Jandarmi de la BSIJ la sediul DIICOT din Bucuresti, 21 august 2024. Inquam Photos / George Călin
Jandarmi de la BSIJ la sediul DIICOT din Bucuresti, 21 august 2024. Inquam Photos / George Călin
05/09/2024
DIICOT vs. Presa. Lista dosarelor penale făcute de procurori împotriva jurnaliștilor
DIICOT a deschis, în ultimii 10 ani, șase dosare penale cu jurnaliști care documentau cazuri grave. Context.ro a inventariat aceste anchete care pot arăta apetența procurorilor anti-mafia în a hărțui reporterii care documentează corupția sau crima organizată.
- Într-unul din cazuri, procurorii au decis că o jurnalistă de la radioul public, devenită avertizor de integritate, trebuie să fie anchetată și trimisă în fața judecătorilor.
- Procurorii nu au dovedit, în niciunul din cele șase cazuri, că ziariștii ar fi încălcat vreo lege iar asociațiile profesionale le-au catalogat drept abuzuri.
- În schimb, procurorii DIICOT au refuzat să ancheteze cazul a doi jurnaliști care au fost filați.
„Are loc un eșec al modului în care acționează procurorii când este vorba de jurnaliști”, a declarat pentru Context.ro președinta Active Watch, Liana Ganea. Încercând să înțelegem cum s-a ajuns în ipostaza în care jurnaliștii sunt hărțuiți de autorități pentru simplul fapt că își fac meseria, Liana spune că „unii dintre procurori nu înțeleg și nu iau în calcul drepturile fundamentale la libertatea presei”.
„În practică, nu există niște mecanisme de control care să garanteze că procurorii acționează conform legii și cu independență. Am avut recent mai multe cazuri care au implicat procurori DIICOT și jurnaliști în care e clară existența unor conflicte de interese sau a unor apropieri nepotrivite cu persoane care erau în conflict cu ziariștii care au fost investigați”, mai susține Liana Ganea.
Cazul jurnaliștilor britanici de la Sky News
Jurnaliști britanici de la Sky News au fost audiați de DIICOT, în august 2016, după ce au realizat un reportaj despre presupusul trafic de arme din România.
Citește continuarea pe Context.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this