Bărbierii din Cluj-Napoca
06/07/2023
Fenomenul Barbershop
Am constatat că, în ultimii 10 ani, a explodat numărul de barbershops. Am numărat doar în Cluj cel puțin 40 de saloane, unele mai sofisticate decât altele. Am vizitat șase dintre ele, invitându-le să participe la acest reportaj. Doar două au acceptat provocarea: Barber City și Identity. Le mulțumim frumos.
Întrebările de la care am pornit sunt mai multe. Despre ce vorbim de fapt? Despre o mișcare de renaștere a masculinității? Un boys’ club? O chestiune de moft și modă? Salonul ca loc de socializare combinat cu o oază de relaxare? Dintre toate câte puțin. Cert e că povestea a devenit un adevărat fenomen.
Dacă privim în istorie constatăm că aceste barbershops au existat mereu, în diverse forme. Fiind spații relativ sterile, ele îndeplineau și funcția de mici cabinete medicale pentru diverse intervenții chirurgicale precum rezecții în caz de infecții, venesecții, extrageri dentare, clisme sau chiar amputări de membre. Un barber pole prezent la intrare, respectiv acel stâlp rotitor în culorile roșu, alb și albastru reprezintă tocmai aceste trei lucruri: sângele, bandajele și venele.
Azi unii bărbați preferă un tuns / ras cât mai rapid și cu cât mai puțină vorbărie colaterală. Alții însă, caută o formă de evadare din stresul cotidian în mijlocul unei aglomerații urbane tot mai agitate. Un barbershop bun poate fi experiență culturală în sine. Unele sunt foarte luminoase și vesele, altele au un aer retro-vintage. Clienții se cern singuri, în funcție de preferințe.
Un barbershop poate fi o insulă de răsfăț, unde timpul se suspendă. Decorul, scaunele sofisticate, instrumentarul, pămătufurile, pomezile, briciurile și prosoapele fierbinți toate te aruncă într-un soi de realitate paralelă, cu un aer ușor exclusivist, dintr-o altă epocă. Ai parte de un timp suspendat, doar al tău, care invită și la o detoxifiere mentală.
Iar când dai peste niște barbers meseriași, fie ei fete sau băieți, care pot fi niște interlocutori deschiși la minte și dispuși la conversații, înțelegi mai bine de ce un astfel de fenomen a prins foarte bine la bărbații sofisticați ai momentului. Chiar dacă nu sunt neapărat bărboși.
Un reportaj de: Voicu Bojan
Interviuri: Ioachim
Imagine și montaj: Serestely Szilard
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this