REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Eduard Hellvig este directorul SRI din februarie 2015. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost membru în Academia de Științe ale Securității Naționale

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, este cel de-al 33-lea membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN) identificat de PressOne.

Numele lui Hellvig se adaugă celor 32 pe care le-am făcut publice, în exclusivitate, în această lună. Conducerea ASSN refuză în continuare să pună la dispoziția presei, în mod oficial, lista membrilor instituției, deși aceasta este una publică și finanțată de la bugetul de stat.

*

Mai multe surse ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că Eduard Hellvig a făcut parte din Academia de Științe ale Securității Naționale până de curând.

Informația ne-a fost confirmată oficial de către Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI. Acesta a spus că Eduard Hellvig a devenit membru al ASSN în septembrie 2015, când i s-a spus că, în calitatea lui de director al SRI, trebuie să facă parte din Academie. Marincea a precizat că Hellvig a demisionat din ASSN în luna decembrie 2015.

Eduard Hellvig a făcut parte din Secția Informații și Securitate Națională a ASNN. Motivele demisiei nu ne-au fost comunicate.

Eduard Hellvig (primul din stânga), la conferința de prezentare a ASSN din 17 iunie 2015. Foto: Pagina oficială de Facebook a SRI

Potrivit legii de funcționare a ASSN și statutului Academiei, funcția de director al SRI nu este una care să-l transforme pe deținătorul ei în membru din oficiu al ASSN.

Ba, mai mult, cerința de bază face referire la faptul că membrii ASSN trebuie să fie „personalități de o deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.

Eduard Hellvig nu îndeplinește acest criteriu: el nu are studii sau cercetări științifice în chestiuni de securitate națională.

Hellvig este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și are un doctorat în Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), al cărei rector este actualul președinte al ASSN, Remus Pricopie.

Singurele sale legături cu domeniul securității naționale, înainte de a deveni directorul SRI, au fost două cursuri de scurtă durată la Colegiul Național de Apărare și la Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”.

Surse apropiate de ASSN ne-au declarat că motivul pentru care este tergiversată publicarea oficială a listei cu membrii Academiei ține de faptul că, în acest moment, se lucrează la un plan de recredibilizare a instituției, prin înlăturarea celor care au o reputație îndoielnică sau care nu au nicio legătură cu zona de securitate națională.

Alte surse apropiate de ASSN ne-au spus că Remus Pricopie s-a aflat în SUA în urmă cu circa două săptămâni, unul dintre motivele deplasării fiind acela de a discuta cu George Maior despre „situația ASSN”.

Unii membri ai ASSN au demisionat recent, după ce în presă au apărut informații că ei primesc indemnizație pe viață. Printre demisionarii pentru care există confirmări se numără Vasile Mihail Ozunu, fost vicepreședinte al ASSN până la mijlocul lunii februarie, Gabriel Liviu Ispas, fost membru fondator al ASSN, și generalul Cătălin Zisu.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Cine sunt demisionarii din ASSN

Generalul maior (r) Vasile Mihail Ozunu este profesor universitar, director al Colegiului Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” și unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Gabriel Oprea.

A fost secretar de stat la Apărare în mandatul de ministru al lui Gabriel Oprea. De altfel, acesta îi datorează, în bună măsură, cariera universitară.

Ozunu a făcut parte din comisia care în 2001 i-a acordat lui Oprea titlul de profesor universitar, fară ca acesta să îndeplinească vreo condiție de legalitate.

În octombrie 2015, Ozunu a făcut parte și din comisiile de susținere a tezelor de doctorat la fiica lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, și la ginerele acestuia, Alexandru Marius Tudor. El a făcut parte și din comisiile de susținere a mai multe teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia de Poliție și la Academia Națională de Informații, despre care PressOne a scris în exclusivitate.

Gabriel Liviu Ispas este secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil cu învățământul preuniversitar. A fost numit de Sorin Cîmpeanu în scurta perioadă în care acesta a fost prim-ministru interimar, după demisia lui Victor Ponta în noiembrie 2015.

Ispas este conferențiar universitar și decan suspendat la Facultatea de Drept a universității particulare „Titu Maiorescu”. Este absolvent de Drept și de Teologie. Este membru în Consiliul ARACIS.

A ocupat mai multe poziții de conducere în Ministerul Educației, în mandatele miniștrilor Anton Anton, Daniel Funeriu, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu și Remus Pricopie. A fost consilierul personal al premierului Adrian Năstase.

Este absolventul unui curs de scurtă durată la Academia Națională de Informații a SRI. În octombrie 2015 a făcut parte din comisiile de susținere a tezelor de doctorat la fiica lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, și la ginerele acestuia, Alexandru Marius Tudor.

Generalul locotenent Cătălin Ștefăniță Zisu este comandantul Comandamentului Logistic Întrunit din MApN, care are în subordine toate spitalele militare și Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”. El a doborât recordul de vârstă în Armata română, devenind general la doar 36 de ani.

Presa a relatat că Zisu și-a obținut titlul universitar în condiții suspecte, dar și că a fost implicat în schimburi de terenuri între MApN și Gigi Becali. Este cunoscut ca un apropiat al lui Gabriel Oprea.

Tăcerea conducerii ASSN

Conducerea ASSN a refuzat în mod constant să răspundă solicitărilor PressOne cu privire la membrii săi. Primele solicitări au fost trimise în luna ianuarie, pe adresa personală de e-mail a președintelui Remus Pricopie. Până acum, el nu a răspuns la e-mail, telefoane sau mesaje telefonice.

În 10 februarie am trimis o nouă solicitare în baza Legii 544/2001, de data aceasta prin poștă, pe adresa instituției, iar în 25 februarie am trimis o reclamație administrativă, pe aceeași cale.

Cum toate căile legale prin care putem solicita lista membrilor ASSN au fost epuizate, singura variantă rămasă a fost acționarea Academiei în instanță, lucru pe care l-am făcut în data de 18 martie.

Întrebat care este componența ASSN, vicepremierul Vasile Dîncu, „tatăl” Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, ne-a spus că nu este elegant să își demaște colegii, dar și că nu este exclus ca lista membrilor să fi fost clasificată.

George Maior, fostul președinte al ASSN, ne-a precizat într-un e-mail că va discuta chestiunea solicitărilor care vizează componența Academiei cu actualul președinte: „Referitor la lista membrilor ASSN, vă asigur că domnul Remus Pricopie este de bună-credință și vă va pune la dispoziție informațiile. Totuși, vă promit că voi suna personal ca să mă interesez despre stadiul acestei solicitări”.

Scurtă recapitulare

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...