Eforturile supraomenești depuse de cadrele medicale și de toți cei care răspund la urgențele din pandemie sunt luate de prea multă lume ca de la sine înțeles. Recunoștința este rară, uneori medicii se confruntă chiar cu revolta pacienților, iar lunile care urmează vor fi extrem de grele pentru miile de oameni care lucrează în spitale.

Tocmai de aceea, un proiect artistic încearcă să ne facă să înțelegem și să recunoaștem acest efort uriaș. „Don’t Take Them for Granted” este un proiect public inițiat de comunitatea UNFINISHED ce cuprinde imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros în perioada martie – august 2020.

Artiștii au documentat prin fotografii și texte peste 70 de ore din lupta împotriva virusului COVID-19, așa cum au fost trăite în secțiile de terapie intensivă (ATI) din principalele spitale publice din București: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Militar ROL 2 și Spitalul Universitar de Urgență.

Imaginile sunt alb-negru și documentează practic emoția și tensiunea din spitale, dar și lucrurile care nu sunt remarcate de publicul larg sau chiar de către pacienți, așa cum menționează chiar inițiatorii:

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Proiectul se concentrează în mod special pe tensiunea și dificultățile înrădăcinate adânc în sistemul nostru medical. În spatele medicilor, într-un con de umbră, se află o armată de oameni care muncesc enorm (asistente, portari, interni, tehnicieni, funcționari, curieri, paznici) și care, în aceste momente dificile, merită mult mai mult decât să fie percepuți ca și cum ni se cuvin.

Remarcabilă este și asocierea actorului Benedict Cumberbatch, care oferă un voice over destinat nu doar românilor, ci unui public global. Este, practic, un apel colectiv la recunoștință orientat nu doar către medici, ci și către cei mulți aflați în preajma lor și care se expun la fel de mult.

În afară de clipul pregătit pentru publicul internațional și un website în care se pot vedea imaginile în detaliu, va fi deschisă publicului și o instalație artistică în piața George Enescu din București, cu proiecții care au loc de la 11 dimineața până la miezul nopții. Instalația se poate vizita gratuit, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică.

Am ales să montăm instalația într-o piață publică pentru a aduce realitatea din spatele porților medicale în mijlocul societății și pentru a încuraja oamenii să aibă această conversație și să conștientizeze că doar având grijă unul de celălalt putem trece peste asta”, spune Cristian Movilă.

Foto: Cristian Movilă

Artista franceză Capucine Gros a vrut să facă punți, prin textul ei, între personalul medical și pacienți, prin conștientizarea faptului să suntem, de fapt, o mare familie.

De exemplu, a aminti că suntem cu toții copilul cuiva este o idee simplă și accesibilă. Dar, la un nivel mult mai profund, ne face să-i vedem pe toți ceilalți ca pe o rețea invizibilă interdependentă, și nu ca pe niște indivizi solitari. În astfel de timpuri, avem nevoie de empatie, solidaritate și de o înțelegere reală a ceea ce poate însemna puterea unei comunități. ”

Într-o perioadă în care societatea este divizată inclusiv în privința răspunsului la pandemia de COVID-19, astfel de inițiative sunt mai mult decât binevenite. UNFINISHED este un proiect al fundației Eidos.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.