Dumnezeu e la un bloc distanță: scene din irealitatea imediată

Ciprian Măceșaru este un scriitor minuțios, observă cu minuțiozitate, descrie cu minuțiozitate și tot cu minuțiozitate este atras de reliefarea paradoxurilor, a tensiunilor, a picanteriilor realului.

Pentru a se feri de banal și de o reproducere 1 la 1 a rezultatelor observației directe transferă de cele mai multe ori narațiunea în contexte deconcertante, derutante, care scurtcircuitează percepția empirică, bazată pe experiență, a unei situații, dezarmându-și cititorul și permițându-i să îl surprindă.

Procesul acesta se întâmplă la nivel de detaliu nefiresc, livrat ca normalitate, care modifică semnificațiile și, prin urmare, întreaga convenție narativă. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Deși se joacă, la acest nivel, cu „lumile fantastice”, construcțiile narative ale lui Măceșaru nu sunt alegorice, sunt mai degrabă seci, în sens pozitiv, de expresie directă, mizând pe jocuri ale inteligenței și umor de situație. 

Cele 11 proze foarte scurte din volum sunt de fapt 11 scene de viață, legate în principal de sentimentul de dezabuzare. Stranietatea, absurdul, umorul și un foarte subtil filon erotic le traversează ca o pânză freatică mascată în spatele unor situații comune.

Preferatele mele sunt Țâțe, unde obsesia a doi frați pentru sânii mătușii lor ia o turnură neorealistă, tragicomică; Uite-așa n-aș vrea să mor, în care moartea tatălui personajului declanșează un set de amintiri cu o încărcătură poetică accentuată, dar care nu cade nicio clipă în patetism, fiind virată înspre un soi de ridicol existențial care râcâie pe interior; Corpuri, în care dinamica de cuplu, cu toată frustrarea, ironia și tachinările ei este reprezentată mai autentic decât credeam că poate fi transferat în scris și Turiștii, în care drama sărăciei unei familii și a deciziilor pe care sunt nevoiți să le ia se deschide armonios spre final într-o rază izbăvitoare de speranță.

Acestea sunt preferatele mele, dar toate prozele din acest volum sunt foarte bune sau excelente. O carte perfectă pentru lectură la mare, la munte sau în metrou, se citește integral într-o oră și un pic, însă veți avea senzația că ați trecut prin ani de viață.

Ciprian Măceșaru, Dumnezeu e la un bloc distanță, CDPL, 2021

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...