Televiziunea de stat din Rusia a "descoperit" legături periculoase între o jucărie populară și opoziție. Sursa foto: wikipedia.com
Televiziunea de stat din Rusia a "descoperit" legături periculoase între o jucărie populară și opoziție. Sursa foto: wikipedia.com
24/07/2017
Fidget spinner se rotește amenințător deasupra Kremlinului
„Cine le-a dat lasere la protestatari?” − replica ușor conspiraționistă a lui Ion Cristoiu, spusă după cea mai mare manifestație din iarna acestui an, a stârnit un val de reacții amuzante pe internet.
Cu atât mai mult cu cât a fost urmată de o altă reflecție nepieritoare, a senatorului PSD Șerban Nicolae, care a lăsat să se înțeleagă că, atunci când foloseau lumina de la telefonul mobil, parlamentarii USR prezenți la protest ar fi consumat din creditul plătit de Parlament.
Însă niciuna dintre afirmațiile de mai sus nu bate ceea ce televiziunea de stat Rusia 24 a arătat într-o emisiune recentă: și anume că jucăriile fidget spinner ar fi parte a unei conspirații vestice care urmărește să-i răstoarne pe liderii de la Kremlin.
Într-un jurnal de știri difuzat pe Rusia 24 (pe care îl puteți urmări aici), prezentatorul explică, la un moment dat, că jucăria „a fost observată de mai multe ori în mâinile unor membri ai opoziției” și că ar fi, de fapt, în strânsă conexiune cu activismul politic din Rusia și din străinătate.
„Cine promovează aceste jucării către mase?!”, se întreabă rusul, la fel ca românul nostru.
În continuare, prezentatorul de la Rusia 24 spune că grupul de vloggeri care vinde jucăria folosește profiturile pentru a înregistra videoclipuri în care îi cheamă pe tineri la proteste.
În urma acestei știri, instituția care se ocupă de protecția consumatorului în Rusia a comandat un studiu pentru a verifica efectele negative ale fidget spinner-ului.
„Luând în considerare panica părinților și îngrijorarea comunității profesorilor, Protecția Consumatorului, alături de alte organizații de cercetare din domeniul sănătății copilului și adolescentului vor studia influența spinner-ului asupra sănătății copiilor, incluzând posibilele efecte negative”, arată, într-un articol, conducerea instituției.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Reporterul rus mai notează că instituția nu a putut preciza care sunt organizațiile de părinți sau de profesori ce s-au declarat îngrijorate.
Dar părinții sunt sfătuiți, oricum, să evite cumpărarea spinner-elor din surse neautorizate sau de pe internet și, în general, să nu le ia copiilor jucării cu „miros de chimicale străine” și nici dintre cele care produc zgomote prea puternice.
Fidget spinner-ele au cunoscut recent o explozie de popularitate, dar ele au apărut în urmă cu 20 de ani. Inventarea acestei jucării a fost atribuită unei femei din Florida, inginera chimistă Catherine Hettinger, dar un articol publicat recent de Bloomberg News contrazice această ipoteză.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this