Țața Leana Vișan, 96 de ani, a fost doica lui Liviu Dragnea. Foto: Lucian Muntean

De unde vine Liviu Dragnea

În comuna Gratia din județul Teleorman, țața Leana Vișan, în vârstă de 96 de ani, îl așteaptă pe Liviu Dragnea, căruia i-a fost doică timp de 10 ani, să o mai viziteze măcar o dată.

E duminică dimineață, în ziua alegerilor, și țața Leana ne primește cu un zâmbet candid. Acesta e unul dintre puținele gesturi pe care le mai poate face fără osteneală.

„L-am crescut de mic de tot, numai în brațe îl purta Sandu (fiul adoptiv al doicii – n.r.). Era frumos băiat, și cumintee… Venea pe aici să se joace”, șuieră încet femeia.

Gratia este localitatea unde s-a născut liderul PSD, Liviu Dragnea. Țața Leana stă pe strada principală, într-o căsuță cât o cutie de chibrituri. Are o curte mare cu iarbă încă verde, în mijlocul căreia domnește un nuc bătrân.

Unii săteni zic că nucul are mai bine de 50 de ani și numai cablurile care s-au încurcat în crengile lui îi împiedică să-l taie și să-l pună pe foc.

Țața Leana trăiește aici de când s-a măritat. Într-un colț al cămăruței unde-și duce zilele atârnă poza ei de cununie. Pe un alt perete e o ramă de tablou cu mai multe fotografii alb-negru.

„Uite-l pe Liviu!”, ne arată bătrâna către o poză de pe perete.

Abia s-a așezat în capul oaselor, ajutată de Elena, vecina care o îngrijește.

Vedem un băiat (foto) căruia ne este greu să-i ghicim vârsta.

„Aici era mai micuț. A plecat în clasa a III-a. Acum e departe rău… Au, ce mă doare… Am căzut și am pățit cu mâna. Nu pot nici să mă ridic în pat”, zice țața Leana.

Nu-i e rudă de sânge lui Liviu Dragnea, dar a fost doica lui vreo 10 ani.

„Casa unde au stat dânșii când au venit era a parohiei, dar a fost demolată între timp. Tata lui era polițist și a fost detașat cu serviciul.

Țața Leana l-a îngrijit pe Liviu de la naștere până a plecat cu familia în altă localitate din județ, unde l-au mutat pe milițian cu serviciul”, ne explică doamna Elena.

„El nu voia să plece, zicea – «Fără tanti Leana nu mă duc.» Eu m-am dus după el și am stat o săptămână acolo”, ne întrerupe țața Leana.

Ea a rămas una dintre puținele persoane care au marcat copilăria lui Liviu Dragnea și care mai sunt în viață.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Liderul PSD și-a pierdut familia într-un interval mai mic de 10 ani. Mai întâi i-a murit mama, apoi fratele, în 2013, apoi tatăl. În plus, anul trecut, Liviu Dragnea a divorțat oficial de soția sa, Bombonica.

„Dar el vine? Vine și Liviu?”, întreabă țața Leana și se uită prin ușă, de parcă acum ar da să intre cel pe care l-a îngrijit în anii ’60.

*

Astăzi, la 54 de ani, Liviu Dragnea este președintele partidului care tocmai a câștigat alegerile parlamentare cu aproape 50% din voturi.

A strâns 20 de ani de carieră politică și, dacă înainte mai trecea, de când a intrat în Parlament nu l-a mai văzut nimeni prin satul natal.

„Mai trecea pe la țața Leana când avea o ocazie pe la primărie. A mai venit cu familia de câteva ori, dar după ce a plecat la Alexandria, nu prea a mai ținut legătura cu Sandu. Funcția te face uneori să nu te mai uiți în jos, doar în sus”, comentează doamna Elena.

Între timp, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 și este urmărit penal într-un nou dosar.

Țața Leana nu știe lucrurile astea. Ea și-l amintește altfel.

„Era un cuptor unde se făcea cărămidă,veneau țiganii să facă. Când nu se lucra acolo, Liviu se băga cu Sandu în gurile cuptorului. I-am căutat odată toată noaptea și i-am găsit pitiți acolo”, zâmbește bătrâna.

Apoi, firul amintirilor o trimite la înmormântarea mamei lui Liviu Dragnea, de acum câțiva ani.

„Pe Bombonica am cunoscut-o când am fost la înmormântare la maică-sa. Ea n-a vrut-o pe fată, n-ar fi vrut s-o ia. La taică-său n-am reușit să ajung, că n-am avut cu cine să mă duc. I-a îngropat la Lunca, satul de unde se trag ai lui”, mai spune femeia.

Pe țața Leana, amintirile acestea au obosit-o repede, așa că îi urăm sănătate și ne luăm rămas bun.

 *

La intrarea în Gratia dinspre București se află o biserică veche, din 1856. Aici a fost botezat și Liviu Dragnea, de către un preot care i-a fost și naș, și care i-a dat numele după un nepot al său.

„Liviu este un băiat foarte bun, un om foarte responsabil. Am fost coleg de școală cu fratele lui, Viorel, care a murit, săracul. A făcut pentru comuna asta ce nu a făcut nimeni. Avem asfalt, canalizare, tot ce ne trebuie. Uitați-vă ce frumos arată!

Când a candidat la Consiliul Județean, la noi a avut 95%. Oamenii îl iubesc foarte mult. Că mai beneficiezi și tu un pic când ajungi acolo unde e el, este normal”, ne spune părintele Radu Marin, care slujește azi la biserica din Gratia. Până în 2000, el a fost și consilier local din partea PDSR și, apoi, a PD.

Pe lângă noi trec localnici, perechi-perechi, care se îndreaptă către secția de votare.

Aprindem o lumânare pentru morți și una pentru vii.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...