Noul lider al TSD, Gabriel Petrea, îi mulţumeşte preşedintelui Liviu Dragnea. Fotografii: Lucian Muntean

Noul lider al TSD, Gabriel Petrea, îi mulţumeşte preşedintelui Liviu Dragnea. Fotografii: Lucian Muntean
12/12/2015
FOTOREPORTAJ. Congresul celor două sticle cu apă
Gabriel Petrea (31 de ani), fost viceprimar al Sectorului 6 din București, a fost ales, sâmbătă, 12 decembrie, președinte al Tineretului Social-Democrat (TSD), organizația de tineret a PSD. Pentru mulți dintre cei peste 1000 de participanți la congresul TSD, victoria sa n-a fost o surpriză.
Evenimentul a fost marcat de atacul fără precedent la adresa lui Liviu Dragnea, lansat de fostul lider al TSD Mihai Sturzu, dar și de reacția pe măsură a președintelui PSD, a cărui dezvăluire a dus la demisia lui Sturzu din partid.
Liviu Dragnea intră în sala de la Romexpo, încadrat de cei doi candidați la șefia TSD, Gabriela Podașcă și Gabriel Petrea.
*
E o zi rece de sâmbătă și, într-o sală a complexului Romexpo din București, sute de tineri, fete și băieți, stau la coadă, cu doar câteva minute înainte de ora 11, să-și prindă în piept insignele roșii ale delegaților la Congresul TSD.
Cei care au ajuns mai devreme își caută febril locurile sau se strecoară aproape de scenă, în speranța că se vor putea fotografia cu președintele PSD, Liviu Dragnea.
Jovial, Dragnea se fotografiază cu purtătoarea de cuvânt a PSD, Gabriela Firea-Pandele, dă mâna cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și apoi îi surâde larg lui Marian Neacșu, secretarul general al partidului.
O blondă frumușică îl ia deoparte pe Dragnea, iar el o ascultă și o aprobă semeț, în vreme ce camerele de filmat se rotesc în jurul lor. Între timp, fostul lider TSD Mihai Sturzu își ocupă locul, după care scoate hârtiile pe care și-a notat discursul și adaugă ceva cu pixul.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
*
Congresul TSD începe cuminte: Marian Neacșu, care este și liderul deputaților PSD, urcă pe scenă să anunțe câteva detalii tehnice, apoi lasă microfonul celor tineri.
Întocmai ca la congresele celor „vârstnici”, sunt invitați omologii din organizațiile de tineret ale partidelor prietene: în acest caz, șeful Tineretului ALDE, Cosmin Lefter, și cel al organizației UNPR, Cezar Stancu. Acesta din urmă anunță – „Noi, tinerii, vom conduce România!” – și, spre final, le amintește că au un scop comun. Este vorba, evident, despre interesul național. Delegații aplaudă politicos – prietenia cu UNPR este, în aceste zile, una pusă sub semnul întrebării.
Următoarea vorbitoare este Camelia Țugui, o tânără cu o voce autoritară care îi face pe băieții din sală să-și dea coate și să murmure: Mmmm, pisi! Ea îi ignoră cu grație, citește o rezoluție a TSD și primește aplauzele tuturor.
Îndată ce Camelia Țugui părăsește scena, îi ia locul Mihai Sturzu. El începe relaxat, ba chiar face o glumă legată de prezența Cameliei pe scenă.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Lanțul împuternicirilor la Academia SRI. Trei ani de provizorat și ilegalități la instituția care pregătește ofițerii serviciilor de informații
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații (SRI), a încălcat ani de zile legea învățământului superior, funcțiile cheie de conducere din instituție fiind ocupate, în mod repetat, de persoane împuternicite sau desemnate.
Am primit mesaje pe Facebook, telefoane, SMS-uri…, așa că trebuie să vă spun: Camelia Ioana Țugui o cheamă pe fată! Gata!
Delegații râd sănătos, iar Sturzu se lansează în discursul pentru care a venit. Și pe care, inițial, îl prezentase drept un rezumat al activității sale.
Amintește, în treacăt, că regretă absența lui Victor Ponta, care nu a fost invitat la congres, deși, la vremea sa, a condus TSD. Apoi deplânge lipsa unui alt ex-lider al organizației de tineret, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Sturzu trece apoi în revistă candidații. Pe Gabriel Petrea îl descrie în termeni strălucitori, iar despre Andrei Tinu spune că are un discurs atât de bun, încât l-a trimis de multe ori la emisiuni în locul său. Zâmbetul lui Tinu se desfășoară larg, în noua sa barbă de hipster.
Odată încheiată această lină introducere, Sturzu lansează atacul. Vorbește despre promisiunile lui Dragnea de la Congresul PSD, despre ruperea de comunism, despre corupția din partid și despre dosarul „Referendumul”:
Nu putem să ne mai mințim singuri că noi nu suntem comuniști!
Fostul lider TSD le amintește celor din sală de istoria FSN, în timp ce, în primul rând al sălii, Valeriu Zgonea și Marian Neacșu își dau coate și râd.
Trebuie să ne rupem de FSN, domnule Dragnea!
Cu camerele de filmat întoarse spre el, Dragnea se străduiește să rămână impasibil. Mulți delegați îl aplaudă furtunos pe Sturzu – o diferență majoră față de congresul seniorilor, când atacul acestuia la adresa lui Dragnea fusese primit cu apostrofări.
Pentru câteva momente, sala pare că empatizează cu Sturzu. Apoi, deputatul abordează un alt punct sensibil – relația cu UNPR:
PSD plus UNPR egal Love sau nu?
În cele din urmă, Sturzu se duce direct la țintă: Dragnea.
Să fie suspendat din calitatea de membru oricine ajunge să fie trimis în judecată. Atenție, pentru orice faptă de natură penală săvârșită cu intenție! Hai să nu ne mai fofilăm așa – că e corupție, că nu-i corupție, că-i violență, că nu e violență – prieteni, nu e OK să fii violator, să fii condamnat! Mă scuzați!
Nu-i OK să fii hoț, tâlhar, să fii condamnat – sunt trimis în judecată, dar, hei, nu-i nicio problemă, pentru că nu e pentru fapte de corupție. Nu! (…)
Nici nu știu cum să vă întreb – că mi-e rușine, sincer să fiu -, dar pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la celebrul dosar, scrie așa: infracțiuni de corupție.
Părțile din dosar – primul sunteți dumneavoastră, Dragnea Nicolae Liviu. Noi știm că nu a fost corupție la referendum, dar ce fac eu acasă, când mă-ntreabă maică-mea: Băi, dar Dragnea ce face? Eu nu am răspuns. Vă rog să mă credeți că nu pot să spun nimănui că, în România, în care eu susțin statul de drept, site-ul Înaltei Curți minte.
Primit cu aplauze, discursul lui Sturzu se încheie cu un îndemn către același Liviu Dragnea: să se autosuspende din partid până la rezolvarea problemelor din justiție.
Imediat după speech-ul lui Sturzu, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al partidului, se ridică de pe scaun, o ia către ieșirea din sală și, în trecere, se răcorește: Bă, ce m-a enervat rahatu’ ăsta! Nemernicu’ ăsta!
Codrin Ștefănescu (primul din dreapta) și Marian Neacșu l-au încadrat pe numărul 2 în PSD, Valeriu Zgonea.
*
Răfuiala lui Dragnea cu Sturzu eclipsează, de fapt, alegerile pentru șefia TSD. Delegații par confuzi, iar discursul deputatei Gabrielei Podașcă, unul dintre cei trei candidați la șefia TSD, e primit cu reacții amestecate.
Când ea începe cu un:
Dragă domnule președinte Liviu Dragnea…
… sala amuțește, iar câteva fete o imită și se pisicesc: Domnule Liiiiviuuu, domnuuleee preșeeedinteee, dragăăă!
În comparație cu seniorii, tinerii PSD-iști par mai puțin dispuși să accepte ipocriziile, dar rămân civilizați: Podașcă e lăsată să-și termine discursul, nu se aud huiduieli, ba chiar primește câteva aplauze anemice.
Urmează un alt candidat la poziția pe care a ocupat-o Mihai Sturzu: Andrei Tinu, fiul lui Dumitru Tinu – directorul ziarului „Adevărul” care a murit la 1 ianuarie 2003, într-un accident rămas neelucidat.
Tinu – care a activat în PRM la începutul carierei sale politice – le transmite colegilor săi marea sa bucurie: faptul că, în sfârșit, au loc alegeri pentru șefia TSD.
Mie, cel puțin, mi-a crescut barba de când aștept să fie alegeri libere în TSD. Bravo!
Tinu are un discurs tipic unui intelectual de stânga, fără priză evidentă la publicul din sală. Reușește, totuși, să se facă ascultat și, spre finalul speech-ului, anunță că își transferă capitalul electoral către Gabriel Petrea.
*
Vine și rândul lui Gabriel Petrea, favoritul alegerilor pentru șefia TSD. El le spune delegaților că nu a avut parcursul unui răsfățat de partid, motiv pentru care îi îndeamnă:
A venit timpul să ne apucăm de muncă!
Brunet, firav și cu o voce ușor cântată, dar cu ton ambițios, Gabriel Petrea amintește de Victor Ponta la începutul carierei sale în PSD. De altfel, la fel ca fostul premier, Petrea pare să fi crescut în partid până ce și-a găsit un mentor: în cazul său, Liviu Dragnea.
În CV-ul publicat pe site-ul său, gabrielpetrea.ro, Petrea scrie că a absolvit Facultatea de Automatică la Universitatea Politehnica din București.
Părinții m-au crescut într-un spirit constructiv, urmărind mereu obținerea de rezultate concrete. Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o a fost: niciodată nu judeca doar efectul, ci caută cauza, mai ales când cineva greșește față de tine. (Sursa: gabrielpetrea.ro)
Petrea îi anunță pe tinerii pesediști că vor lupta împreună pentru două mari obiective: creșterea salariului minim pe economie și impozitarea progresivă a averilor.
Am aflat și eu acum două săptămâni cât costă un pampers – foarte mult!, le spune el delegaților, iar aceștia îl aplaudă pe proaspătul tată.
La un moment dat, cu o modestie trucată, Petrea povestește cum, la congresele anterioare, el era cel care le ducea liderilor sticle cu apă atunci când răgușeau pe scenă.
Liviu Dragnea reacționează: se ridică din primul rând și îi duce o sticlă cu apă, în hohotele de râs ale celor prezenți.
Cum, în politică, nicio poliță nu rămâne neplătită, Dragnea avea să-i ceară, în timpul propriului discurs, o sticlă de apă lui Petrea: Nu, nu, vreau să-mi aducă Gabi!, a spus șeful PSD când o femeie i-a oferit o sticlă cu apă plată.
Spre finalul discursului, nici Petrea nu ocolește disputa dintre Liviu Dragnea și Mihai Sturzu. El ia, cum altfel, partea mentorului său:
Mihai, în loc să vorbească despre proiecte, a vorbit despre problemele lui. A ajuns să îmi pară rău că te-am ajutat să ajungi deputat. Curajul înseamnă să vorbești unde trebuie să vorbești, la Comitetul Executiv, nu aici, unde trebuia să discutăm problemele tinerilor!
Din nou, sala răspunde cu entuziasm, iar Sturzu coboară ochii în pământ. Dacă a existat vreodată, loialitatea TSD-iștilor față de fostul lor lider se risipește în câteva clipe.
Deși „antevorbitorii”, cum le place politicienilor să zică, l-au atacat sistematic pe Sturzu – ba că știe doar să cânte, ba că nu are ce căuta în politică -, nici Liviu Dragnea nu îi rămâne dator când urcă pe scenă.
După ce insinuează că altcineva i-ar fi scris discursul, fără să spună la cine se gândește, liderul PSD face următoarea dezvăluire:
Mie mi-a propus domnul aviator Mihai Sturzu ceva care m-a cutremurat: ca, după tragedia de la Colectiv, el să folosească acea emoție, să vină la sediul PSD cu niște tineri, să se certe cu mine într-o mică scenă de teatru, să-mi facă niște propuneri pe care eu nu le accept, apoi el să înființeze o nouă mișcare și ulterior să facem o alianță parlamentară.
În sală, Sturzu pleacă din nou privirea în podea. Mai târziu, avea să declare că Liviu Dragnea mințise.
În ceea ce-l privește pe Dragnea, el răspunde tuturor reproșurilor, cu o excepție: dosarul „Referendumul”, în care este trimis în judecată.
Odată încheiate atacurile la adresa lui Sturzu, președintele PSD se concentrează pe motivul pentru care a venit la Congresul tineretului: asigurarea urmașului.
Nu ne e frică că veniți după noi. Îmi doresc să veniți cât mai repede, pentru că vă așteptăm de doi ani. Da, și eu sunt inginer, sunt învățat cu munca – veniți la muncă, nu la spectacol sau la circ!
În final, Dragnea mai spune că, probabil, Gabriel Petrea va ajunge, într-o zi, liderul partidului.
*
Gabriel Petrea a fost ales președinte al TSD cu 801 voturi, cu 612 mai multe decât contracandidata sa.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this