REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Cetăţenii români vor fi chemaţi la referendum pentru a alege definiţia constituţională a căsătoriei.

Familia tradiţională PSD-ALDE-PNL. Cum a decis Senatul să mergem la referendum

Poate că nicicând senatorii României nu au pronunțat mai des și mai apăsat cuvintele Dumnezeu şi tradiție ca la dezbaterea de marţi, 11 septembrie 2018, când inițiativa de a revizui Constituția în sensul redefinirii temeiului familiei şi-a primit votul final.

Apelurile la tradiţie, la divinitate şi suveranitate, dar și invocarea „străinului” care vrea să prejudicieze viitorul copiilor au marcat principalele discursuri ale majorităţii.

Cuprinși de patos și de fior național, senatorii n-au mai ştiut, în cele din urmă, dacă salvează familia sau dacă redefinesc căsătoria.

*

Semnată de circa 3 milioane de cetăţeni, inițiativa cetăţenească privind modificarea alineatului 1 de la articolul 48 al Constituției a fost depusă la Parlament, de către Coaliția pentru Familie (CpF), pe 24 mai 2016.

Marţi, 11 septembrie 2018, la mai bine de un an după ce a trecut de Camera Deputaților, inițiativa a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional, cu 107 de voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și 7 abțineri.

Coaliţia PSD-ALDE are 85 de senatori şi trebuia să strângă minimum 91 de voturi pentru ca iniţiativa să fie adoptată. La propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae, s-a votat nominal, după ce, săptămâna trecută, PSD şi ALDE hotărâseră să scoată sistemul electronic de vot din Senat.

USR a votat împotrivă. Dintre liberali, Florin Cîțu, Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu și Iuliana Scântei s-au abținut; ceilalţi au votat „pentru”. Printre senatorii absenți la vot s-au numărat Traian Băsescu (PMP) și Teodor Meleșcanu (ALDE).

Urmează verificarea constituționalității acestei inițiative.

Dacă CCR va da undă verde, românii vor fi chemați la referendum pe 7 octombrie, pentru a spune dacă sunt de acord că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Pentru validarea referendumului trebuie ca la urne să se prezinte cel puţin 30% dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea lui se face cu voturile a 25% dintre alegători.

Nicoleta Pauliuc (PNL): „Este datoria noastră să redăm demnitatea familiei”

La dezbaterea de marţi, primul senator liberal care și-a anunțat susținerea pentru inițiativa CpF a fost Nicoleta Pauliuc (Ilfov). Argumentele principale au fost tradiția și redarea demnității familiei.

În viziunea sa, sprijinirea natalității și reducerea emigrației se pot face dacă România are „familii puternic ancorate în tradiție”.

„Drumurile grele și anevoioase sunt mai ușor de trecut împreună în familie, așa am văzut în copilărie, în satul natal.

Avalanșa de informații, oferite de era digitală, face ca tradițiile să fie uitate sau abandonate (…) Tot mai des asistăm la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conștiința tradițională. E datoria noastră să redăm demnitatea familiei.

PNL dorește stoparea declinului demografic, care poate fi realizată pe două căi: prin sprijinirea natalității și reducerea emigrației.

Un răspuns pentru ambele probleme ar fi ca în România să avem familii puternic ancorate în tradiție. Votul meu e pentru păstrarea tradiției”, a spus Nicoleta Pauliuc.

„Numai așa vom putea sta cu fruntea sus în faţa oamenilor și în fața lui Dumnezeu”

În aceeași notă a continuat, mai târziu, colegul său Eugen Pîrvulescu, senator PNL de Teleorman, care a şi mărturisit că a participat la strângerea de semnături pentru CpF:

„Pentru a intra în UE am fost dispuși să renunțăm la atâta suveranitate cât a fost nevoie, ni s-au impus condiții pe care le-am îndeplinit fără clipire, ce să privatizăm − și am privatizat, ce să legiferăm − și am legiferat. Un singur lucru nu poate fi negociat, azi: spiritualitatea poporului român.

Votăm, astăzi, pentru organizarea unui referendum, pentru că numai așa vom putea sta cu fruntea sus în fața oamenilor și în fața lui Dumnezeu.

Votăm, astăzi, pentru că ne pasă de ce parcurs va avea România și de viitorul copiilor nostri. Așa să ne ajute Dumnezeu”.

Șerban Nicolae (PSD): „Nu cred în teoria unei mari explozii”

Dimensiunea „religioasă” și cea „națională” ale propunerii de revizuire a Constituției au fost reliefate și de senatorul PSD Șerban Nicolae.

Mai direct decât antevorbitorii săi, el a spus că susține inițiativa CpF pentru că doar un bărbat și o femeie „pot procrea”:

„Trei miliarde de bărbați nu pot procrea fără o femeie, la fel cum trei miliarde de femei nu pot procrea fără un bărbat. Nu e o chestiune pe care o fixăm printr-o lege dată de Parlament.

E o lege naturală, e o lege care vine din creație. Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu și că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii.

Românii sunt o națiune creștină și nu de acum, ci de două mii de ani. Românii nu au primit credința în Hristos de la preoți misionari, de la pastori luminați, ci direct de la apostoli, de aceea cred că avem obligația să dăm azi un vot”.

„Dacă există copii orfani, nu ar trebui ca răul unui copil să fie satisfacția altora”

În continuare, Șerban Nicolae a spus că nu e întâmplător faptul că primul cuvânt pe care îl rostesc copiii este mama.

„Am auzit și am încercat să înțeleg teoriile celor care vorbesc de cupluri de persoane de același sex, care ar putea să adopte copii. Sunt convins că sunt animați de cele mai bune sentimente.

Din păcate, o asemenea dorință presupune că răul s-a produs (…) Eu îmi doresc să nu existe în România copii abandonați, iar dacă există copii orfani, nu ar trebui ca răul unui copil să fie satisfacția altora, de aceea eu cred că orice copil are dreptul să crească într-o familie cu mamă și tată”, a adăugat senatorul PSD.

Titus Corlățean (PSD): „Nimeni nu îmi va putea impune să legiferez păcatul în România”

Un alt senator PSD, Titus Corlățean, a respins acuzațiile de homofobie îndreptate asupra celor care susțin inițiativa de revizuire a Constituției.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Acest referendum nu e îndreptat împotriva cuiva sau a altor opțiuni, ci e pentru valorile în care noi credem. Oare noi, românii, mai avem dreptul să credem și să ne promovăm valorile în care noi credem?

Nimeni nu îmi va putea impune să legiferez păcatul în România.

România a fost și este o țară creștină. Ieri, la deschiderea anului școlar, peste tot s-a început, sau aproape peste tot, cu imnul national.

Îl cântăm așa, cu mândrie, bărbați și femei, cu pieptul scos înainte, și vibrăm la acest lucru, dar ia să ne aducem aminte ce spune ultima strofă (…), «oastea e creștină», pentru că poporul e creștin”.

Corlăţean a afirmat că „referendumul nu e despre definirea familiei, ci despre definiția legală, constituțională a căsătoriei” și a făcut un apel:

„Să nu schimbăm noi, oamenii, ceea ce a fost creat cu mult timp înainte de către cineva mult mai important decât noi toți aici la un loc”.

„Astăzi luptăm cu cei care vor mințile și sufletele copiilor noștri”

Pe un ton mai dramatic a continuat colegul său de partid Gabriel Leș (senator de Satu Mare).

El a spus că România duce „un război nou” cu „cei care vor mințile și sufletele copiilor noștri” și că este de datoria fiecărei generații de părinți „să le lase copiilor o Românie care să nu le pervertească mințile și sufletele”.

„Suntem responsabili atât înaintea lui Dumnezeu, cât și a copiilor noștri de ceea ce facem astăzi. Cei care vor lupta pentru această cauză vor rămâne cinstiți în istoria României.

Familia este creația lui Dumnezeu și este formată din bărbat și femeie. Națiunea română are nevoie de Dumnezeu.

Prezența și binecuvântările Lui le vom avea nu în rebeliune față de El. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai spus Leş.

Asociația ACCEPT: „Senatul României ridică homofobia la valoare de stat”

După votul din Senat, asociația ACCEPT, care apără drepturile persoanelor LGBT, a criticat dur modul în care a decurs dezbaterea privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției.

„Astăzi Senatul României ridică homofobia la valoare de stat și sacrifică protecția constituțională pentru numeroase familii din România, prin votul majorității parlamentare și al reprezentanților unor partide politice din opoziție în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție.

Votul de astăzi reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată și de familie, protejat atât de articolul 26, cât și de articolul 48 din Constituție. Dreptul la viață de familie este inalienabil și aparține tuturor persoanelor, indiferent de gen și orientare sexuală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului”, arată asociația într-un comunicat de presă.

Dorin Bădulescu (ALDE): „Trebuie să rămânem așa cum Cel de Sus ne-a definit”

Mai temperat s-a dovedit senatorul ALDE Dorin Bădulescu, parlamentar de Buzău. În viziunea sa, „poporul român are un mare atu – toleranța”, dar, chiar și așa, „toleranța nu poate trece peste anumite limite”.

Bădulescu crede că această inițiativă poate reforma din punct de vedere moral societatea noastră, care a fost invadată de „tradițiile celorlalți”:

„Democrația nu înseamnă să renunțăm la tradiții și la familie. Poporul român are, ca informație axiomatică existențială, căsătoria liber încheiată între bărbat și femeie, și toți știm acest lucru.

Cred că trebuie să rămânem așa cum Cel de Sus ne-a definit”.

Cseke Attila (UDMR): „Se pune, într-un fel, un semn de egal între noțiunea de familie și căsătorie, ceea ce e greșit”

„Nici ca voi, dar nici împotrivă”. Cam așa s-ar putea rezuma poziția senatorului UDMR Cseke Attila.

Deși a spus că textul propunerii este mai bun decât cel actual, Cseke este de părere că defectul iniţiativei este că pune semnul egal între căsătorie și familie.

Totuși, el a subliniat că „toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definirea căsătoriei în sensul în care să fie consimțită între un bărbat și o femeie”.

„Se încearcă inducerea ideii că, dacă nu ești căsătorit, nu ai familie, ceea ce e greșit. Trebuia ca, în acest moment, aceste situații să fie reglementate prin propozițiii simple, la nivel constituțional, să se reglementeze statutul familiei, statul căsătoriei, statutul concubinajului.

Nu s-a întâmplat acest lucru, prin urmare senatorii UDMR vor vota după propria conștiință”, a spus Cseke Attila.

Florina Presadă (USR): „Vom vota împotrivă pentru că nu rezolvă o problemă existentă în societate”

Cei mai vehemenți împotriva inițiativei CpF au fost senatorii USR care au luat cuvântul în plen.

Florina Presadă și Vlad Alexandrescu au catalogat această propunere de modificare a Constituției drept „un demers populist”, declanşat de „politicieni în goană după legitimitatea pe care și-au pierdut-o, încercând să ne dezbine printr-un non-subiect”.

Ambii au acuzat PSD-ALDE că încearcă să abată atenția societății civile de la situaţia economică a ţării, de la modificarea legilor Justiției şi de la anchetarea violențelor Jandarmeriei din 10 august.

„Prea puțin au fost invocate în această dezbatere adevăratele probleme cu care se confruntă familia în România. Un vot împotriva modificării Constituției nu este un vot împotriva familiei”, a spus Vlad Alexandrescu.

„USR va vota împotriva acestei propuneri, pentru că nu rezolvă o problemă prezentă, în acest moment, în societatea românească. (…)

Nu face decât să clasifice familiile existente în unele constituționale și altele mai puțin constituționale. Ce se întamplă, însă, cu familiile unde părinții au făcut copii, dar nu s-au căsătorit?

Ce se întâmplă cu familiile unde bunicii cresc copiii pentru că părinții au plecat la muncă în străinătate? Cum rămâne cu sărăcia în care se zbate societatea românească?”, a mai spus senatoarea Florina Presadă.

Ce este Coaliția pentru Familie

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, alcătuită din organizații ale societății civile.

„Coaliția pentru Familie își propune să atragă cât mai multe organizații și persoane vizionare, care, unite într-o mișcare civică de masă, să influențeze pozitiv societatea și procesul decizional care privește societatea în România”. (Puteţi vedea componența Coaliției aici).

Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2016, Coaliția pentru Familie a încheiat protocoale de colaborare cu PSD, cu PNL și cu ALDE, în vederea susținerii inițiativei legislative de revizuire a articolului 48 (1) din Constituția României.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios