Ismail Kadare. Foto: Magda Grădinaru / Spotmedia
04/07/2024
De ce Kadare a contat atât de mult: Ce nu ne-au dat voie foștii nomenclaturiști și securiști ne-a permis literatura lui
Mediocritatea lui Marx și resentimentul au stat la baza unei ideologii care ne-a terorizat și ne-a compromis umanitatea și ale cărei efecte perfide constituie nucleul traumatic al mai multor generații. E ceea ce mi-a spus Ismail Kadare în interviul pe care mi l-a acordat și în care a arătat că răul e mereu duplicitar și ne testează.
A fost unul dintre scriitorii generației mele, cei copii încă în comunism, dar cu părinți care fuseseră reduși la rușine și tăcere și care ne-au spus prea puține despre teroarea în care ei și-au trăit mare parte din viață. O teroare difuză, perversă, care putea să ia doar chipul întoarcerii privirii de la cel căruia i se întâmpla un rău.
O teroare absurdă, pe care Ismail Kadare a redat-o cel mai limpede: poliția politică a dictaturii care continua să asculte înregistrări și de dincolo de moarte, pentru că mortul fusese îngropat cu tehnica de ascultare pe el.
A fost unul dintre drumurile noastre spre adevăr. Ismail Kadare, Milan Kundera, Nicolae Steidhardt, Norman Manea, Peter Nadas, Herta Muller.
(...)
Reiau o parte din interviul făcut cu Ismail Kadare la Paris, tocmai terminase volumul de memorii și urmărea jurnalele de știri ale televiziunii albaneze: erau alegeri și, ca-n orice țară ex-comunistă, problema lustrației ratate era o temă.
Ismail Kadare: Cu cât am continuat să scriu, cu atât am găsit raţiunea profundă a vieţii mele şi asta a fost mult mai important decât confortul cotidian şi libertatea cotidiană, exterioară. Aveam libertatea interioară de a scrie şi asta m-a făcut fericit.
În timp ce lucram la cărţile mele, uitam lumea comunistă, uitam de Albania, uitam de Moscova, de Tirana şi toate idioţeniile legate de plenare, congrese. Cred că Pasternak, Mandelştam trăiau acelaşi lucru; dacă nu, nu ar fi putut scrie în acele vremuri.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ana Ahmatova, de pildă, are o frază foarte bizară; ea era obsedată că şi-ar fi scris unele dintre poeme atunci când era moartă. Ea credea că le-a scris când era moartă: e la fel ca atunci când eu spun că am trăit în altă lume, dar ea a formulat-o într-un mod mai interesant. Au fost câteva perioade din an, atunci când scriam, când eram mort.
Magda Grădinaru: Cum se simţea protagonistul romanului dumneavoastră ”Umbra”: venind din Albania comunistă în Franţa, un mort în lumea celor vii.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Asociația Sache: Locul unde toate animalele sunt vindecate până la capăt
În 2016, când a deschis cabinetul veterinar, Laura Fincu era convinsă că inițiativa lor de antreprenoriat social va rezolva problema câinilor din România. Aproape 9 ani mai târziu, după peste 100.000 de sterilizări făcute în campaniile aproape săptămânale prin țară, nu mai e atât de convinsă, dar crede în continuare cu tărie că lucrurile se vor îmbunătăți. Ca să contribuie la asta, asociația Sache construiește primul spital social pentru animale din România.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this