Sursa foto: pixabay.com
09/01/2018
Facebook exploatează vulnerabilitatea psihicului
Foști manageri ai companiei Facebook au început să vorbească despre latura negativă a rețelei de socializare, ale cărei efecte asupra psihicului uman, spun ei, au fost preconizate de la bun început.
Astfel, Chamath Palihapitiya, fost șef al diviziei care se ocupă de creșterea numărului de useri, a declarat într-un interviu acordat celor de la Stanford’s Graduate School of Business că Facebook are un impact negativ asupra societății.
Spusele lui sunt citate de site-ul TechCrunch, care a preluat și comentariile în cascadă publicate după apariția interviului.
„Reacțiile rapide, care se succed circular fiindcă se bazează pe stimularea nivelului de dopamină din creier − și pe care noi le-am creat −, distrug felul în care funcționează societatea. Nu mai există discurs public. Nici cooperare. Doar dezinformare și neadevăruri”.
Chamath Palihapitiya,
fost director de departament la Facebook
Declarațiile lui Chamath Palihapitiya au venit imediat după dezvăluirile lui Sean Parker, fost președinte al Facebook. Acesta a povestit de la ce idee au pornit el și Mark Zuckerberg când au fondat rețeaua.
Parker a spus că au urmărit din start crearea unui mecanism care să consume cât mai mult din timpul și atenția conștientă ale utilizatorilor.
„Dumnezeu știe ce se întâmplă în creierele copiiilor noștri”, a mai spus Parker.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Aceste dezvăluiri au fost făcute în cadrul unui interviu acordat celor de la Axios.
„Trebuia să pricepem cum am putea să vă oferim constant câte o doză mică de dopamină. E vorba despre o nevoie circulară de validare socială. Practic, exploatam o vulnerabilitate a psihicului uman. Noi, inventatorii, am înțeles asta de la început, eram conștienți de asta (de implicații − n.r.), dar tot am făcut-o”.
Sean Parker, fost președinte Facebook
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
După interviul lui Palihapitiya, conducerea Facebook s-a simțit datoare să reacționeze. În comunicatul dat publicității se arată că acesta a părăsit compania în urmă cu 6 ani și că, atunci, rețeaua de socializare era cu totul diferit față de ceea ce reprezintă astăzi.
„Crescând, am înțeles responsabilitatea care ne revine. Ne luăm rolul foarte în serios și ne străduim să ne îmbunătățim performanțele.
Am investit în cercetări derulate de experți din zona academică pentru a înțelege efectele serviciilor pe care le oferim asupra stării de bine a oamenilor și am folosit rezultatele în procesul de dezvoltare a produselor noastre”, se spune în comunicatul Facebook.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this