Statul Islamic este unul dintre cei mai prolifici recrutori în mediul online.

Statul Islamic este unul dintre cei mai prolifici recrutori în mediul online.
06/06/2017
De ce sunt rețelele de socializare un mediu "ideal" pentru celulele teroriste
„Nu putem permite acestei ideologii să aibă un spațiu sigur în care să prolifereze. Însă asta este ceea ce internetul și marile companii care asigură servicii de internet pun la dispoziția teroriștilor”.
Declarația îi aparține premierului britanic Theresa May și a fost făcută după recentul atac terorist din Londra, al doilea eveniment de o asemenea gravitate din ultimele trei luni.
Cuvintele premierului May sunt dezbătute pe larg în presa britanică. Unii comentatori le contestă oportunitatea, pe motiv că lidera Partidului Conservator încearcă să mascheze astfel ineficiența guvernului său, pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile de joi, 8 iunie.
Alți comentatori au pus la dispoziția presei analize ale modalităților prin care musulmanii din Anglia se radicalizează. Concluziile acestor analize spun că internetul și, mai ales, rețelele de socializare sunt un factor-cheie în diseminarea mesajelor de ură ale jihadiștilor.
Un exemple de asemenea studiu este cel realizat pe durata a 5 ani de Centrul Internațional pentru Studiul Radicalizării (ICSR) de la King’s College Londra, care a urmărit traseul (inclusiv amprentele din social media) a 190 de cetățeni occidentali înrolați în structurile Statului Islamic din Siria și Irak.
Radicalizarea acestora s-a petrecut rareori doar în mediul online, spun cercetătorii. În general, străinii care au decis să se alăture Statului Islamic au făcut-o după întâlniri face to face cu membri ai unei celule teroriste.
Cu toate acestea, studiul citat spune că rețelele de socializare reprezintă o sursă esențială de informare și inspirație pentru „recruții” care urmăresc canalele de comunicare ale unor organizații teroriste.
Despre instrumentalizarea internetului de către organizații care ucid nevinovați în numele unor cauze milenariste se vorbește de cel puțin un deceniu.
Una dintre primele analize pertinente în domeniu îi aparține lui Gabriel Weimann, care, într-un raport realizat în 2004 pentru United States Institute of Peace (USIP), invocă atuurile internetului de care profită organizațiile teroriste.
Internetul e ușor de accesat, are o audiență uriașă și asigură o răspândire foarte rapidă a informațiilor. În plus, conținutul său e puțin reglementat, iar sancțiunile sunt aproape inexistente.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În multe privințe, internetul este o arenă ideală pentru activitatea teroristă: nu există cenzură, nici control guvernamental, iar comunicațiile pot fi protejate. În plus, e foarte ieftin să susții un site sau să „sponsorizezi” o postare care să ajungă la mii de oameni.
„Site-urile teroriste țintesc trei tipuri de audiență: actuali și potențiali susținători, opinia publică internațională și pe cei desemnați ca fiind inamicii lor publici. (…) Teroriștii folosesc internetul pentru război psihologic, propagandă, strângere de fonduri, recrutare, data mining și coordonare de acțiuni”.
Fragment dintr-un raport al USIP care datează încă din 2004
Ce afirmație din acest studiu nu a rămas valabilă 13 ani mai târziu? Doar viteza de diseminare a informațiilor de propagandă s-a mărit, căci Facebook nu exista, iar Statul Islamic nu apăruse încă pe harta terorii.
Confruntat cu lipsa de discernământ a Rețelei, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, spunea în februarie 2017:
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
„Cercetăm sisteme care ar putea să citească texte sau să vadă fotografii și video-uri și să înțeleagă dacă ceva periculos e pe cale să se întâmple. Suntem într-un stadiu incipient, dar a început să ne preocupe conținutul, iar algoritmii pe care îi folosim generează deja o treime din raportările pe care le primește echipa de editori. Vom începe să explorăm posibilitatea de a folosi inteligența artificială pentru a diferenția știrile despre terorism de propaganda teroristă”.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this