Gheorghe Gheorghiu –Dej pe Aeroportul Băneasa înainte de plecare la Conferința de Pace de la Paris, întreţinându-se cu Ana Pauker şi Florica Bagdasar. 11 august 1946. Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Dosarul Pauker va fi analizat de Arhivele Naționale. Licitația se suspendă

Casa de licitații de artă Artmark a decis anularea licitației prin care se scotea la vânzare un volum de documente din dosarul disciplinar al activistei comuniste Ana Pauker. Societatea a comunicat reprezentanților statului că va permite accesul specialiștilor de la Arhivele Naționale ale României pentru a stabili fără echivoc autenticitatea documentelor menționate în cuprinsul dosarului. 

PressOne a scris pe larg aici despre acest caz. 


Arătam că în ultima săptămână din luna ianuarie 2022, Artmark anunțase organizarea – pentru mijlocul lunii februarie – unei licitații sub titlul „7 Colecții”, cuprinzând manuscrise și autografe. Lotul de la poziția 87, „Dosarul Pauker”, a produs stupoare și revoltă în rândul cercetătorilor de istorie, care au cerut anchetarea cazului, sub suspiciunea că ar fi vorba de documente inedite sustrase din arhivele publice. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Scandalul a fost alimentat mai cu seamă de numărul mare de documente din dosarul scos în licitație privată. Este vorba de 827 de file cu materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker, epurată politic în anii ‘50. În plus, cei familiarizați cu studierea materialelor de arhivă și cu uzanțele din dosarele disciplinare deschise de Comitetul Central al PCR, au recunoscut în imaginile informative oferite pe site-ul casei de licitații notaţiile olografe aparţinîndu-i, cel mai probabil, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care folosea un creion albastru și unul roșu pentru a adnota filele de anchetă. 

Arhivele Naționale ale României dețineau 6 dosare cu ancheta Anei Pauker. Despre existența acestui al 7-lea dosar nu s-a știut până în momentul în care casa de licitații Artmark nu a anunțat, în urmă cu câteva zile, pe site-ul propriu, conținutul și prețul de pornire: 600 de euro. În descrierea dosarului, curatorul Artmark menționează că ar cuprinde inclusiv „declarația autocritică Anei Pauker”, o „piesă unică, de mare însemnătate istorică”. 

Directorul adjunct al Arhivelor Naționale ale României, istoricul Alina Pavelescu a declarat pentru PressOne: „Cred că acest dosar e ultimul din seria anchetei Pauker, cel pe baza căruia s-a luat decizia de excludere. Trebuie să îl vedem, nu putem specula. Dar însemnările olografe de pe pagini nu pot fi decât unice. Ținea de modul de lucru al acestor comisii ale Comitetului Central. Oricum, membrii nu își luau copiile adnotate acasă. Dacă vă uitați pe pagini, au multiple numerotări în dreapta sus. E semn că au trecut prin mai multe procese de arhivare. Copiile personale nu ar avea de ce să fie numerotate așa, la om acasă. Dar asta e valabil doar dacă pozele de pe site sunt reale. ”

La începutul săptămânii, pe 31 ianuarie, Arhivele au trimis societății Artmark o adresă în care solicitau retragerea lotului de la vânzare și accesul la studiul dosarului. Astăzi, Artmark a răspuns favorabil cererii. 

În cazul în care Arhivele vor constata apartenența dosarului la fondul de arhivă al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, instituția va sesiza organele de anchetă penală pentru a cerceta furtul calificat din documente de patrimoniu cultural. 

Cu privire la proveniența dosarului, Artmark a comunicat Arhivelor Naționale că a fost luat în custodie de la „un anticar bucureștean care a relatat circumstanțe credibile de procurarea legală a acestui dosar”.

Vă asigurăm că am fi refuzat consignarea lotului în vederea vânzării dacă biroul de specialitate ar fi avut suspiciunea unei sustrageri ilicite de către consignant”, au mai arătat cei de la Artmark. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...