Ioan Bebeșelea, acționar și bucătar la restaurantul Syndicat Gourmet din Sibiu. Foto: Gabriela Cuzepan

Ioan Bebeșelea, acționar și bucătar la restaurantul Syndicat Gourmet din Sibiu. Foto: Gabriela Cuzepan
25/05/2018
"De ce aș pune în meniu pește din acela pompat, de la crescătorie?"
Doi prieteni din facultate, Ioan Bebeșelea și Raul Buzgar, au deschis în urmă cu 4 ani un restaurant în Piața Aurarilor din Sibiu. Au mizat la început pe specificul indian, ca noutate absolută în oraș, pentru ca ulterior să descopere alchimia ingredientelor luate direct de la țărani și combinarea lor delicioasă după rețete vechi, ignorate în Ardeal.
Restaurantul lor, Syndicat Gourmet, a fost nominalizat recent în ghidul Gault&Millau, la categoria „Terroir / colaborare cu producătorii locali”.
Ceilalți nominalizați la această categorie sunt Oana Coantă, chef și manager la Bistro de l’Arte (Brașov), și Alexandru Dumitru, de la Atra (Valea Doftanei).
„Nu ne-am dorit o locație în zona zero, în buricul Sibiului, ci într-o zonă adiacentă. În primul rând, fiindcă, în centru, chiriile erau exagerate.
Ne doream ceva mai micuț, mai intim, iar într-o zonă cu un flux foarte mare de turiști nu am fi avut atmosfera asta. Pentru mine, Piața Aurarilor e una dintre cele mai fermecătoare zone din Sibiu”, spune Ioan Bebeșelea.
Cu o carieră în marketing online, IT și vânzări, el s-a reinventat alegând să devină un bucătar profesionist.
Într-un stagiu profesional de jumătate de an, petrecut în India și Bangladesh, a făcut cunoștință cu o parte din bucătăria orientală. Când s-a întors, s-a apucat să gătească pentru amici.
„Le povesteam prietenilor ce minunății am mâncat pe acolo.
Păi hai, ce tot atâtea povești, gătește-ne și nouă ceva!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Până la urmă, s-a născut curiozitatea de a lucra într-o bucătărie profesionistă.
Apoi, invitația prietenului meu de a deschide ceva împreună.
Mi-a amintit de discuțiile din facultate, când ne doream să avem barul nostru, restaurantul nostru.
Dintr-un impuls, țac-pac, am deschis Syndicat Gourmet. De atunci, meniul a evoluat destul de mult. A evoluat și piața, am evoluat și noi, am învățat foarte mult.
La început, aveam o componentă mai spre specific indian, dar ne asumasem să și profităm cât mai mult de ingredientele proaspete. Ușor, ușor, am ajuns la partea asta de rețete tradiționale românești și am căutat unele mai vechi, pe care le-am adus puțin în actualitate”.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Toscana. Desant de primăvară în inima frumuseții.
Socoteala de acasă: Măreția Domului lui Brunelleschi din Florența, Galeria Uffizi cu toate ungherele și comorile ei nesfârșite, Michelangelo, Botticelli și Caravaggio, drumul pe jos până la Siena pe Via Romea del Chianti și vinurile aferente, potecile șerpuind printre semețe palazzo din piatră în vârfuri de deal, livezi de măslini și podgorii nesfârșite poleite în lumina de primăvară a Toscanei.
*
Meniul s-a restrâns în timp, iar preparatele sezoniere n-au fost primite întotdeauna cu entuziasm.
La Syndicat Gourmet nu vei găsi pește sau supă de roșii, primăvara, când la piață nu se găsesc legume din producția locală. Bucătarul spune că ideea e să se aprovizioneze cât mai rar, spre deloc, de la supermarket.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„De la început a existat viziunea de a nu avea meniuri stufoase. Față de cel din prezent, meniul din 2014, când am deschis, era de 5 ori mai mare. Veneau clienți și spuneau − Bă, ce e cu meniul ăsta atât de scurt? Dacă venim de două ori nu mai avem ce mânca aici.
Uite, deocamdată nu avem pește în meniu. De-abia de anul trecut au început să apară niște surse decente de păstrăv pe plan local.
De ce aș lua pește din acela de crescătorie, pompat? Sau dorade și alți pești aduși cine știe de unde și crescuți în cine știe ce fel? Somon și fructe de mare congelate? Pentru ce?”.
Syndicat Gourmet lucrează cu câțiva producători locali pentru ingredientele principale: carnea de porc vine de la Tălmaciu, cea de oaie și brânzeturile − de pe Valea Hârtibaciului, iar verdețurile, de la Șelimbăr.
Bebeșelea le recomandă clienților lui preparatele de sezon.
„Supa de usturoi e foarte faină. Ne-a fost destul de greu s-o împingem în față, că lumea se gândea la mujdei. Le explicăm că nu e gustul acela care-ți rupe stomacul, că e altceva.
Și prezența supei de urzici a iscat câteva reacții.
− Păi ce, am venit la restaurant să mănânc urzici, să mănânc buruieni?
− Dar acasă mâncați urzici?
− Nu!
− Și nu din acest motiv veniți la restaurant, să încercați ceva diferit?
Acum avem o limbă de vită pe care o servim cu un fel de risotto din păsat de mălai și sos de rabarbăr.
Am descoperit în urmă cu ceva timp rețeta asta, care se făcea cu hecempecem (pastă de măceșe).
O facem și cu hecempecem, dar acum am schimbat puțin, că e rabarbărul la putere și ar fi păcat să nu-l folosim în mâncărurile noastre.
Te duci la piață și descoperi niște lucruri extraordinare. Nici nu te aștepți să le găsești acolo. Te ajută să redescoperi niște gusturi uitate și să aduci în actualitate vechi rețete românești”.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this