REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

21/11/2017
Mișu Negrițoiu (în stânga), Adrian Ivan (mijloc) și Maria Mihaela Nistor, noul director al Editurii Didactice şi Pedagogice. Foto: Facebook

Filiera clujeană: şefa editurii care va domina piaţa manualelor e ucenica noului rector de la Academia SRI

Editura de stat care va tipări toate manualele folosite de elevii din România este condusă, din luna octombrie, de către Maria Mihaela Nistor − absolventă a Școlii Doctorale Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).

Ea şi-a obținut titlul sub coordonarea profesorului Adrian Ivan, fost cadru didactic al UBB, recent numit, prin concurs, rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI.

Înaintea numirii sale la șefia Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică, Maria Mihaela Nistor (30 de ani) a fost administrator și asociat unic al unei firme cu o cifră de afaceri de 900 de lei.

*

Ministrul Educației, Liviu Pop, declara în luna octombrie că va eradica „mafia manualelor alternative” prin înființarea unei societăți de stat care să editeze, la comanda Ministerului, toate manualele.

„Se încheie astfel aventura zecilor de variante de manuale pentru aceeași materie de studiu și an școlar. Se elimină haosul licitațiilor și contestațiilor care an de an lăsa copiii fără manualele necesare în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal ori postliceal. Se termină cu mafia manualelor alternative și hățișul intereselor de tot felul care costa bugetul statului peste 100 de milioane de euro anual”, explica ministrul Liviu Pop.

Regia Autonomă provenită din transformarea fostei Edituri Didactice și Pedagogice a fost înființată prin Ordonanța de Urgență 76/2017.

Cu câteva zile înainte de aprobarea Ordonanței în ședință de Guvern, în funcţia de director general al Regiei a fost numită Maria Mihaela Nistor.

Două facultăţi şi două masterate în patru ani

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Editurii, Maria Mihaela Nistor a obținut în 2010 licența de engleză-germană a Facultății de Litere de la UBB Cluj.

Impresionant este că într-un interval de numai doi ani, 2009-2011, deci suprapunându-se parțial și cu prima facultate, ea a mai obținut o licență, în Comunicare și Relații Publice, și a absolvit două masterate: unul de Germanistică în Context Cultural European și unul de Managementul Relațiilor Internaționale și al Politicii Europene. La cel din urmă, a fost și șefă de promoție.

Tot potrivit CV-ului său, Nistor a fost, în ultimul an, administrator și asociat unic al companiei Dice Consulting Agency, înregistrată în Bistrița.

Potrivit Registrului Comerțului, firma are ca obiect de activitate consultanța în afaceri. În 2016, a avut o cifră de afaceri de 900 de lei, profit net de 41 de lei și pierderi de 351 de lei.

Codurile CAEN asimilate arată că serviciile oferite de companie sunt „acordarea de consultații, îndrumare și asistență operațională pentru firme și alte organizații pe probleme de management, cum ar fi: planificarea strategică și organizatorică, procese de retehnologizare, managementul schimbărilor, reducerea costurilor și alte probleme financiare; obiective și strategii de marketing; planificare și politici privind resursele umane; strategii de compensare și pensionare; planificarea producției și planificarea controlului”.

Înainte să fie numită director general al Editurii deținute de Ministerul Educației, Maria Mihaela Nistor a fost revocată din funcția de administrator al Dice Consulting Agency, fiind înlocuită cu Daniela Gabriela Velicoiu − studentă la specializarea Studii de Securitate a Facultății de Istorie de la UBB.

Tot potrivit CV-ului, Maria Mihaela Nistor a fost, între noiembrie 2015 și mai 2016, director științific de cercetare-dezvoltare al Scholer Consulting Group East Europe, companie cu cifră de afaceri zero în 2015 și 2016 și cu datorii de peste 8 milioane de lei.

*

Dar asta nu este tot.

În 2015, Maria Mihaela Nistor și-a luat doctoratul în Relații Internaționale și Studii Europene cu o teză referitoare la efectele migrației, intitulată „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”.

Ea susține în propriul CV că, din 2015 încoace, a fost cadru didactic asociat al Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB, unde și-a susținut și doctoratul.

În CV, ea arată că a predat cursuri și seminarii pe următoarele tematici:

Am solicitat Facultății de Istorie și Filosofie a UBB o listă a cadrelor didactice asociate și a profesorilor invitați care predau la Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană.

Numele Mariei Mihaela Nistor nu figurează pe această listă.

Va preda „Gândire critică” în semestrul doi

Am contactat-o pe Maria Mihaela Nistor atât prin e-mail, cât şi la numărul de telefon din CV-ul afişat pe site-ul Editurii Didactice şi Pedagogice.

Am întrebat-o dacă are suficientă experiență pentru a conduce Regia Autonomă care va domina un întreg segment de piaţă, cel al manualelor şcolare.

Ne-a răspuns prin SMS.

„Bună ziua! Pentru «reacții» o să organizez o conferință de presă când consider oportun. Răspund și la mail. Enjoy your week-end! ?.

Trei zile mai târziu, am primit și un răspuns oficial prin e-mail, de pe adresa directorului general al Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, purtând antetul Ministerului Educației.

Acest răspuns are un singur rând, în care Maria Mihaela Nistor ne indică să-i cercetăm cu mai multă atenție CV-ul.

Ulterior, ea a revenit cu un telefon pentru a ne spune că ambele companii menţionate în CV-ul său au avut, de fapt, încasări mai mari, dar că la Registrul Comerțului nu apar conturile lor în euro sau în lire. De asemenea, a precizat că experiența sa constă în faptul că a creat echipe de cercetare în companiile unde a lucrat.

Maria Mihaela Nistor ne-a mai spus că a rămas cadru didactic asociat al UBB, dar că nu predă cursuri în acest semestru şi de aceea nu a fost inclusă în lista oficială pe care ne-a remis-o Facultatea de Istorie.

De asemenea, ea a mai spus că în semestrul următor va preda un curs de Gândire critică, la care îi va învăța pe studenți cum să filtreze informațiile din mass-media.

Am rugat-o să ne spună o lucrare de referință din acest domeniu și ne-a recomandat să citim stoicii, până la Platon și Aristotel, precum și Wittgenstein.

Istoria unui Departament

Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie a UBB a fost înființat în 2007 de profesorul universitar Adrian Ivan (48 de ani).

Majoritatea celor care predau la acest Departament provin din servicii secrete − SRI şi SIPI, sunt ofițeri în rezervă ai MApN sau cadre active în Ministerul Administrației și Internelor.

Principalii profesori de la acest Departament sunt aduși de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” sau de la Academia Națională de Informații a SRI, unde Adrian Ivan a fost numit de curând rector, după ce, în prealabil, fusese șef interimar al Școlii Doctorale.

În 2008, Ivan anunța în presa locală din Cluj înființarea la UBB a unui masterat la care se înscriseseră circa 40 de studenți, printre care și „angajați ai serviciilor secrete” din județ.

Masteratul era centrat pe Managementul de securitate.

„Mulţi dintre masteranzi sunt deja angajaţi. Avem din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, din SRI. De fapt, la nivelul tuturor serviciilor secrete din NATO se obişnuieşte ca şi ofiţerii să facă studii civile. Inclusiv de la DIICOT au venit oameni să-şi facă studiile”, declara la data respectivă Adrian Ivan, coordonatorul proiectului.

De altfel, într-o analiză publicată în 2015 în revista SRI-ului, Ivan arată că, la inițiativa sa, la Cluj „s-a lansat specializarea Studii de Securitate la nivel licenţă în sistemul Bologna”, care oferă „pregătirea de personal calificat, competent să gestioneze probleme de securitate cu care se confruntă societatea de astăzi”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Legătura lui Adrian Ivan cu chestorul Gelu Oltean

Potrivit unor surse din UBB, unul dintre primii colaboratori ai lui Adrian Ivan, care l-au ajutat să construiască Departamentul de Studii Internaţionale de la UBB, este chestorul în rezervă Gelu Oltean, fost șef al Direcției de Informații și Protecție Internă din MAI.

Unul dintre puținele indicii scrise ale legăturilor celor doi este o scrisoare adresată în 2012 lui Martin Schultz, pe atunci președinte al Parlamentului European, de către șeful unei Asociații a Carabinierilor din Italia, în care se anunță un simpozion internațional pe tema cooperării între polițiile din Europa.

Printre invitații speciali din partea României se numărau Gelu Oltean și Adrian Ivan, „docente universitario” de la Cluj.

Chestorul clujean Gelu Oltean a fost pensionat prin decret prezidențial în 2017, la șase luni de la declanșarea unei anchete a DNA care viza începerea urmăririi penale față de șase ofițeri de rang înalt din MAI. Oltean era cercetat „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu”.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, Gelu Oltean și-ar fi însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative.

Dosarul în care este cercetat Gelu Oltean este disjuns din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Lista cadrelor asociate de la Departamentul înfiinţat de Adrian Ivan

Cine sunt, așadar, profesorii care predau studii de securitate la Departamentul specializat de la Cluj, cei în mijlocul cărora s-a format și noua directoare a Editurii Didactice și Pedagogice?

− Generalul Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI.

Prof. univ. dr. Marian Sebe, prorector și conducător de doctorate la Academia Națională de Informații.

− Sergiu Borsa, asistentul profesorului Sebe, ține la UBB, împreună cu acesta, cursul „Fundamentele intelligence-ului competitiv”.

L-am regăsit, într-o declarație de avere, ca angajat al UM 0641 din Târgu Mureș, care este serviciul județean Mureș al SRI.

− Prof. univ. dr. Cristian Barna, decanul Facultății de Informații din cadrul ANIMV, conducător de doctorate.

− Irena Chiru, directorul Institutului Național de Studii de Intelligence din cadrul ANIMV, conducător de doctorate, membru al colegiului editorial al Revistei Române de Studii de Intelligence și editor regional al International Journal of Intelligence, Security and Public Affairs.

− Adrian Basaraba, șeful Catedrei de Politologie de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest din Timișoara. În 2007 și 2009 a publicat două studii la editura Academiei Naționale de Informații.

− Adriean Vasile Pârlog, general în rezervă și doctor în științe militare, fost șef al serviciului de analiză în informații militare din MApN. În prezent, este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi la Colegiul Național de Apărare (Bucureşti).

− Mișu Negrițoiu, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă, fost șef al Autorității de Supraveghere Financiară.

− Raul Dăncuţă – maior în rezervă, coordonează cursul de formare profesională pentru calificarea de redactor de la Facultatea de Istorie și Filosofie, cu toate că la UBB există specializare la nivel de licență în Jurnalism. A scris la publicația InfoMondo Militar. A fost coleg de doctorat cu Maria Mihaela Nistor.

− Alexandru Miron, fost comisar-șef al secţiei 4 de Poliţie Cluj-Napoca, pe care două subalterne l-au acuzat de hărțuire sexuală în 2013. Ulterior, a plecat într-o misiune în Afganistan, iar la întoarcere a fost numit șef al Poliției Florești − cea mai mare comună din țară.

− Gabriel Rusu, fost director adjunct la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

− Romeo Aurelian Popovici – profesor la SNSPA Bucureşti și la Academia Tehnică Militară din Bucureşti. Și-a obținut titlul de doctor în 2011, sub coordonarea colonelului profesor Ioan-Petru Deac, fost rector al Universității Naționale de Apărare. Reprezintă UNAp pe lângă Ministerul Educației.

− Bogdan Ioan, noul șef al Serviciului de Investigații Criminale din Inspectoratul Județean de Poliție Cluj.

− Iosif Marcu, fost șef al Poliției Huedin, actualmente șeful Serviciului Județean de Ordine Publică Cluj.

− Ioan Bătinaș, comisar-șef, directorul Penitenciarului Gherla.

− Alexandrina Augusta Bora, ofițer specialist la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

− Daniel Frunzeti – Locotenent-colonel dr. la Divizia a 4-a de Infanterie Gemina. Doctorat obținut la UTCN.

− Codrin Miron, procuror șef al Biroului Teritorial Arad din cadrul DIICOT.

− Nicolae Melinescu, fost prezentator al Telejurnalului din anii ’80-’90 și fost corespondent al TVR la Washington (despre a cărui activitate recentă puteți citi aici.)

− Ovidiu Virgil Pop, general de brigadă, noul comandant al Diviziei a 4-a de Infanterie Gemina.

*

Pentru a fi acreditată, o instituție de învățământ superior „trebuie să aibă pentru fiecare program din ciclul de licență cel puțin 70% din totalul posturilor acoperite cu cadre didactice titulare, conform normelor legale (cu normă de bază sau cu post rezervat)”.

Aceasta este o prevedere inclusă în Standardele Specifice privind Evaluarea Externă a Calității Academice la Programele de Studii din Domeniile de Licență și Master, standarde aprobate în 2016 de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

La Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană din UBB, cel puțin 20 din totalul de 46 de cadre didactice asociate provin din structurile de forţă ale statului român.

Asta reiese din lista de mai sus.

În cadrul Departamentului, la toate cele trei specializări (Relații Internaționale, Studii Europene și Studii de Securitate) există 14 titulari, adică 23% din totalul de 60 de profesori.

Ca o coincidență, Comisia de Științe Sociale, Politice și ale Comunicării din cadrul ARACIS, adică instituția care a verificat respectarea standardelor de calitate la acest Departament, a fost prezidată până în acest an de către profesorul Adrian Ivan, fondatorul Departamentului.

Imagine de pe site-ul revistei de intelligence a SRI.

Dintr-un pliant de prezentare a masteratului de la această secţie a UBB aflăm că aici au mai predat generalul Teodor Frunzeti, fost comandant al Universităţii Naţionale de Apărare și preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Militare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), foștii consilieri prezidențiali Iulian Fota și Sergiu Medar, generalul de brigadă Ioan Manci − fost comandant al Diviziei 4 Infanterie Gemina sau Toma Rus − fost secretar de stat în MAI.

Dar și Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti.

Rădoi figurează pe lista publicată de portalul România Curată cu universitarii care în 2015 au coordonat din partea UBB lucrări științifice ale unor persoane aflate în detenție − doi deținuți condamnați la 4 ani de închisoare, aflați în custodia Penitenciarului Rahova.

*

La finalul acestui text, ne putem întreba legitim:

− Cum a reușit Maria Mihaela Nistor ca, într-un interval de trei ani, să absolve două facultăți și două masterate?

− În ce măsură a contat în numirea Mariei Mihaela Nistor la conducerea noii edituri de stat faptul că profesorul Adrian Ivan i-a fost conducător de doctorat ?

− De ce există o pondere atât de mare a cadrelor militare (servicii secrete, MApN și MAI) între profesorii care predau la un Departament al universității civile „Babeș-Bolyai”?

− Cum va gestiona editura ce va controla piața manualelor o persoană care a condus doar o firmă cu cifră de afaceri de 200 de euro?

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios