la început pentru că au fost abuzați. Când văd omul, ei se apără”, spune Ancuța.

Oamenii din spatele Save the Horses ar vrea să apuce să se și bucure de liniștea animalelor salvate. Dar zilele sunt petrecute mereu într-o continuă alergătură: după hrană, după doctori, după alte animale care au nevoie de intervenții. Iar susținătorii sunt extrem de puțini.

Ymbryn (stânga) a fost salvat de la viața de căruță, fiind răscumpărat de o prietenă de-a Ancuței, iar Mira (dreapta), a fost donată pentru că era prea bătrână să mai tragă la căruță.

Sanctuarul este situat într-o zonă colinară, de o frumusețe aparte, în zona Ploieștiului. Însă inconștiența unora dintre locuitori, care incendiază miriștile din vecinătate, poate pune în pericol toate aceste vieți salvate.

Mai nou, Romsilva a relocat în zonă câțiva urși, iar asociația trebuie acum să-și protejeze caii cu un gard electric care să înconjoare 4 hectare de teren. Alte cheltuieli, alte griji – totul din cauza faptului că autoritățile nu comunică absolut deloc înainte de a avea astfel de inițiative.

Piticu, care e huțul, a fost cal de trasee montane la 7 cai, la Nămăiești. A avut o problemă la un tendon și l-au donat. “L-au pensionat”, spune Ancuța Chivu. Foto: Andreea Câmpeanu

ONG-ul ar putea reuși să supraviețuiască și chiar să se dezvolte și să-și extindă sanctuarul doar dacă tot mai mulți români ar fi conștientizați de suferința pe care o îndură aceste animale de fermă în România. Din păcate, este o luptă contra algoritmilor social media, care le ascund postările, dar și împotriva convingerii românilor că animalele salvate sunt întreținute, cumva, din banii proprii ai salvatorilor.

Pentru cei care vor să ajute, în special cu sume mici, dar trimise constant, Save the Horses au atât o pagină de Patreon, cât și alte metode de sprijin, la îndemâna oricui spune că iubește animalele.

Spre deosebire de alte inițiative de salvare a animalelor, caii de la Save the Horses nu mai sunt puși la muncă pentru om. Au muncit destul, ani de zile, în cele mai grele condiții. Acum se bucură de compania celorlalți cai salvați.

Le prinde bine faptul că stau în comunitate, socializează. Se împrietenesc,” spune Anca, arătându-mi cum caii stau în grupuri. Animale care-și redescoperă natura, care-și refac ierarhiile și instinctele, după ce au fost batjocorite și abuzate pentru profit.

Realitatea tristă este că astfel de inițiative sunt o picătură într-un ocean. Dar fără ele, România ar rămâne mereu într-un Ev Mediu din care se extrage cu foarte mare greutate. Pentru Ancuța și Marius, lupta este continuă. Cu cât vor avea mai mulți care să-i ajute, cu atât vor putea duce mai ușor o povară la care s-au înhămat deja de opt ani de zile.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.