Sursa foto: Koen Eijkelenboom / Unsplash.com
20/12/2018
De ce simplitatea face viața mai frumoasă
Crăciunul ar trebui să fie un prilej de răgaz și reflecție, dar frenezia căutării de cadouri face ca zilele ce-i sunt premergătoare să devină o corvoadă.
Nu e de mirare că, în Occident, tot mai multe familii renunță la tradiția cadourilor de Crăciun, preferând să cheltuie mai puțini bani și să petreacă mai mult timp împreună de sărbători.
Oamenii care s-au săturat de stresul și alergătura cumpărăturilor aleg să facă daruri simbolice persoanelor apropiate sau să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pe cadouri.
Acesta este doar unul dintre efectele unei mișcări de rezistență mai ample împotriva consumerismului care ține în mișcare economiile moderne și care ne face viețile tot mai grăbite și mai superficiale.
Michael Norton, un profesor la Harvard Business School care a studiat legătura dintre bani și fericire, spune că oamenii își pun două întrebări pentru a afla dacă sunt mulțumiți de un anumit aspect al vieții lor:
- „O duc mai bine decât înainte?” și
- „O duc mai bine decât ceilalți?”.
Dar majoritatea lucrurilor care contează în viață sunt greu de măsurat, așa că avem tendința să comparăm acele lucruri ce pot fi măsurate: salariile, hainele, telefoanele, mașinile, casele.
Astfel de comparații ne lasă mereu nesatisfăcuți, căci în fiecare an apar modele mai noi și mai bune, iar noi suntem tot nemulțumiți cu ceea ce avem.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Alternativa la această vânare de vânt este redescoperirea simplității ca virtute.
Începând cu Platon, filosofii antici au încercat să-și convingă semenii că viața bine trăită este una simplă, frugală, ferită de excesele și extravaganțele care sunt asociate cu bogăția.
În sens mai larg, frugalitatea nu se referă doar la administrarea mai chibzuită a banilor, ci și la detașarea de materialism, apropierea de natură și aprecierea plăcerilor simple ale vieții.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Deși aceste lucruri nu sunt în sine o garanție a vieții bine trăite, ele tind să îi facă pe oameni mai buni și mai împăcați cu ei înșiși.
Cumpătarea, prudența și stăpânirea de sine care sunt necesare pentru a te încadra într-un buget sunt virtuți care întăresc caracterul, în timp ce disponibilitatea de a cheltui mai mult decât îți permiți și de a te îndatora reflectă o anumită slăbiciune morală.
Iar dacă virtutea este într-adevăr aliniată cu fericirea, așa cum ne învață filosofii, atunci simplitatea și frugalitatea conduc către un sentiment profund de împlinire, în timp ce luxul și opulența sunt semne ale unei vieți superficiale.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Conceptul de „frugalitate” s-a transformat de-a lungul timpului, fiind asimilat astăzi de către propovăduitorii minimalismului, dar idealul unei vieți simple devine mai atrăgător pe măsură ce lumea în care trăim devine mai complicată.
Profesorul de filosofie Emrys Westacott, care a scris o carte despre istoria intelectuală a frugalității, crede că viața simplă nu este doar frumoasă, ci și necesară, ținând cont de presiunile economice tot mai intense asupra ecosistemului fragil al planetei.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this